Prima pagină » Informații utile » Ce drepturi au persoanele cu handicap?

Ce drepturi au persoanele cu handicap?

20 sept. 2024, 12:30,
Redacția BZI în Informații utile

Persoanele cu handicap au o serie de drepturi care vizează sănătatea, educația, formarea profesională, cât și locuința, adaptarea la locul de muncăm asistența judiciară sa petrecerea timpului.

Persoanele cu handicap beneficiază de asistență medicală gratuită, inclusiv de medicamente gratuite, atât pentru tratamentul acestora, cât și pe timpul spitalizării, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în condițiile stabilite prin contractul-cadru.

Drepturile pe care le au persoanele cu handicap

Persoanele cu handicap sunt cele care au deficiențe fizice, senzoriale, psihice, mentale sau asociate care le îngrădesc sau limitează accesul cu șanse egale la viața societății. Din acest motiv, ele au nevoie de măsuri de protecție ce au ca stop integrarea și incluziunea socială.

În ceea ce privește protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, legea nr. 448/2006 a promulgat o serie de drepturi care au în vedere ocrotirea sănătății, educația și formarea profesională, ocuparea și adaptarea loculuim asistența socială, locuința, precum și petrecerea timpului liber, asistența juridică sau facilități fiscale.

Când vorbim despre sănătate și securitate, persoanele cu handicap beneficiază de asistență medicală gratuită, inclusiv medicamente gratuite, atât pentru tratamentul ambulatoriu, cât și pe timpul spitalizării, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în condițiile stabilite prin contractul-cadru.

De asemenea, ele au dreptul la dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu; servicii gratuite de cazare și masă pentru însoțitorul copilului cu handicap grav sau accentuat ori al adultului; un bilet gratuit de tratament balnear, în cursul unui an, pe baza programului individual de reabilitare și integrare socială.

În ceea ce privește locuința, persoanele cu handicap grav beneficiază de următoarele drepturi: acordarea unei camere de locuit, suplimentar față de normele minimale de locuit prevăzute de lege, pe baza contractelor de închiriere pentru locuințele care aparțin domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale ale acestuia.

Tot aceste persoane sunt scutite de plata chiriei pentru suprafețele locative cu destinație de locuințe deținute de stat sau de unitățile administrativ-teritoriale ale acestuia și care sunt în folosința acestor persoane.

Alte beneficii de care trebuie să dispună aceștia

Persoanele cu handicap grav și accentuat beneficiază de gratuitate pe toate liniile la transportul urban cu mijloace de transport în comun. Totodată, ei au gratuitate și la transportul interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii dus-întors pe an calendaristic.

Toate persoanele cu handicap au dreptul să fie protejate împotriva neglijării și abuzului indiferent de locul în care se află. În același timp, dacă nu își pot administra bunurile personale, acestea beneficiază de protecție juridică sub forma curatelei sau tutelei.

Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de următoarele facilități fiscale și anume scutirea de la plata impozitului pe clădire și teren; scutirea de la plata raxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas și mototriciclurilor, adaptate handicapului precum și scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizației de funcționare pentru activități economice și viza anuală a acestora.

De asemenea, alte beneficii ale persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat sunt acelea că pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat în baza unui contrat privind angajamentul de plată a dobânzii pentru achiziționarea unui singur autovehicul și pentru adaptarea unei locuințe conform nevoilor individuale de acces, cu condiția ca valoarea creditului să nu depășească 10.000 de euro, iar returnarea creditului să nu depășească 10 ani.

Când vorbm de educație, potrivit legii, persoanele cu handicap au acces liber și egal la orice formă de educație, indiferent de vâstă, în conformitate cu tipul, gradul de handicap și nevoie educaționale ale acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024