Prima pagină » Coronavirus » Ce complicații a suferit femeia din cauza căreia au fost oprite testele vaccinului AstraZeneca

Ce complicații a suferit femeia din cauza căreia au fost oprite testele vaccinului AstraZeneca

18 sept. 2020, 11:16,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

O problemă neurologică apărută la unul dintre participanții la testele clinice pentru un vaccin contra COVID-19, organizate de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, ar fi dus la întreruperea acestora miercurea trecută.

Potrivit unui document obținut de CNN, participantul, o femeie fără probleme de sănătate, în vârstă de 37 de ani, a suferit o inflamație a măduvei spinării în timpul testelor.

În documentul trimis către doctorii implicați în studiu se arată că femeia acuza dificultăți în a se deplasa, stare de moleșeală, dureri de mâini și alte simptome.

Aceste probleme ar fi apărut după a doua doză de vaccin. Femeia a primit un diagnostic de „mielită transversă” – o inflamație la nivelul măduvei coloanei vertebrale.

Totuși, testele au fost reluate după câteva zile, după ce o comisie independentă a evaluat riscurile și a decis că vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca în colaborare cu universitatea Oxford nu este periculos.

Vaccinul Astra Zeneca ar putea fi disponibil până la finalul anului

Reprezentanții grupului farmaceutic britanic AstraZeneca susțin că obţinerea unui vaccin împotriva COVID-19 care să fie disponibil până la sfârşitul anului este în continuare posibilă. Asta deși studiile clinice ale vaccinului dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford au fost oprite din cauză că o persoană s-a îmbolnăvit.

„Credem că vom putea avea un vaccin până la sfârşitul anului, începutul anului viitor”, a declarat directorul general al companiei, Pascal Soriot, în cadrul unei conferinţe desfăşurată online, găzduită de grupul media Tortoise, şi potrivit comentariilor confirmate de un purtător de cuvânt al AstraZeneca.

Pascal Soriot a explicat, însă, că decizia de a relua studiile clinice nu revine grupului său, ci unui comitet de experţi independenţi.

În cadrul conferinţei, directorul francez a reiterat că o astfel de pauză în studiile clinice nu este anormală, însă a avut mai multă rezonanţă având în vedere interesul manifestat faţă de acest vaccin, considerat unul dintre cele mai promiţătoare la nivel mondial.

O boală potențial inexplicabilă

AstraZeneca nu a dezvăluit nicio informație despre posibilul efect secundar, cu excepția numirii acestuia „o boală potențial inexplicabilă”. Site-ul de știri despre sănătate STAT a anuntat primul pauza în testare, spunând că posibilul efect secundar s-a produs în Regatul Unit.

La sfârșitul lunii trecute, AstraZeneca a început să recruteze 30.000 de persoane în SUA pentru cel mai mare studiu al acestuia asupra vaccinului anti-Covid. De asemenea, compania testează vaccinul, dezvoltat de Universitatea Oxford, pe mii de oameni din Marea Britanie și în studii mai mici din Brazilia și Africa de Sud.

Alte două vaccinuri se află în teste, în faza finală, în Statele Unite, unul realizat de Moderna Inc. și celălalt de Pfizer și BioNTech din Germania. Aceste două vaccinuri funcționează diferit de cele ale AstraZeneca, iar studiile au recrutat deja aproximativ două treimi din voluntarii necesari.

Opririle temporare ale studiilor medicale de amploare nu sunt neobișnuite, iar investigarea oricărei reacții grave sau neașteptate este o parte obligatorie a testelor de siguranță. AstraZeneca a subliniat că este posibil ca problema să fie o coincidență: boli de tot felul ar putea apărea în cazurile a mii de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`