Fructele confiate și cele uscate se întâmplă să fie confundate destul de des, deși diferențele sunt evidente. Cu toate acestea, indiferent de tip, ambele variante rămân alegeri sănătoase, dacă nu se fac excese.
Fructele confiate sunt o sursă bogată de nutrienți și vitamine de care organismul are nevoie pentru a se menține sănătos, însă, ar trebui consumate o mare varietate din aceste alimente pentru a beneficia de toate proprietățile de care avem nevoie, ceea ce poate fi dificil în condiții normale.
Ce diferență există între fructele confiate și cele uscate
Fructele deshidratate sunt fructe uscate în diverse moduri, la soare, în cuptor, cu ajutorul deshidratorului, ce își păstrează o mare parte din proprietăți, în timp ce fructele confiate sunt conservate prin fierbere în sirop de zahăr, iar ulterior, uscate. Astfel, fructele confiate devin adevărate bombe calorice, pe când uscarea fructelor presupune doar deshidratarea lor sau eliminarea apei din compoziție.
Având în vedere, modul de conservare, fructele deshidratate ar trebui să rămână prima opțiune atunci când se dorește o gustare sănătoasă, iar fructele confiate, să fie utilizate mai degrabă de decorarea prăjiturilor sau includerea în anumite rețete de deserturi, deci, se recomandă un consum mai rar sau ocazional.
Ambele tipuri de fructe pot fi consumate ca atase sau incluse în diverse amestecuri cu cereale pentru micul dejun, în amestec cu alte fructe și nuci în salată, consumate cu lapte dulce sau iaurt, în checuri, dar și în diverse deserturi. Când nu aveți la îndemână varianta proaspătă, fructele deshidratate și cele confiate rămân o alegere inteligentă, cu condiția să nu faceția abuz.
Este adevărat că în timpul procesului de deshidratare, valoarea nutritivă a fructelor scade, însă își păstrează o mare parte din nutrienți, acestea fiind bogate în fibre și antioxidanți.
Poți usca fructele acasă, lăsându-le la soare sau ținându-le în cuptor 24 de ore, la o temperatură de 80 de grade.
Atenție la stafidele aurii pentru că stafidele naturale nu conțin conservanți sau aditivi și au culoarea brună, iar stafidele aurii sunt tratate mai întâi cu dioxid de sulf, după care sunt coapte.
Beneficiile fructelor deshidratate
Consumul mai multor fructe uscate decât proaspete înseamnă mai mulţi nutrienţi pentru organism. În timpul procesului de deshidratare, elementele nutritive sunt păstrate şi, totodată, concentrate. Astfel, fructele uscate şi confiate sunt o sursă mai mare de potasiu, folat şi magneziu.
În ciuda faptului că sunt bogate în zahăr, fructele uscate pot preveni și reduce riscul de diabet. Fructele obișnuite, precum stafidele, sunt bogate în antioxidanți care îmbunătățesc răspunsul organismului la insulină. De asemenea, pot preveni stresul oxidativ și inflamațiile din pancreas.
Pentru întărirea rapidă a sistemului imunitar, fructele uscate de goji sunt de mare ajutor. Acestea sunt considerate supra alimente bogate în fier, vitamina A și vitamina C, având și un conținut mic de calorii și glucide. Vitamina C din fructele uscate dar și din fructele litchi nu numai că întăreşte sistemul imunitar, dar îmbunătăţeşte calitatea pielii şi combate infecţiile.
Fructele uscate conţin fibre prebiotice care întreţin bacteriile sănătoase din intestin şi ameliorează considerabil problemele digestive. Prunele uscate au un conţinut mare de potasiu, vitamina A, vitamina K şi fibre, fiind un laxativ natural popular. De asemenea, acestea pot apmeliora problemele legate de constipaţie, reglând tranzitul intestinal.
În ceea ce privelte fructele confiate, acestea țin poftele la distanță asigurând senzația de sațietate pentru câteva ore și fiind gustările ideale între mese.