Prima pagină » Sanatate » Ce este acneea bebelușului? Cum se manifestă și ce o cauzează

Ce este acneea bebelușului? Cum se manifestă și ce o cauzează

10 apr. 2023, 09:03,
BZI.ro, în Sanatate

Acneea bebelușului este un tip de afecțiune inflamatorie a pielii, care își face apariția pe pielea celor mici, cu precădere la nivelul feței sau al gâtului. Iată cum se manifestă și ce o cauzează.

În majoritatea cazurilor, acneea este asociată perioadei adolescenței. Cu toate acestea, ea poate apărea la toată lumea, inclusiv la bebeluși. Inițial, această afecțiune îi poate speria pe părinți, dar fiind atât de des întâlnită, ea se tratează extrem de ușor, cu medicație adecvată.

În general, acneea bebelușului este temporară și rareori se agravează. Descoperă, în rândurile care urmează, care sunt cele mai întâlnite simptome și ce trebuie să faci pentru a le ameliora cât mai repede.

Ce este acneea bebelușului? Cauze și simptome frecvente

Acneea bebelușului se manifestă la aproximativ 20% dintre nou-născuți. Ea mai este cunoscută și sub numele de acnee neonatală și își poate face apariția în jurul vârstei de 2 săptămâni sau chiar 6 săptămâni. În unele cazuri, copilul se poate naște cu această afecțiune.

De regulă, acneea este provocată de acțiunea hormonilor. În cazul bebelușilor, vorbim despre hormonii mamei, care sunt prezenți în corpul celui mic încă de la naștere. Astfel, hormonii materni sunt responsabili de stimularea acțiunii glandelor sebacee, generând leziuni acneice. Totodată, o altă cauză poate fi pielea sensibilă a bebelușilor. Fiindcă porii acestora nu sunt dezvoltați în întregime, aceștia pot acumula mai ușor impurități, ducând la inflamare.

Printre manifestările acestei afecțiuni se numără coșuri mici și inflamate pe fața, gâtul sau pieptul bebelușului. Din fericire, aceste leziuni nu sunt permanente, ci dispar în câteva săptămâni sau luni.

Important de precizat este că acneea nu este singura afecțiune dermatologică întâlnită la bebeluși. Nou-născuții se mai pot confrunta cu milia (se manifestă prin apariția unor puncte mici și albe inflamate), iritația de la căldură (formațiuni asemănătoare acneei, care nu apar doar pe față, ci și pe brațe, picioare, piept sau zona scutecului), iritația de la scutec (iritație în zona scutecului, care produce usturime), dermatita seboreică (umflături roșii, însoțite de scuame alb-gălbui) sau eczema infantilă (piele roșie, uscată și descuamată).

Cel mai bun tratament pentru acneea bebelușului

Cel care se ocupă de diagnosticarea acestei afecțiuni este medicul pediatru sau dermatolog. El examinează micile formațiuni apărute pe piele și prescrie un tratament adecvat.

Chiar dacă acneea bebelușului dispare, de cele mai multe ori, de la sine, sunt necesare unguente sau creme speciale care să o amelioreze.

Pentru ca afecțiunea să dispară mai repede, se recomandîă respectarea următoarelor sfaturi de îngrijire: În fiecare zi, curăță fața și pielea bebelușului cu apă călduță și nu utiliza produse de curățire, care ar putea face mai mult rău decât bine; usucă zona cu un prosop curat, prin mișcări de tamponare (doar în acest mod nu iriți și mai tare pielea bebelușului). Ai mare grijă să nu storci coșurile, fiindcă astfel înrăutățești situația. În schimb, aplică pe pielea celui mic produse special destinate acestui scop, recomandate de către medicul specialist

Acneea bebelușului este des întâlnită la cei mici. Această afecțiune nu prezintă motive de îngrijorare, însă dacă nu se vindecă în decurs de 6 săptămâni, este nevoie să soliciți sfatul unui specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *