Având în vedere contextul periculos în care au fost puși aceștia, Statul oferă o serie de beneficii veteranilor și familiilor acestora, în semn de recunoștință pentru sacrificiul depus de acesta. Află ce drepturi au copiii veteranilor de război.
Ce drepturi au copiii veteranilor de război
În categoria veteranilor de război se încadrează cei care au participat la primul sau al doilea război mondial, având una dintre atribuțiile enumerate la art. 1 din Legea 44/1994.
Invalizii de război, văduvele de veterani de război, văduvele de război, veteranii de război, prizonierii de război, accidentații de război în afara serviciului ordonat, dar și copiii veteranilor au drepturi ce vizează acordarea de indemnizații și sporuri, reglementate de Legea nr. 49/1991. În lege nu se prevede ca aceștia ar primi drepturi suplimentare.
Copiii veteranilor de război primesc pensie de urmaș, în condițiile reglementate prin art. 83 – 93 din Legea 263/2010, prin sistemul unitar de pensii publice. Acestea sunt aplicate indiferent de calitatea de veteran de război sau nu a persoanei decedate.
În cazul prizonierilor de război, persoanelor decedate în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori al celui decedat, cei dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, strămutaţi, urmașii acestora primesc o indemnizație în cuantum de 500 de lei.
De asemenea, dacă unul sau ambii părinți s-au aflat în situațiile de mai sus, copilul, minor la acea dată, beneficiază de acelaşi cuantum cu indemnizaţia de care a beneficiat părintele său. Dacă s-a născut ulterior, copilul va putea beneficia de o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din indemnizaţia de care a beneficiat părintele său. Dacă ambii părinți au beneficiat de insemnizații, pentru copil se va aplica indemnizația mai mare dintre cele două.
Ce trebuie să faci pentru a primi aceste indemnizații
Pentru a primi aceste indemnizații, trebuie să depui o cerere în acest sens la Agenţia Județeană pentru Plăți şi Inspecție Socială din județul de domiciliu. Aceasta va fi soluționată de către o Comisie, privind îndeplinirea de către beneficiar a condițiilor impuse de lege.
Odată cu cererea, trebuie depuse și actele necesare demonstrării statului de urmaș. Actele pe care trebuie să le mai aduci sunt: act de identitate, declarație pe propria răspundere (există model), certificat de naștere, certificat de căsătorie (în cazul fiicei care și-a schimbat numele), extras de cont (pentru plata indemnizației), procură specială (în cazul depunerii prin mandatar) – numai pentru solicitanții care domiciliază în străinătate.
Copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în „trenul morţii”, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare, în timpul deportării în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuinţa pe care o deţinea, în timp ce a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată, are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 175 lei.
Pentru mai multe informații legate de ce drepturi au copiii veteranilor de război, puteți consulta legislația în vigoare pentru a vedea toate detaliile și specificațiile legilor.