Prima pagină » Culinar » Ce chimicale se găsesc în plicurile cu vopsea pentru ouă
Ce chimicale se găsesc în plicurile cu vopsea pentru ouă

Ce chimicale se găsesc în plicurile cu vopsea pentru ouă

23 apr. 2021, 17:05,
BZI.ro, în Culinar

Forfota din aceste zile, dinainte de Paşte, se transpune în mese îmbelşugate, cadouri şi locuinţe şi mai frumos decorate. Preparatele pascale sunt vedeta. Cu toţii căutam diverse ingrediente, ca să facem cele mai delicioase reţete. De pe masa nu vor lipsi, cu siguranţă, friptura de miel la tigaie şi ouăle roşii. Acestea din urmă trezesc şi mai mult interes. De ce? Pentru că ne dorim cu toţii să folosim vopsea naturală pentru colorarea lor.

Atenţie însă la ce fel de vosea cumpăraţi. Conform unui studiu efectuat de Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatoruui, multe vopseluri din comerţ conţin foarte multe chimicale. Acestea sunt nocive pentru absolut oricine, dar mai ales pentru copii. Chimicalele efectiv pătrund prin coaja oului şi ajung în albuş şi gălbenuş.

Conform aceluiaşi studiu, vopseaua de acum conţine cu până la 58% mai mulţi aditivi decât decât vopseaua din urmă cu 6 ani. Cel de care trebuie să ne ferim cât mai mult este E102, un aditivi cu puternic fect cancerigen. Acesta afectează mai ales glanda tiroidă.

„În primul rând să fie în limba romană. Informaţiile sunt în ordine descrescătoare şi termenul de valabilitate convorat cu mediul de depozitare, iar nu în ultimul rând să cerem bonul fiscal. Sunt unii oameni care cumpără acelaşi tip de vopsea de multă vreme, şi merg pe încredere. Nu contează neapărat ce conţine, ci dacă face treabă bună când e vorba de culoare.

Ceea ce este important este să cumpărăm vopsea de ouă şi să nu cumpărăm vopsea tipografica, vopsea de maşină. Dacă pe etichetă oului vopsit nu se regăseşte informaţia cu privire la vopseaua respectivă, mai bine nu îl cumpărăm”, a declarat Sorin Mierlea, preşedinte Infocons.

Etichetele, neapărat de citit

Pe etichetă vopselurilor sunt trecuţi aditivii, dar aproape nimeni nu îi citeşte. Specialiştii spun că produsele conţin până la 12 E-uri. Problema este ca populaţia nu le acordă atenţie în ideea că ei pătrund în coaja oului. Într-adevăr, nu ingeram şi coaja, dar asta nu înseamnă că nu intra în contact cu albuşul. Doar pentru că acesta nu suferă nici o modificare şi nu se colorează, nu înseamnă că nu a luat contact cu chimicalele.
Iată E-urile de care să te fereşti:

  • azorubina – combinată cu benzoaţii favorizează hiperactivitatea la copii;
  • albastru briliant FCF – Nu trebuie administrat sub nici o formă copiilor hiperactivi. În plus, afectează unele persoane, cauzându-le reacţii alergice;
  • benzoat de sodiu – poate produce: anorexie, voma, iritaţie gastrică, afectarea ficatului şi a rinichilor;
  • tartrazina – are un puternic efect cancerigen, mai ales la nivelul glandei tiroide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *