Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunțat noile taxe vamale reciproce impuse în Europa, acestea fiind de 20 la sută. Ce efecte au aceste taxe asupra României? Reporterii BZI au discutat cu rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, profesor în economie Liviu-George Maha, despre această situație, dar și cu antreprenorii ieșeni
Prof. univ. dr. Liviu-George Maha, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, susține că România va fi afectată de aceste modificări.
„Mărirea taxelor vamale pentru produsele provenind din Uniunea Europeană și, implicit, din România va determina creșterea prețurilor acestora pe piața americană. Deci, produsele românești vor deveni mai puțin atractive pentru cumpărători, ceea ce va duce la o scădere a valorii exporturilor României pe piața americană. Astfel, firmele românești vor produce mai puțin și se vor reduce și performanțele economice ale acestora, inclusiv în ceea ce privește mărimea taxelor și impozitelor plătite la bugetul de stat sau numărul de locuri de muncă. Bineînțeles că există posibilitatea ca unele firme românești să preia o parte din impactul acestor taxe vamale și să-și reducă profiturile, ceea ce reduce efectul negativ asupra competitivității, dar o astfel de reacție vulnerabilizează companiile românești și reduce fondurile alocate investițiilor viitoare. De asemenea, unii exportatori s-ar putea reorienta către alte piețe de export, unde produsele românești rămân competitive, dar o astfel de repoziționare necesită timp”, a explicat rectorul UAIC.
Ce efecte au taxele vamale anunțate de președintele SUA, Donald Trump
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunțat, în urmă cu câteva zile, noile tarife reciproce asupra partenerilor comerciali ai SUA din toată lumea, inclusiv din Uniunea Europeană. Astfel, Uniunea Europeană va fi tarifată la 20%; Marea Britanie, la 10%; Elveţia, la 31%; Indonezia, la 32%; Vietnamul va fi tarifat la 46%; Cambodgia, la 49%; Taiwan, la 32%; Japonia, la 24%; Africa de Sud, la 30%; India, la 26%; Coreea de Sud, la 25%; Thailanda, la 36%, China, 34%. Situația ar putea să se agraveze dacă se ajunge la un război comercial.
„Ceea ce ar fi cel mai grav ar fi să se ajungă la un război comercial, fiecare dintre părți mărind succesiv taxele vamale ca reacție la măsurile luate în acest sens de cealaltă parte. Un astfel de fenomen ar avea un impact negativ semnificativ asupra economiei mondiale, accentuând dezechilibrele macroeconomice deja existente. Să sperăm că abordarea diplomatică a acestor aspecte va aduce o revenire către liber schimb și o atenuare a tendințelor protecționiste”, adaugă rectorul UAIC.
Pe de altă parte, președintele american Donald Trump a anunțat miercuri, 26 martie 2025, impunerea unor taxe vamale de 25% asupra tuturor importurilor de automobile și componente auto care nu sunt fabricate în Statele Unite.
Daniel Hagen, antreprenor: „Lumea s-a schimbat radical în 2025! Este un război economic”
Daniel Hagen, antreprenor din Iași cu afaceri în domeniul imobiliar în Germania și industria farmaceutică în Elveția, susține că a început războiul economic mondial.
„Lumea s-a schimbat radical în 2025! Este un război economic, l-am văzut venind, era inevitabil. Deci, lumea s-a schimbat ieri total. În câteva luni, o să simțim și noi impactul acestor taxe vamale, românii de zi cu zi. Știți cum e chestia aceea, că pe mine nu mă interesează cu cât s-a scumpit benzina, pentru că nu am mașină. Păi, pâinea e adusă cu o mașină, totul este legat. Se vor bloca, se va izola foarte mult. Din punct de vedere economic, lumea e în 3 colțuri. Statele Unite, Europa și Asia, adică China. Dacă e o politică izolaționistă, noi vom avea de suferit. Marea problemă este că și Statele Unite vor avea de suferit, pentru că măsurile populiste nu merg pe termen lung. Noi cumpărăm oțel pentru că este mult mai ieftin să-l aducem din altă parte, decât să-l producem noi efectiv. Așa e economia. Ne putem izola! Cea mai izolată țară este Coreea de Nord. Nu cred că vrem să ajungem acolo. Criza economică, potrivit unor experți, a început demult. Numai că nu este o criză drastică, e un război surd acum. A început demult, dar lumea nu își dă seama. Au crescut prețurile la tot, salariile au rămas la fel”, susține antreprenorul Daniel Hagen.
