Prima pagină » Sanatate » Ce denotă o limbă crăpată. Când ar trebui să îți faci griji

Ce denotă o limbă crăpată. Când ar trebui să îți faci griji

01 nov. 2023, 10:27,
în Sanatate

Limba crapată este o afecțiune care prezintă fisuri în limbă, dar în cele mai multe cazuri, această condiție a limbii este una inofensivă, fiind doar o variație a aspectului limbii. Poți să te naști cu o limbă crăpată, dar în multe cazuri aceasta se dezvoltă în timp. Cu excepția cazului în care ai alte simptome, limba cu fisuri nu necesita tratament. Totuși, va trebui să perii bine limba pentru a îndepărta orice acumulare de bacterii între crăpături. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre limba fisurată, inclusiv răspunsuri la întrebări precum care sunt cauzele acestor fisuri și dacă pot fi vindicate în vreun fel.

Simptomele și cauzele limbii crăpate

Cel mai evident simptom al limbii crăpate este schimbarea aspectului acesteia în timp. O limbă fisurată are crăpături, sau fisuri, în special în centrul limbii. Este obișnuit să ai o fisură adâncă în mijlocul limbii, care se întinde de la spatele gurii spre partea frontală. Poți avea și alte fisuri mai mici pe lateral și în partea frontală a limbii. Majoritatea oamenilor nu au alte simptome suplimentare.

Limba crapată apare adesea în asociere cu limba geografică (glosită benignă migratorie), o altă condiție inofensivă a limbii care provoacă pete plate și decolorate pe limbă. Comunitatea medicală nu a reușit să afle deocamdată ce provoacă aceste crăpături pe limbă care afectează foarte mulți oameni. De fapt, se crede că este probabil doar o variație a modului în care pot arăta limbile. De cele mai multe ori, acest aspect apare la persoane sănătoase, și poate apărea aparent de nicăieri pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Cercetătorii cred că genele pot influența dezoltarea în timp a crăpăturilor pe limbă. Deși profesioniștii medicali nu înțeleg exact de ce apare această condiție, ei cred că există mai multe gene care provoacă această afecțiune. Dacă unul dintre părinții sau membri ai familiei tale au o limbă fisurată, ai șanse mai mari să dezvolți și tu una.

Unele studii au indicat că afecțiuni de sănătate subiacente, cum ar fi tensiunea arterială ridicată (hipertensiunea) și diabetul, ar putea contribui la dezvoltarea limbii crăpate. Conexiunea exactă nu este încă clară, fiind nevoie de studii și cercetări suplimentare.

Factori de risc, diagnostic și tratament

Limba crăpată este mai frecvent intalnită la persoanele cu anumite afecțiuni genetice, precum sindromul Down, sindromul Melkersson-Rosenthal, sindromul Coffin-Lowry, sindromul Pierre Robin sau sindromul Sjögren.

De obicei, limba crăpată nu necesită un diagnostic sau tratament, deoarece este considerată o variație a aspectului limbii. Cu toate acestea, dacă experimentezi simptome suplimentare precum senzație de arsură în limbă, respirație urât mirositoare sau dificultăți de a te alimenta sau de înghițire, ar trebui să consulți un specialist medical. Deoarece fisurile în limbă sunt normale și inofensive, nu necesită un tratament.

Prognoza pentru limbă fisurată este una pozitivă, deoarece această condiție nu are, de obicei, niciun impact asupra sănătății generale. Cu toate acestea, dacă ai crăpături în limbă, ar trebui să acorzi o atenție deosebită igienei orale. Resturile de mâncare sau reziduurile se pot acumula în aceste fisuri, ducând la respirație urât mirositoare, acumulare plăcii bacteriene și alte afecțiuni legate de sănătatea orală. Perierea limbii în profunzime poate ajuta la menținerea sănătății gurii și a limbii tale.

Limba crăpată este o afecțiune care provoacă găuri sau fisuri la suprafața limbii. Această condiție este inofensivă și probabil doar o variație a aspectului normal al limbii. Nu este necesar tratament sau un diagnostic, dar ar trebui să consulți un medic dacă ai simptome secundare precum senzație de arsură în limbă. Limba crapată poate fi o moștenire de familie. Apare adesea la persoane sănătoase, dar este de asemenea destul de răspândită în rândul persoanelor cu anumite afecțiuni genetice, inclusiv sindromul Down.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Dezastru total în București. Furtuna a făcut prăpăd
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Dezvăluiri bombă! Evenimentele petrecute pe lacul Snagov o distrug pe Anca Alexandrescu. Ce s-a întâmplat între ea și Gigi Becali, cu Gino Iorgulescu martor
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025