Puține persoane citesc eticheta, iar multe dintre ele nu știu ce chimicale sau aditivi se află în chipsurile pe care le cumpără. Chipsurile pe care le găsim în supermarketuri conțin multe chimicale și aditivi care sunt adăugați pentru a le face mai atrăgătoare și mai gustoase.
Chipsurile nu sunt făcute din cartofi, așa cum mulți ar crede. Dragoș Pătraru, în cadrul emisiunii sale de pe YouTube, a analizat 7 sortimente de chipsuri cu sare, disponibile în supermarketurile din România. Acestea conțin cantități mari de sare, dar și chimicale, acid citric, acid lactic și monoglutamat de sodiu. Acestea conțin potențiatori de gust, zahăr, grăsimi și fulgi de cartofi.
Ce ingrediente ascund etichetele
Într-unul dintre episoadele emisiunii sale „Starea Sănătății”, Dragoș Pătraru a vorbit despre ingredientele ascunse din chipsurile de pe piață. Acesta a dezvăluit că chipsurile Lay’s cu sare, un brand extrem de popular printre români, conțin doar 68% fulgi de cartofi. Restul ingredientelor sunt amidon, ulei de rapiță, zahăr, sare de mare, sare și arome.
Dragoș Pătraru a mărturisit că nu mai consumă aceste produse de mai bine de 10 ani, după ce a aflat ce conțin. Potrivit acestuia, mulți români cumpără zilnic chipsuri, dar nu sunt conștienți de ingredientele periculoase pe care le conțin.
„Oare de ce au nevoie aceste produse de atât de multe reclame? Cred că sunt peste 10 ani de când nu mai consum așa ceva. Mi-am mai dat seama că nu poftesc. Dar acum 10 ani, aș fi intrat în primul magazin să cumpăr 3 feluri de chipsuri. Ce s-a schimbat? Eu. Am învățat ce conțin aceste nenorociri, cum ne fac rău și cum ne țin dependenți”, a spus Dragoș Pătraru.
Cum ajung chipsurile să fie adictive
Un alt aspect pe care Dragoș Pătraru l-a subliniat este dependența pe care chipsurile o pot provoca. Deși majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de acest lucru, chipsurile sunt create pentru a da o senzație de plăcere care poate duce la consumul excesiv. Sunetul crocant pe care îl fac atunci când sunt mușcate este unul dintre factorii care creează senzația de satisfacție, iar acest lucru este calculat cu mare atenție de producători.
„Potrivit unui studiu, senzația de crocant, sunetul produs atunci când mâncăm chipsuri este cel care dă plăcerea. S-a descoperit inclusiv punctul perfect de rupere. Vă dați seama cum ne studiază ăștia și cum ne văd ca pe niște șoricei de laborator?
Ca să ne țină dependenți, au calculat punctul perfect de rupere. Pe măsură ce documentăm toate astea, am senzația că totul e greșit în industria alimentară și că astfel de produse trebuie interzise”, a explicat prezentatorul.