Prima pagină » Informații utile » Ce contraindicații are uleiul de ricin? Ce substanță toxică conține acesta?

Ce contraindicații are uleiul de ricin? Ce substanță toxică conține acesta?

08 oct. 2024, 15:10,
Redacția BZI în Informații utile

Pe lângă nenumăratele beneficii, uleiul de ricin are și contraindicații care trebuie cunoscute înaintea utilizării acestuia. Pe lângă alergiile pe care o persoană le-ar putea avea, se pot întâlni și simptome ale tulburării digestive, dar și dificultăți de a respira.

Uleiul de ricin are și contraindicații, dat fiind faptul că substanța pe care acesta o conține este extrem de toxică și care, dacă este consmată în doze mari, poate ucide celula de robozomi, astfel că trebuie respectate neapărat dozele recomandate de către medic.

Ce contraindicații are uleiul de ricin

Una dintre cele mai des întâlnite efecte adverse ale uleiului de ricin este de natura tulburării digestive. Asta înseamnă ca pot să apară greață, vărsături, diaree și disconfort la nivel gastric.

Atenție și la posibilele alergii pe care le poate da uleiul de ricin. Mai ales persoanele care se știu cu alergii, trebuie să fie extrem de prudente când îl folosesc, chiar dacă doar la nivelul pielii sau părului. Este indicat să fie testată toleranța pe o suprafață mică de piele sau consultarea unui medic alergolog.

Totodată, pot să mai apară efecte de tipul umflării feței, a gâtului, amețeli sau dificultatea de a respira, care sunt specifice șocului anafilactic, dar pot să apară și ca o reacție de alergie mai ușoară.

Utilizarea în constipațiile cronice poate duce la deshidratare pentru că va duce la împiedicarea asimilării unor nutrienți esențiali pentru organism. Nu luați mai mult de 1 – 2 linguri, aproximativ 30 ml, într-o perioadă de 24 de ore.

Beți multă apă, deoarece uleiul de ricin are efect laxativ și vă va deshidrata, în acest scop, trebuie să aveți grijă și la contraindicațiile pe care le au diferitele vitamine.

Ricinul, pe care îl conține uleiul este o substanță extrem de toxică și care, dacă este consumată în doze mari, poate ucide celula de ribozomi. Atenție, așadat, la respectarea dozelor, mai ales când vorbim de administrarea orală.

Cum se folosește acesta pentru a estompa ridurile

Uleiul de ricin, deși are diferite contraindicații precum au și alte vitamine, este un antioxidant și are un antiinflamator eficient, ambele efecte contribuind la combaterea radicalilor liberi și la încetinerea procesului de îmbătrânire.

În ceea ce privește estomparea ridurilor, ei bine, acest ulei hidratează în profunzime pielea și se știe că hidratarea este esențială pentru menținerea unei pieli ferme și catifelate. În plus, uleiul de ricin are și proprietăți emoliente.

Totodată, uleiul de ricin stimulează producția de colagen, care este redusă treptat începând cu vârsta de 20 de ani. Colagenul este responsabil cu menținerea elasticității pielii, fiind esențial pentru a întârzia apariția semnelor îmbătrâniri, pe chip.

Astfel că, pentru estomparea ridurilor se recomandă utilizarea uleiului de ricin în amestec cu un alt ulei precum cel de  măsline, cel din sâmburi de strugure sau cel de argan. Raportul trebuie să fie de 1:1, adică să folosești cantități egale din cele două uleiuri, pe care dorești să le combini.

Pe porțiuni reduse de piele, uleiul de ricin poate fi folosit și singur, nu în amestec cu altul. Dacă ai probleme cu ridurile de tip laba-gâștii, poți să folosești acest ulei pentru a le estompa, dar și pentru a împiedica adâncirea acestora. Poți încerca să faci un obicei zilnic din a-ți masa zonele din jurul ochilor, cu un deget, pe care ai pus în prealabil o picătură de ulei de ricin.

Astfel că, pentru a cunoaște contraindicațiile uleiului de ricin, este important să luați măsuri de siguranță, să spuneți medicului dacă aveți orice tip de alergie, deoarece uleiul poate conține ingrediente inactive ce pot provoca reacții alergice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`