Prima pagină » International » Este oficial! Ce decizii s-au luat în legătură cu viitorul buget al Uniunii Europene
Este oficial! Ce decizii s-au luat în legătură cu viitorul buget al Uniunii Europene

Este oficial! Ce decizii s-au luat în legătură cu viitorul buget al Uniunii Europene

22 iul. 2020, 09:38,
Bianca Rebegea în International

Ce decizii s-au luat în legătură cu viitorul buget al Uniunii Europene. Parlamentul European apreciază acordul privind viitorul buget al Uniunii Europene. De asemenea, este de acord și cu Fondul UE de relansare economică, dar nu rezonează cu unele reduceri bugetare și nici cu relaxarea condițiilor referitoare la respectarea normelor statului de drept.

UE dezabrobă unele elemente ale bugetului

Parlamentul European salută faptul că, în cele din urmă a fost obținută o poziție comună, deși critică unele aspecte esențiale ale soluției de compromis.

„Echipa de negociere a Parlamentului UE privind Cadrul Financiar Multianual şi Resursele Proprii salută faptul că în sfârşit a fost obţinută o poziţie comună (…). Dar Parlamentul UE menţine criticile asupra unor aspecte esenţiale ale soluţiei de compromis, mai ales dintr-o perspectivă pe termen lung”, anunţă Legislativul UE.

Un pas important pentru Uniunea Europeană este reprezentat de instrumentul de relansare economică. Totodată, în contextul pandemiei cu noul coronavirus, oamenii au nevoie de certitudini și tocmai de aceea, Parlamentul UE va menține eforturile pentru a se se asigura că relansarea începe fără să aibă parte de obstacole.

„Instrumentul de Relansare este un pas important spre o nouă ambiţie a UE: politici mai ecologice, abordare mai competitivă şi digitalizare. Împrumutul masiv asumat în comun reprezintă un moment istoric pentru Uniunea Europeană şi nu trebuie să ignorăm ce s-a întâmplat. Cu toate acestea, regretăm că unele state au decis să ignore în totalitate soluţia-punte, al cărei obiectiv era de a le furniza imediat soluţii anticriză cetăţenilor, în contextul epidemiei Covid-19. Dat fiind că virusul este din nou în creştere, cetăţenii au nevoie de certitudine. Parlamentul UE va continua eforturile pentru a se asigura că relansarea începe fără întârzieri. În plus, supervizarea democratică trebuie intensificată substanţial: Parlamentul UE, ca ramură a autorităţii bugetare, va lupta pentru a fi implicat în totalitate în crearea şi implementarea Instrumentului de Relansare”, avertizează echipa de negociere a PE, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Bugetul multianual al UE este în pericol. Ce decizii s-au luat în legătură cu viitorul buget al Uniunii Europene

Dat fiind faptul că Parlamentul UE nu este de acord cu scăderile până la nivel record, care semnifică renunțarea la obiectivele pe termen lung, dar și la autonomia strategică, bugetul multianul al UE este în pericol.

„Imaginea este negativă mult mai mult în privinţa bugetului multianual al UE. Parlamentul UE nu poate accepta scăderile până la niveluri record, care înseamnă renunţarea la obiectivele pe termen lung şi la autonomia strategică, în condiţiile în care cetăţenii cer mai mult”, subliniază echipa de negociere a Legislativului UE.

De asemenea, în cazul statelor care nu respectă principiile statului de drept, Parlamentul UE nu acceptă sub nicio formă atenuarea mecanismului de reducere sau de suspendare a finanțării acestora.

„În plus, Parlamentul UE se opune ferm atenuării mecanismului de reducere ori de suspendare a finanţării în cazul statelor membre care nu respectă principiile statului de drept, iar această chestiune nu trebuie ignorată, ci trebuie abordată acum. Parlamentul UE este pregătit să participe la negocieri în virtutea principiului codecizional, pentru a continua construirea unei Europe a drepturilor fundamentale”, completează Legislativul Uniunii Europene.

Conducătorii statelor membre ale Uniunii Europene, dar și ai instituțiilor comunitare, au ajuns la un acord în a cincea zi a summitului de Bruxelles asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027, dar și asupra fondului de relansare economică de după pandemie. Pentru perioada menționată, bugetul este de 1.074 de miliarde de euro. Totodată, Fondul UE de relansare economică este 750 de miliarde de euro, alcătuit din subvenții nerambursabile de 390 de miliarde de euro și din credite de 360 de miliarde de euro

Parlamentul European este cel care decide dacă va aproba soluția Consiliului European

Acest proiect cuprinde meținerea condiției respectării normelor statului de drept pentru accesarea fondurilor europene. Însă, din cauza opoziției arătatede Ungaria și Polonia, formularea care se referă la condiții a fost generalizată. „Consiliul European subliniază importanţa protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene. Consiliul European subliniază importanţa respectării normelor statului de drept. În acest context, va fi introdus un regim de condiţionare pentru protejarea bugetului şi a Fondului de relansare Viitoarea Generaţie UE. În acest context, în cazul încălcărilor, Comisia Europeană va propune măsuri care vor fi adoptate de Consiliul UE prin majoritate calificată”, prevede acordul liderilor UE.

Viktor Orban, premierul Ungariei, crede că reprezintă o vitorie a sa faptul că unele condiții au fost flexibilizate. Iar Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, arată că este un real succes „toată arhitectura de monitorizare. Multe ţări vest-europene ceruseră un instrument mai eficient de sancţionare a statelor care încalcă valorile fundamentale ale UE.„

„Elementele centrale a ceea ce se propunea iniţial sunt încă acolo”, a menționat, la rândul său, premierul Olandei, Mark Rutte. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este de acord cu această idee: „În concluziilor adoptate, ne angajăm să acceptăm şi să protejăm principiile statului de drept”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *