Prima pagină » Sanatate » Ce denotă o limbă crăpată. Când ar trebui să îți faci griji

Ce denotă o limbă crăpată. Când ar trebui să îți faci griji

01 nov. 2023, 10:27,
în Sanatate

Limba crapată este o afecțiune care prezintă fisuri în limbă, dar în cele mai multe cazuri, această condiție a limbii este una inofensivă, fiind doar o variație a aspectului limbii. Poți să te naști cu o limbă crăpată, dar în multe cazuri aceasta se dezvoltă în timp. Cu excepția cazului în care ai alte simptome, limba cu fisuri nu necesita tratament. Totuși, va trebui să perii bine limba pentru a îndepărta orice acumulare de bacterii între crăpături. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre limba fisurată, inclusiv răspunsuri la întrebări precum care sunt cauzele acestor fisuri și dacă pot fi vindicate în vreun fel.

Simptomele și cauzele limbii crăpate

Cel mai evident simptom al limbii crăpate este schimbarea aspectului acesteia în timp. O limbă fisurată are crăpături, sau fisuri, în special în centrul limbii. Este obișnuit să ai o fisură adâncă în mijlocul limbii, care se întinde de la spatele gurii spre partea frontală. Poți avea și alte fisuri mai mici pe lateral și în partea frontală a limbii. Majoritatea oamenilor nu au alte simptome suplimentare.

Limba crapată apare adesea în asociere cu limba geografică (glosită benignă migratorie), o altă condiție inofensivă a limbii care provoacă pete plate și decolorate pe limbă. Comunitatea medicală nu a reușit să afle deocamdată ce provoacă aceste crăpături pe limbă care afectează foarte mulți oameni. De fapt, se crede că este probabil doar o variație a modului în care pot arăta limbile. De cele mai multe ori, acest aspect apare la persoane sănătoase, și poate apărea aparent de nicăieri pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Cercetătorii cred că genele pot influența dezoltarea în timp a crăpăturilor pe limbă. Deși profesioniștii medicali nu înțeleg exact de ce apare această condiție, ei cred că există mai multe gene care provoacă această afecțiune. Dacă unul dintre părinții sau membri ai familiei tale au o limbă fisurată, ai șanse mai mari să dezvolți și tu una.

Unele studii au indicat că afecțiuni de sănătate subiacente, cum ar fi tensiunea arterială ridicată (hipertensiunea) și diabetul, ar putea contribui la dezvoltarea limbii crăpate. Conexiunea exactă nu este încă clară, fiind nevoie de studii și cercetări suplimentare.

Factori de risc, diagnostic și tratament

Limba crăpată este mai frecvent intalnită la persoanele cu anumite afecțiuni genetice, precum sindromul Down, sindromul Melkersson-Rosenthal, sindromul Coffin-Lowry, sindromul Pierre Robin sau sindromul Sjögren.

De obicei, limba crăpată nu necesită un diagnostic sau tratament, deoarece este considerată o variație a aspectului limbii. Cu toate acestea, dacă experimentezi simptome suplimentare precum senzație de arsură în limbă, respirație urât mirositoare sau dificultăți de a te alimenta sau de înghițire, ar trebui să consulți un specialist medical. Deoarece fisurile în limbă sunt normale și inofensive, nu necesită un tratament.

Prognoza pentru limbă fisurată este una pozitivă, deoarece această condiție nu are, de obicei, niciun impact asupra sănătății generale. Cu toate acestea, dacă ai crăpături în limbă, ar trebui să acorzi o atenție deosebită igienei orale. Resturile de mâncare sau reziduurile se pot acumula în aceste fisuri, ducând la respirație urât mirositoare, acumulare plăcii bacteriene și alte afecțiuni legate de sănătatea orală. Perierea limbii în profunzime poate ajuta la menținerea sănătății gurii și a limbii tale.

Limba crăpată este o afecțiune care provoacă găuri sau fisuri la suprafața limbii. Această condiție este inofensivă și probabil doar o variație a aspectului normal al limbii. Nu este necesar tratament sau un diagnostic, dar ar trebui să consulți un medic dacă ai simptome secundare precum senzație de arsură în limbă. Limba crapată poate fi o moștenire de familie. Apare adesea la persoane sănătoase, dar este de asemenea destul de răspândită în rândul persoanelor cu anumite afecțiuni genetice, inclusiv sindromul Down.

Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
a1.ro
Cine este, de fapt, tatăl faimos al actriței Ilinca Gheorghiu din serialul "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Playtech.ro
Sondaj pentru turul al doilea: Nicușor Dan și George Simion. Cine e pe primul loc
observatornews.ro
Dezastrul anunţat dacă România va vota îndepărtarea de UE. 62% din patroni vorbesc despre concedieri
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cea mai bună rețetă de varză călită. Toți vor mai cere o porție
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul făcut în această dimineață schimbă tot! Este informația momentului despre cursa prezidențială
Playtech.ro
Jumătate din pensie, oprită de autorităţi, în iunie. Zeci de mii de pensionari, în pericol de poprire
Dailybusiness.ro
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ! Gabi Bădălău este în culmea fericirii! 💗
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bancnotele pe care trebuie să le schimbi. Nu mai sunt bune, au expirat! Anunțul Băncii Naționale
redactia.ro
Ce ocupație are soția lui Ionel Ganea și cum a început povestea de dragoste dintre ei. Cei doi trec prin momente cumplite
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`