Prima pagină » Actualitate » Ce distanță trebuie să fie între casa ta și a vecinului. Ce pedeapsă riști dacă nu respecți distanța legală între proprietăți

Ce distanță trebuie să fie între casa ta și a vecinului. Ce pedeapsă riști dacă nu respecți distanța legală între proprietăți

18 mart. 2024, 14:40,
BZI.ro, în Actualitate

Iată ce distanță trebuie să fie între casa ta și a vecinului. Atunci când cumpărăm sau construim o locuință trebuie să avem în vedere regulile și reglementările locale referitoare la construcții. Iată ce pedeapsă riști dacă nu respecți distanța legală între proprietăți.

Ce distanță trebuie să fie între casa ta și a vecinului

Legea spune foarte clar care este distanța la care ai voie să construiești de casa vecinului. Cumpărarea sau construcția unei locuințe implică luarea în considerare a numeroși factori precum localizarea, facilitățile, structura și arhitectura casei, dar mai ales distanța față de vecini.

Conform legii, distanța minimă între casa noastră și gardul vecinului trebuie să fie de cel puțin 2 metri. Concret, potrivit articolului 615 din Codul Civil, trebuie să păstrăm o distanță de cel puțin 2 metri între proprietatea noastră și orice ferestre, balcoane sau alte lucrări orientate către proprietatea vecină.

Este preferabil ca distanța dintre case să fie cât mai mare pentru a asigura un nivel adecvat de intimitate și confort. Potențialii cumpărători sunt interesați de casele care oferă mai multă intimitate, iar o distanță mai mare între locuințe poate spori valoarea proprietății pe piața imobiliară.

De ce trebuie să ții cont când cumperi sau construiești o casă

Respectarea distanței legale între casă și gardul vecinului este esențială pentru a evita problemele juridice viitoare. Neconformitatea poate duce la dificultăți în vânzarea proprietății sau poate necesita modificări costisitoare pentru a respecta reglementările. În unele cazuri, pot fi aplicate amenzi mari dacă o persoană construiește gardul sau orice alt tip de construcție prea aproape de locuința vecinului.  În unele cazuri, distanța dintre casa proprie și cea a vecinului poate fi redusă doar cu acordul vecinilor, acord făcut în scris la un notariat.

Legea este strictă și când vine vorba de constrirea unui gard între vecini. Conform Art. 612. din Codul Civil, se precizează că „orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar”, astfel că o distanță mai mică de cea precizată va duce la amenzi și chiar la situația în care ar putea fi dărâmată întreaga construcție.

De asemenea, au fost anunțate legi stricte pentru cei care locuiesc la bloc sau casă în 2024. Ascultarea muzicii la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. Perturbarea liniștii publice a devenit o problemă tot mai frecventă ce afectează viața cotidiană a oamenilor. Acțiunile care perturbă liniștea locuitorilor/locatarilor vor fi sancționate și în cazul repetării lor într-un interval de 72 de ore, față de intervalul de 24 de ore stabilit în prezent de lege. Mai mult, persoanele care găzduiesc în propria casă petreceri zgomotoase vor fi amendate cu cel puțin 4.000 de lei.

Conform Legii nr. 61/1991 în vigoare, se consideră contravenție „organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”, potrivit legii actuale. De acum, acest lucru va fi valabil nu doar în zonele urbane, așa cum este specificat în legislația actuală, ci și în zonele rurale.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024