Prima pagină » Sanatate » Frumusete » Ce este acneea chistica si cum se trateaza
Ce este acneea chistica si cum se trateaza

Ce este acneea chistica si cum se trateaza

15 apr. 2019, 10:50,
BZI.ro, în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:25;s:6:"old_id";i:86214;s:8:"site_url";s:14:"medical.bzi.ro";}

Majoritatea persoanelor fizice vor fi afectate de acnee la un moment dat in viata lor. Dar daca aveti mai multe leziuni mari, rosii, dureroase adanc in interiorul pielii, ar putea insemna ca ati dezvoltat ceva numit acnee chistica. Este cea mai severa forma a acneei vulgare si poate sa apara la pubertate si la varsta adulta. Complicatiile acneei chistice pot include cicatrizari severe si exista adesea simptome care au un caracter psihologic si emotional. Depresia, anxietatea, stima de sine scazuta si evitarea situatiilor sociale pot rezulta din aceasta conditie.

De asemenea, numit acnee nodulochistica, acnee chistica este o forma severa de acnee care duce la dezvoltarea unor chisturi mari si inflamate si a unor noduli sub piele. Chisturile acneice pot masura pana la cativa centimetri, sunt dureroase la atingere si au aspectul unor umflaturi pline cu lichid. Ele apar de obicei pe fata, in special pe linia maxilarului si barbiei. Pot sa apara si pe spate, pe piept, pe brate si pe umeri.

Acneea chistica este mai frecventa la baietii tineri in timpul pubertatii, unde poate continua pana la maturitate. Femeile pot prezenta acnee chistica, iar simptomele se pot agrava in anumite momente in timpul ciclului menstrual. Cu toate acestea, acnee chistica este mai frecventa la barbati decat la femei.

Cauzele acneei chistice. Acneea chistica este cauzata de aceiasi factori care duc si la aparitia altor tipuri de acnee, printre care excesul de celule moarte in foliculii de par; un numar mare de bacterii care cauzeaza acneea: Propionibacteria acne; hiperactivitatea glandelor sebacee; dezechilibre hormonale – in special androgeni; predispozitie genetica – afectiunea se pare ca se transmite in familie, in cazul in care parintii au suferit de acnee chistica, copiii sunt mai susceptibili sa se confrunte cu aceasta afectiune; tulburari imunologice; stresul; dieta proasta si factorii de mediu.

Tratamente. Acneea chistica trebuie tratata de catre medicul specialist, fiind necesare tratamente sistemice. Este o afectiune greu de controlat, asa ca este posibil sa fie nevoie sa incercati mai multe tipuri de tratament pana sa descoperiti formula care functioneaza in cazul dvs. Vi se pot prescrie antibiotice orale, izotretinoin, contraceptive orale (in cazul femeilor), se poate apela la excizia chirurgicala si drenaj, la injectiile cu corticosteroizi administrate direct in chisturile acneice. Atingerea pielii cu mana, precum si stoarcerea cosurilor trebuie evitate cu orice pret, pentru ca acneea se poate agrava. Multa atentie trebuie sa acordati expunerii la soare, transpiratiei, mediilor calde si umede, alcalinitatii pielii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *