Acidul uric este un produs rezidual eliminat în mod normal de organism. Provine din degradarea celulelor moarte, dar și din digestia anumitor alimente. O creștere a acidului uric în sânge poate provoca gută.
Acidul uric este rezultatul descompunerii purinelor și acizilor nucleici. Se elimină prin urină, prin filtrare renală. Iata ce este si de ce apare acidul uric!
Anumite alimente conțin o cantitate semnificativă de acid uric: carne de organe, vânat, brânzeturi fermentate, pește și crustacee. Este prezent în mod normal, în cantități mici, în sânge. Cu toate acestea, consumul excesiv de alimente care conțin acid uric, consumul de bere sau alcool, poate determina creșterea nivelului de acid uric în sânge. Această rată ridicată este responsabilă în special pentru gută sau pietre la rinichi.
Acid uric scăzut
Vorbim de hipo-uricemie atunci când nivelul acidului uric este mai mic de 20 mg/l. Acest lucru se poate întâmpla în caz de sarcină, insuficiență hepatică severă, o creștere semnificativă a frecvenței urinării sau consumul de medicamente. Nivelurile scăzute de acid uric sunt rare și impactul asupra organismului este doar cel al cauzei lor.
Acid uric ridicat
De obicei acidul uric nu este foarte prezent în sânge. Când se observă o concentrație mare, se numește hiperuricemie, cand nivelul acidului uric este mai mare de 80 mg/l. Acest lucru se poate întâmpla în caz de sarcină, obezitate, alcoolism, consumul anumitor medicamente (diuretice, medicamente anticanceroase, beta-blocante etc.), o dietă bogată în proteine, efort muscular intens, menopauză sau diabet. Nivelurile ridicate de acid uric sunt incluse în definiția sindromului metabolic.
Riscul de a dezvolta atacuri de gută este atunci foarte mare. Este o boală acută manifestată prin una sau mai multe articulații foarte dureroase, roșii și fierbinți (adesea degetul mare). Dacă nivelul de acid uric rămâne ridicat timp de câțiva ani, boala devine cronică și provoacă dureri articulare paralizante și funcție renală redusă. Pietrele la rinichi pot fi, de asemenea, rezultatul excesului de acid uric din sânge.
În caz de hiper-uricemie, alimentele de evitat sunt carnea de organe, anumiți pești, crustacee și brânzeturile fermentate. Consumul de alcool este, de asemenea, un factor care trebuie limitat. În plus, hiper-uricemia este adesea însoțită de alte patologii legate de igiena alimentară precară.
Teste de sange indicate
Testul de sânge al acidului uric se efectuează pe stomacul gol. Valorile normale ale acidului uric sunt cuprinse între 40 și 60 mg/L (sau 240 până la 360 umol/L) pentru bărbați, între 30 și 50 mg/L (sau 180 până la 300 umol/L) pentru femei și între 25 și 40 mg/L (sau 150 până la 240 umol L) pentru copii. Standardele diferă în funcție de tehnicile utilizate de laboratoare.
Medicul prescrie un test de sânge pentru acidul uric, în principal pentru persoanele cu funcție renală anormală sau pentru persoanele cu antecedente de calculi renali ai acidului uric, hiper-uricemie (nivel prea ridicat de acid uric) sau hipo-uricemie (nivel insuficient de acid uric). De asemenea, pot solicita această doză în caz de sarcină, femeile însărcinate sunt adesea predispuse la hiper-uricemie, precum și la persoanele supraponderale sau adoptă o dietă care să promoveze hiper-uricemia (alimente care conțin multe purine) și persoanele care suferă de dureri articulare, în special la degetul mare (simptom al unui atac de gută).
Tratament si dieta in caz de acid uric ridicat
Când nivelul sanguin al acidului uric este prea mare, medicul poate prescrie medicamente precum alopurinolul, care vor ajuta la reducerea sau stabilizarea acidemiei uric. În cazul unui atac de gută, tratamente pe bază de colchicină pot fi utilizate pentru a trata atacul, dar nu trebuie utilizate pe termen lung. În cele din urmă, o dietă adecvată este esențială și complementară tratamentului. Uneori poate fi suficienta atunci când hiper-uricemia nu este majoră.