Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce contraindicații sunt în folosirea unor semințe de in
Ce contraindicații sunt în folosirea unor semințe de in

Ce contraindicații sunt în folosirea unor semințe de in

28 aug. 2023, 12:27,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Folosirea de semințe de in au numeroase beneficii, dar și unele contraindicații pe care trebuie să le cunoaștem. În articolul care urmează ce contraindicații sunt în folosirea de semințe de in.

Puțini ar fi anticipat că o plantă cu o lungă istorie în industria textilă, cum este inul, poate oferi atât de multe beneficii pentru sănătate. Semințele și uleiul obținute din in au capacitatea de a susține digestia, de a reduce nivelul colesterolului și de a preveni diverse afecțiuni. În acest context, aducem în discuție semințele de in, care pot fi integrate în diverse rețete și sunt o sursă excelentă de Omega-3, fibre și proteine vegetale.

Contraindicații semințe de in

Specialiștii au dezvăluit o listă cu contraindicații semințe de in. Sunt mai multe aspecte atunci când vorbim despre consumarea acestora. Femeile care alăptează sau care sunt însărcinate ar trebui să evite aceste semințe, la fel și cei care au afecțiuni cum ar fi cancere:

Sarcina și alăptarea: Semințele de în pot acționa similar hormonului estrogen, ceea ce ar putea prezenta riscuri în timpul sarcinii. În prezent, nu există suficiente dovezi clinice pentru a stabili efectele lor exacte asupra sarcinii și alăptării. În acest context, este recomandat să consulți medicul pentru orice preocupări sau nelămuriri.

Afecțiuni sensibile la hormoni sau cancere: Deoarece semințele de în pot avea un efect estrogenic, ele ar putea agrava afecțiunile sensibile la hormoni sau cancerul. Acest lucru se aplică în special cazurilor de cancer de sân sau cancer ovarian.

Niveluri crescute de trigliceride: Semințele de în parțial degresate, care conțin mai puțin acid alfa-linolenic, ar putea crește nivelul de trigliceride în organism. Dacă suferi deja de niveluri ridicate de trigliceride, consumul de semințe de in nu este recomandat.

Intervenții chirurgicale: Consumul de semințe de in ar putea crește riscul de sângerare înainte, în timpul și după o intervenție chirurgicală. În cazul programării unei intervenții chirurgicale, este important să întrerupi consumul de semințe de in cu cel puțin 2 săptămâni înainte. Înainte de a lua decizii, este indicat să consulți un medic specialist.

Beneficiile consumului semințelor de in

Semințele de in pot avea potențialul de a contribui la prevenirea cancerului. Ele sunt bogate în lignani, compuși vegetali care au fost intens studiați pentru proprietățile lor anticancerigene. Inul se remarcă prin conținutul său de lignani, cu 75-800 de ori mai mult decât alte surse vegetale. Studii recente au asociat consumul de semințe de in cu un risc redus de apariție a cancerului de sân, în special în cazul femeilor aflate în postmenopauză.

De asemenea, semințele de in pot contribui la reducerea nivelului de colesterol. Un studiu sugerează că administrarea a 4 linguri (30 de grame) de semințe de in măcinate pe zi a dus la o scădere cu 15% a nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) la persoanele cu boală arterială periferică. Acest efect ar putea fi atribuit conținutului de fibre din semințele de în. Fibrele se leagă de sărurile biliare înainte de eliminarea lor din corp. În consecință, ficatul utilizează colesterolul LDL din sânge pentru a reface sărurile biliare, ceea ce duce la scăderea nivelului de colesterol.

De asemenea, semințele de în ar putea contribui la reducerea tensiunii arteriale. O analiză a mai multor studii a concluzionat că includerea semințelor de in în dietă poate reduce semnificativ valorile tensiunii arteriale sistolice și diastolice (9). Aceste beneficii pot reduce riscul de accident vascular cerebral și afecțiuni coronariene cu 14% și, respectiv, 6%. Așadar, pe lângă beneficii sunt și contraindicații de folosire a semințelor de in.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *