Află ce contraindicații are uleiul de rapiță asupra sănătății. Acesta este asociat cu multiple probleme cardiovasculare și inflamatorii.
Acest ulei are gust de nucă și de unt și este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate, însă consumul său în mod excesiv poate cauza multe probleme.
Iată ce contraindicații are uleiul de rapiță
Acizii grași de omega-6 conținuți pot să declanșeze răspunsuri inflamatorii, iar modificările genetice ale rapiței, pot ridica îngrijorări pe termen lung. Acesta conține compuși ce pot afecta în mod negativ organismul prin mecanisme ce implică stresul oxidativ, inflamația sistemică și toxicitatea celulară. Toate aceste efecte pot fi amplificate de expunerea la temperaturi ridicate și de procesarea industrială.
Dacă consumi în mod regulat acest ulei, se pot declanșa răspunsuri inflamatorii în organism, cauzați de dezechilibrul dintre acizii grași omega-3 și cei omega-6. Acest dezechilibru duce la o inflamație cronică, ce afectează mai multe organe și sisteme. Se cunoaște faptul că această inflamație, dacă este persistentă, contribuie la dezvoltarea unor boli cronice și accelerează procesul degenerativ.
De asemenea, față de alte uleiuri vegetale, acesta are o rată foarte ridicată de oxidare. Acest proces de oxidare generează compuși toxici și radicali liberi, ce pot deteriora țesuturile și celulele. Important de menționat este faptul că acești compuși toxici se formează atunci când uleiul este expus la căldură, lumină și oxigen, situații întâlnite în timpul procesului de gătire.
Se cunoaște și faptul că consumul regulat al acestui ulei, crește riscul de afecțiuni cardiace, de hipertensiune arterială și ateroscleroză. Pentru că culturile sunt modificate genetic, astfel încât să reziste la pesticide, pot afecta compoziția nutrițională a acestuia și să se introducă compuși noi, ce au efecte necunoscute asupra organismului.
Ce persoane nu ar trebui să îl consume deloc?
Câteva categorii de persoane sunt mai vulnerabile la efectele negative ale acestui ulei, care necesită o evitare completă a consumului său. Printre aceste persoane se enumeră copii sub 10 ani, care au sistemul metabolic și digestiv mult mai sensibil la compușii toxic din compoziția acestuia. Expunerea la acesta de la o vârstă fragedă, poate afecta dezvoltarea normală și să crească riscul de intoleranțe alimentare și de alte alergii.
Este dovedit că acidul erucic din acest ulei afectează în mod negativ creșterea și dezvoltarea celor mici. O altă categorie ce ar trebui să îl evite sunt persoanele ce au afecțiuni cardiace. Conținutul mare de acizi grași omega-6 și prezența compușilor ce oxidează, pot agrava problemele cardiace existente și să crească riscul de a avea complicații cardiovasculare.
De asemenea, persoanele ce au boli inflamatorii cronic, trebuie să îl evite, întrucât poate agrava starea de inflamație deja existentă. În acest caz, poate intensifica procesele inflamatorii și să ducă la încetinirea procesului de vindecare în cazul în care sunt afecțiuni autoimune sau inflamatorii cronice.
Consumul său poate fi periculos și pentru persoanele cu sindrom metabolic, unde poate interfera cu sensibilitatea la insulină. Poate contribui și la acumularea de grăsime viscerală, ce agravează componentele acestui sindrom.
Pe lângă beneficii, există multiple contraindicații pentru uleiul de rapiță, ce trebuie gestionate cu atenție, de orice persoană îl utilizează.