Prima pagină » Sanatate » Ce e guta, boala cu episoade de durere intensă și umflături ale articulațiilor

Ce e guta, boala cu episoade de durere intensă și umflături ale articulațiilor

20 dec. 2024, 10:29,
Redacția BZI în Sanatate

Multe persoane care au o acumulare excesivă de acid uric în sânge se întreabă ce e guta, această boală care provoacă episoade de durere intensă, umflături și inflamații, afectând cel mai frecvent articulația de la baza degetului mare de la picior. Deși este o boală cronică, ea poate fi gestionată eficient printr-o combinație de modificări ale stilului de viață și tratamente medicale.

Guta este o afecțiune reumatologică care se caracterizează prin episoade de artrită cauzate de acumularea în exces a acidului uric în organism. Tabloul clinic al bolii este unul dificil și include durere de intensitate crescută, inflamație, rigiditate și impotență funcțională la nivelul articulaților, cel mai frecvent afectată fiind metatarsofalangiană, adică articulația de la baza halucelui-degetul mare de la picior.

Ce e guta, boala cu episoade de durere intensă și umflături ale articulațiilor

Guta apare atunci când nivelurile de acid uric din sânge cresc excesiv. În mod normal, acidul uric se dizolvă în sânge și este eliminat prin urină. Însă, atunci când organismul produce prea mult acid uric sau rinichii nu-l pot elimina eficient, acesta se acumlează și formează cristale în articulații, ceea ce declanșează inflamația specifică gutei.

Există mai mulți factori care pot crește riscul de a dezvolta gută, printre care alimentația sau alcoolul. Consumul excesiv de alimente bogate în purine, cum ar fi carnea roșie, fructe de mare, ficat și organe, poate crește nivelul de acid uric. Băuturile alcoolice, în special berea și băuturile spirtoase, interferează cu eliminarea acidului uric din organism.

De asemenea, persoanele supraponderale au un risc mai mare de a dezvolta gută, deoarece corpul produce mai mult acid uric și rinichii au dificultăți în a-l elimina eficient.
Un alt factor pot fi medicamentele, mai ales diureticele utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale și alte medicamente pot crește nivelul de acid uric. Boli precum hipertensiunea arterială, diabetul, insuficiența renală sau sindromul metabolic pot contribui la apariția gutei.

Cum se manifestă această boală

Simptomele gutei apar de obicei brusc și pot fi foarte intense, afectând adesea o singură articulație. Principalele semne ale bolii includ: durere intensă la nivelul articulației, umflături și roșeață, rigiditate și disconfort prelungit.

Cel mai frecvent afectată este articulația de la baza degetului mare de la picior. Durerea poate debuta în mod brusc, adesea pe timpul nopții și devine severă într-un interval de câteva ore. Mobilitatea articulației poate fi limitată, făcând mișcările foarte dificile din cauza durerii și inflamației. După episodul acut de gură, este posibil să rămână o senzație de disconfort în articulație pentru câteva zile sau chiar săptămâni.

Tratamentul gutei implică reducerea durerii și inflamației în timpul atacurilor acute și prevenirea apariției acestora pe termen lung prin scăderea nivelului de acid uric în sânge. Modalitățile de tratament includ medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul, naproxenul și alte medicamente din această clasă.

Un alt medicament este colchicina, care este utilizat pentru a reduce rapid inflamația în timpul unui episod acut de gută. De obicei, este cel mai eficient dacă este administrat la începutul atacului.

Se pot utiliza și medicamente pentru scăderea acidului uric. În cazurile cronice, medicamentele precum alopurinolul sau febuxostatul sunt prescrise pentru a reduce producția de acid uric, prevenind astfel formarea cristalelor.

Este important să știi ce e guta pentru că deși este o afecțiune dureroasă, aceasta este gestionabilă, cu un tratament adecvat și modificări în stilul de viață.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
Playtech.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine în 2025. Ce salariu mediu au locuitorii
observatornews.ro
Analist, despre cum s-a împărţit administraţia Trump după alegerile din România. Cine îl laudă şi cine îl critică pe Nicuşor Dan
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Nu-ți ține toți banii la bancă! E o mare greșeală, avertizează specialiștii
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Becali îl DISTRUGE pe Simion: ''A luat-o razna și ia substanțe. Primește ordine din Austria. E un om terminat. La revedere, pentru mine nu mai există''
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`