Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Ce efecte adverse are consumul de zahăr alb?
Ce efecte adverse are consumul de zahăr alb?

Ce efecte adverse are consumul de zahăr alb?

15 oct. 2020, 16:29,
în WoW!

Ori de câte ori ieşi în oraş, sigur serveşti şi o băutură acidulată. Cu aromă de mere, struguri ori piersici, o savurezi aproape pe nerăsuflate. Ce să mai, vorbim despre una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. Ştii însă ce se întâmplă în organismul tău atunci când sucul ajunge în stomac? Răspunsul îl găseşti în acest material, în care se vorbeşte despre câteva efecte adverse ale consumului de zahăr alb.

De ce simţi nevoia uneori să bei neapărat suc acidulat? Pentru aroma? Nu, în nici un caz. E vorba mai degrabă de cantitatea de zahăr din băutură şi de faptul că organismul îţi cere ceva dulce. Ei bine, în clipa în care înghiţi prima sorbitură de suc, pancreasul începe să creeze insulina. Insulina e o substanţă necesară pentru transportul zaharului în sistemul circulator. După numai 20 de minute, nivelul zahărul din sânge creşte, iar ficatul îl transformă în grăsimi.

Ce se întâmplă când bei sucuri acidulate?

După trei sferturi de oră din momentul în care cafeină din suc e absorbită în totalitate, îţi creşte tensiunea arterială, iar pupilele încep să se dilate. Atunci se produce o cantitate mai mare de dopamină. Acesta este un neurotransmiţător care are rolul de a stimula centrii plăcerii din creier. Cumva ne simţit ca şi cum am fi luat o doză mică de cocaină.

După 60 de minute însă, organismul îţi mai cere o porţie de suc. De ce? Răspunsul e simplu: pentru că a scăzut nivelul zahărului de la primul suc înghiţit.
Ce spune, pe scurt, oamenii de ştiinţă:

  • fiecare doză de suc creşte riscul dezvoltării obezităţii de 1.6 ori, conform celor de la Harvard;
  • dacă un bărbat bea zilnic suc acidulat, de-a lungul a 20 de ani, are un risc de atac de cord cu 20 de procente mai mare decât cel care bea mult mai rar sau chiar deloc.

De ce să nu mai bei sucuri acidulate?

Probabil, te întrebi, totuşi, de ce în comerţ se găsesc atâtea variante de sucuri. Pentru că există cerere. De ce să-l eviţi? Iată cele mai simple motive:

  • acidul şi zahărul distrug smaltul dinţilor;
  • zahărul ataca oasele, devenind mult mai fragile;
  • benzonatul de sodiu poate provocă: astm, eczeme, iritaţii ale pielii;
  • acidul fosforic creşte riscul apariţiei problemelor renale, mai ales dezvoltarea pietrelor la rinichi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025