Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ce cauzeaza durerea abdominala
Ce cauzeaza durerea abdominala

Ce cauzeaza durerea abdominala

11 mai 2021, 21:16,
BZI.ro, în Sanatate

Durerea abdominala este durerea sau disconfortul care se simte în partea trunchiului de sub coaste și deasupra bazinului. Provine din organele din abdomen sau organele adiacente. Este cauzată de inflamație, distenția unui organ sau de pierderea aportului de sânge de către un organ.

În sindromul intestinului iritabil (IBS) poate fi cauzata de contracția mușchilor intestinali sau hipersensibilitate la activitățile intestinale normale.

Simptomele asociate cu acesta pot include:
Balonare
Râgâială
Gaze
Indigestie
Disconfort în stânga sau dreapta sus; mijloc; sau abdomenul inferior stâng sau drept
Constipație
Diaree
GERD (boala de reflux gastro-esofagian)
Arsuri la stomac
Disconfort la nivelul pieptului
Disconfort pelvian

Cauza durerii abdominale este diagnosticată pe baza caracteristicilor sale, a examenului fizic și a testării. Ocazional, intervenția chirurgicală este necesară pentru diagnostic. Diagnosticul medical al cauzei este dificil, deoarece caracteristicile pot fi atipice, testele nu sunt întotdeauna anormale, bolile care cauzează durere se pot imita reciproc și caracteristicile durerii se pot schimba în timp. Tratamentul medical depinde de istoricul bolii sau de alte condiții de sănătate care ar putea fi cauza.

Cauzele durerii abdominale

Durerea abdominală este un simptom obișnuit și majoritatea oamenilor au experimentat un fel de durere abdominală (dureri de burtă sau stomac). Cauzele unor cauze mai grave ale durerii abdominale includ:

Scaune sângeroase
Scaune negre

Ce este durerea abdominala?

Durerea abdominala se resimte în abdomen. Abdomenul este o zonă anatomică care este delimitată de marginea inferioară a coastelor și a diafragmei de deasupra, de osul pelvian (ramul pubian) dedesubt și de flancurile de pe fiecare parte. Deși durerea poate apărea din țesuturile peretelui abdominal care înconjoară cavitatea abdominală (cum ar fi pielea și mușchii), termenul de durere abdominală este, în general, utilizat pentru a descrie disconfortul care provine din organele din cavitatea abdominală. Organele abdomenului includ stomacul, intestinul subțire, colonul, ficatul, vezica biliară, splina și pancreasul.

Din punct de vedere tehnic, porțiunea cea mai joasă a zonei descrise anterior este pelvisul, care conține vezica urinară și rectul, precum și glanda prostatică la bărbați și uterul, trompele uterine și ovarele la femei. Adesea, poate fi dificil de știut dacă durerea abdominală inferioară provine din abdomenul inferior sau pelvis (durere pelviană).

Ocazional, durerea poate fi resimțită în burtă, chiar dacă apare din organe care sunt aproape de cavitatea abdominală. Pe de altă parte, este posibil, de asemenea, ca durerea din organele din burtă să fie resimțită în afara acesteia. De exemplu, durerea inflamației pancreatice poate fi resimțită în spate.

Ce cauzează durerea abdominala?

Durerea abdominală este cauzată de inflamația unui organ (de exemplu, apendicita, diverticulita, colita), de întinderea sau distenția unui organ (de exemplu, obstrucția intestinului, blocarea unei căi biliare prin calculi biliari, umflarea ficatului cu hepatită), sau de pierderea aportului de sânge de către un organ (de exemplu, colită ischemică).

Cu toate acestea, pentru a complica lucrurile, durerile abdominale pot apărea și fără inflamație, distensie sau pierderea aportului de sânge. Un exemplu important este sindromul intestinului iritabil (IBS). Nu este clar ce cauzează durerea de burtă în IBS, dar se crede că se datorează fie contracțiilor anormale ale mușchilor intestinali (de exemplu, spasmului), fie nervilor anormali sensibili din intestine care dau naștere unor senzații dureroase necorespunzătoare (hiper visceral-sensibilitate). Aceasta este adesea denumită durere funcțională, deoarece nu a fost găsită nicio anomalie specifică recunoscută care să explice cauza durerii – cel puțin încă nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *