Prima pagină » Sanatate » Ce contraindicații are vitamina b3? Administrată în exces cauzează hepatotoxicitate!

Ce contraindicații are vitamina b3? Administrată în exces cauzează hepatotoxicitate!

01 oct. 2024, 15:31,
Redacția BZI în Sanatate

Știai că niacina, adică vitamina b3 are contraindicații în doze mari în caz de afecțiuni hepatice, întrucât prezintă risc de hepatotoxicitate. Aceasta este folosită pentru reducerea colesterolului rău dar și pentru creșterea celui bun, de aceea este adesea folosită în tratarea dislipidemiei.

Vitamine b3 are și ea câteva contraindicații și chiar efecte nedorite atunci când e administrată în doze mari, fiind asociată cu leziunile apărute la nivelul ficatului și cu hepatotoxicitatea.

Ce contraindicații are vitamina b3

Doza zilnică recomandată de vitamina b3 este de 14 – 16 mg la adulți, 18 mg la femeile însărcinate și 2 – 12 mg la copii. Administrată ca supliment alimentar în dozele indicate, niacina nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Totuși, la aceste doze nu are niciun efect asupra colesterolului, așa că în tratamentul pentru colesterolul mărit se folosesc doze mult mai mari, care le depășesc pe cele recomandate în mod obișnuit.

Niacina în doze care depășesc 500 mg zilnic duce la creșterea valorilor serice ale aminotransferazei cu până la 20%. La unii pacienți, însă, apare și o scădere a proteinelor serice sintetizate de ficat, scădere care este remediată de întreruperea administrării de vitamina b3.

În cazuri și mai rare, niacina poate cauza hepatotoxicitate serioasă, însă această situație nu este des întâlnită. Pacienții experimentează într-o asemenea situație simptome precum icterul, mâncărimi ale pielii, greață, vărsături și oboseală extremă.

Hepatotoxicitatea din cauza niacinei apare, mai degrabă, în cazurile în care această vitamină este administrată pe o perioadă îndelungată, în doze mari. Dacă faci parte dintre pacineții care își administrează suplimentele pe bază de niacină pe o perioadă îndelungată, e bine să mergi la consulturi medicale regulate pentru monitorizarea ficatului pentru a observa dacă apar simptome alarmante.

Niacina este contraindicată în caz de afecțiuni hepatice severe, ulcer stomacal sau hemoragii interne. Hepatotoxicitatea cauzată de unele medicamente sau suplimente precum cel de vitamina b3 poate fi cauzată fie de un mecanism direct hepatotoxic, fie de un mecanism imunologic declanșat de medicamentul respectiv.

Hepatotoxicitatea cauzată de excesul de niacină poate duce la hepatită acută sau hepatită acută asociată cu colestază biliară. Odată ce niacina pătrunde în ficat, este metabolizată și dacă în ficat apar concentrații mari de vitamina b3, pot apărea probleme de sănătate.

Cum se tratează hepatotoxicitatea

Tratamentul principal pentru hepatotoxicitate indusă de medicamente este îndepărtarea agentului cauzator. N-acetil-cisteină este tratamentul pentru hepatotoxicitatea intrinsecă secundară toxicității acetaminofenului, deoarece aceasta stimulează regenerarea glutationului ducând la detoxifierea metabolitului toxic.

Cealaltă terapie specifică disponibilă este L-carnitina pentru supradozajul cu acis valproic. Terapia cu glucocorticoizi este utilizată de obicei atunci când aspectul histologic al hepatotoxicității seamănă cu cel al hepatitei autoimune.

Terapiile simptomatice, cum ar fi sechestranții acizilor biliari pentru hepatotoxicitatea colestatică sau antihistaminice pentru prurit pot fi utilizate cu o oarecare eficacitate.

Pentru pacienții cu semne sau simptome de progresie a hepatotoxicității ori de insuficiență hepatică, este necesară internarea în spital, astfel de cazuri se pot întâmpla și la consumarea în exces a vitaminei k2.

Dacă se suspectează insuficiență hepatică acută luarea în considerare timpurie a transplantului hepatic este esențială, deoarece riscul de mortalitate este crescută.
Din aceste motive, vitamina b3 are contraindicații în ceea ce privește afecțiunile hepatice severe, dar și de ulcer gastroduodenal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`