Discuția cu tânărul afacerist poate fi urmărită într-un nou episod de #PodcastBZI AICI.
Vor crește prețurile la toate produsele, în viitorul apropiat
Acesta adaugă faptul că efectele vor fi pe termen lung.
„Cresc, în continuare, prețurile. Dacă ne uităm la prețurile la imobiliare, care s-au dublat efectiv, salariul a rămas la fel, nu știu dacă ținem pasul. În afară de IT. Dar acum a picat IT-ul, iar piața imobiliară e strâns legată de asta. Că au mai crescut salariile la bugetari sau în mediul privat, dar IT-ul a ținut piața, cel puțin în zona Iașului și în centrele mari. În Europa de Vest, piața imobiliară e căzută demult, iar în Europa Centrală și de Est era ok. Nu știu dacă ați văzut, dar un apartament la Zagreb era 300.000 de euro. Acolo e ca în Botoșani, nu e nimic la Zagreb. Tot ce se întâmplă în Croația e pe coastă”, mai spune antreprenorul ieșean.
Prețurile produselor s-au dublat în ultimii 3 ani. Anunțul momentului, pentru români, este faptul că președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a stabilit noile taxe vamale reciproce impuse în Europa și, implicit, în România, acestea fiind de 20 la sută.
Vor creste preturile peste tot asta e clar si de aici o gramada de probleme pentru oamenii simpli.
Cei bogati se descurca in continuare, cei saraci vor avea mari probleme.
De creșterea ratelor la bănci nu spune nimic?Toți tac!Nimeni nu avertizează în privința asta.
Din pandemie tot cresc preturile, mai ales de când a început războiul lui Zelensky, dar asta nu vrea să se publice că e opera lui Soros!
Nu e război. E doar o „spețoperația” de trei zile.
Rectorul mai bine si-ar vedea de treburile din curtea lui, deoarece a c-am inceput sa taie din cheltuieli cu salariile si de unde credeti ca a inceput??? de la personalul auxiliar care si asa aveau salarii mizer de mici. Se pare ca dupa doar 1 an de la investire si-a arata adevarata fata. Am inteles ca vrea sa le mai ia si cele 6 zile libere la care au dreptul angajatii!!!!
da, dar registratura are loc de parcare in parcarea conducerii executive….
Cand comentezi ce face altul in casa lui, fara sa iti pese de ce se intampla in propria casa… Acestui simpatizant al leftism-ului ii doresc ca noua fina sa devina o membra activa a miscarii lgbtq.
Comentariile dlui Maha sunt extrem de primitive și de simpliste, de nivel „cârciuma din sat.”
„Ceea ce ar fi cel mai grav ar fi să se ajungă la un război comercial, fiecare dintre părți mărind succesiv taxele vamale ca reacție la măsurile luate în acest sens de cealaltă parte. Un astfel de fenomen ar avea un impact negativ semnificativ asupra economiei mondiale, accentuând dezechilibrele macroeconomice deja existente. Să sperăm că abordarea diplomatică a acestor aspecte va aduce o revenire către liber schimb și o atenuare a tendințelor protecționiste”, adaugă rectorul UAIC.
Chiar și referatul unui student mediocru, lucrat și cu ChatGPT ar fi fost mai bun decât „salata de cuvinte” fără sens a lui Maha. Atâta poate, săracul rector, plătit cu circa 50,000 euro/an, inclusiv ca membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului de trist renume Iași, cu un nou terminal vai de capul său și cu atâtea probleme cu pista.
Cam tot ce face Maha este de-a dreptul jenant, dar pare că lui nu-i pasă că se face de râs. Mai bine nu se băga în seamă măcar în acest articol, căci evident subiectul îl depășește cu totul pe Maha. După ce a ajuns rector, Maha a început să fie inclus în comisii de doctorat și la sociologie, ca să încaseze indemnizația de circa 1.000 ron, deși Maha figurează că este profesor de economie.
Pe alde ăștia Robert Kiosaki îi numește în cartea lui Fake Teachers !
Indivizi retorici care sug la țîța statului ca bugetari și care în viața lor nu au facut vreun business de succes
sa inteleg ca sunteti un cadru didactic din UAIC de nu ma suporti ca rector al Universitatii? de la ce facultate esti? Geografie si Geologie, FEAA? oricum din corpul B esti. te caut eu!
La ce indice Hirsch are! …..Bine, facut din condei, la revista FEAA!