Prima pagină » Actualitate » Ce document trebuie să prezinte persoanele ce îngrijesc un bolnav de cancer pentru a beneficia de concediu şi indemnizaţie
Ce document trebuie să prezinte persoanele ce îngrijesc un bolnav de cancer pentru a beneficia de concediu şi indemnizaţie

Ce document trebuie să prezinte persoanele ce îngrijesc un bolnav de cancer pentru a beneficia de concediu şi indemnizaţie

15 feb. 2022, 15:51,
în Actualitate

Astăzi, 15 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce prevede faptul că asiguratul care are grijă de un pacient bolnav de cancer, cu vârsta de peste 18 ani, va putea beneficia de concediu şi de indemnizaţie.

Legea mai prevedeve și cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice.

Ce document trebuie prezentat pentru a beneficia de concediu şi indemnizaţie

Klaus Iohannis, a promulgat astăzi, 15 februarie, legea ce va acorda anumite beneficii însoţitorilor ce îngrijesc persoane bolnave de cancer.

„Beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament. Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient”, prevede actul normativ.

Legea mai prevedeve și cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, care este de 85% din baza de calcul stabilită conform art.10.

Concediul şi indemnizaţia acordată pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, precum şi şedinţele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică, se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist.

În fiecare an în care se primesc concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică. De aceleaşi drepturi va beneficia şi pacientul cu afecţiuni oncologice.

Indemnizaţiile se pot transfera în ţările în care asiguraţii îşi stabilesc domiciliul sau reşedinţa

În situaţia pacientului cu afecţiuni oncologice care are și handicap auditiv ori surdocecitate, acesta are dreptul inclusiv la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate.

Actul normativ mai prevede şi faptul că indemnizațiile se vor putea transfera şi în ţările în care asiguraţii îşi stabilesc domiciliul sau reşedinţa, în condiţiile reglementate prin acorduri şi convenţii internaţionale la care România face parte.

Legea în cauză, va intra în vigoare la două luni de la data publicării, cu excepţia dispoziţiilor referitoare la şedinţele de consiliere psihologică şi drepturile pacienţilor de a avea interpreţi ai limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, după caz, care intră în vigoare la un an de la data publicării în Monitorul Oficial.

Bătrâni bolnavi de cancer, abandonați de rude la Iași

În edițiile anterioare ale Cotidianului BZI, a fost relatată o poveste tristă. Medicii Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași au ajuns să se roage de rudele bolnavilor pentru a fi luați acasă. Prof. dr. Diana Cimpoeșu spune că a fost nevoită să solicite ajutorul Poliției pentru a convinge copiii bătrânilor să-i îngrijească la domiciliu.

După ce au primit îngrijirile medicale de specialitate, bătrânii cu cancer ar trebui să fie îngrijiți la domiciliu. Medicii anunță familia să vină să-l ia pe bolnav acasă, dar rudele refuză categoric pe motiv că statul este responsabil de îngrijirea lui. Aceștia nu înțeleg că pacientul trebuie transferat la Institutul Regional de Oncologie din Iași, iar acest lucru este posibil doar prin intermediul familiei. Nici un pacient oncologic care are nevoie să fie îngrijit la IRO nu poate fi transferat dintr-un alt spital. Îngrijirea, consultul sau internarea trebuie făcute printr-o programare telefonică.

Reamintim că astăzi, 15 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce prevede faptul că asiguratul care are grijă de un pacient bolnav de cancer va putea beneficia de concediu şi de indemnizaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`