Prima pagină » Informații utile » Ce categorii de persoane sunt scutite de impozitul auto? Iată ce sancțiuni riscă cei care nu plătesc această taxă!

Ce categorii de persoane sunt scutite de impozitul auto? Iată ce sancțiuni riscă cei care nu plătesc această taxă!

08 mart. 2025, 15:33,
Redacția BZI în Informații utile

Orice proprietar al unui autovehicul înmatriculat sau înregistrat pe teritoriul României se întreabă ce categorii de persoane sunt scutite de impozitul auto. În mod normal, acesta fiind obligat prin lege să plătească în fiecare an o serie de taxe și impozite auto. Doar așa va putea să circule pe drumurile publice din țara noastră.

Puțini români știu, de fapt, că există scutiri de la impozitul auto, conform prevederilor Codului Fiscal. Da, legea obligă în general românii care dețin vehicule să le înmatriculeze și să le înregistreze în România, după care să platească un impozit anual pentru asta, însă sunt și anumite persoane, care scapă de acest impozit.

Ce categorii de persoane sunt scutite de impozitul auto

Una dintre aceste obligații financiare ce trebuie achitate către stat de aproape toți deținătorii unui autovehicul este impozitul auto. Există câteva categorii de persoane fizice care, în virtutea legislației în vigoare, sunt exceptate de la plata impozitului auto.

În conformitate cu prevederile art. 469 din Codul Fiscal, persoanele fizice scutite de impozitul pe mijloacele de transport sunt următoarele: autovehiculele deținute de veteranii de război sau de văduvele acestora; autovehiculele deținute de persoane cu handicap sau folosite pentru a transporta persoane cu handicap; autovehiculele electrice; autovehiculele istorice; autovehiculele folosite pentru intervenții în situații de urgență; autovehiculele folosite pentru transportul stupilor; autovehiculele Ministerului Educației și ale Ministerului Tineretului și Sportului; autovehiculele second-hand, înregistrate ca stoc de marfă, care nu sunt utilizate în interesul propriu al deținătorilor lor; autovehiculele deținute de organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale; autovehiculele fundațiilor înființate prin testament cu scopul de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural; autovehiculele deținute de firme utilizate pentru transport public în regim urban sau extraurban.

Categoriile de persoane fizice menționate anterior trebuie să depună o cerere de scutire de la plata impozitului auto. Aceasta va fi însoțită de documentele justificative ce atestă că se află într-unul dintre cazurile de scutiri menționate în legislație.

Scutirea se acordă începând cu anum următor depunerii documentelor. Excepție fac persoanele cu handicap, care beneficiază de această scutire de la data de 1 a lunii următoare depunerii cereii, însoțită de toate actele necesare.

Ce penalități se aplică dacă nu achiți la timp impozitul auto

La fel ca orice alt impozit neplătit la timp, și în cazul impozitului pe mașină statul aplică dobânzi și penalități în caz de întârziere, după cum urmează: va fi o dobândă de 0,02% pentru fiecare zi, începând cu prima zi după termenul-limită; începând cu prima zi după termenul-limită se va aplica o penalitate de 0,01% pentru fiecare de întârziere.

Per total, pentru dobânzi asta ar însemna circa 7,3% pe un an întreg și la penalități ar însemna 3,65% din suma datorată. Iată cât este amenda penală pentru conducerea fără permis.

Astfel, dacă depășește termenul, suma datorată va crește în fiecare zi cu 0,03%. Vei continua să acumulezi atât dobânzi, cât și penalități de întârziere până când vei achita în totalitate suma datorată.

Însă nu este un simplu calcul aritmetic, căci penalitățile se calculează la suma anterioară, care include alte penalități, și tot așa. Spre exemplu, dacă cineva își plătește impozitul pe mașină la 21 de zile după expirarea termenului legal, penalitățile pentru ziua a 21-a se vor aplica la o sumă mai mare, fiind o progresie continuă din prima zi. Astfel că, e important să știi ce persoane sunt scutite de la impozitul auto.

Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Mihai Leu
Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
a1.ro
Care e starea de sănătate a lui Ion Iliescu în prezent. Medicii spun că ar fi stabil cardiac
Playtech.ro
Limonada bătută, băutura verii cu doar 3 ingrediente. Rețeta care a cucerit internetul
observatornews.ro
Vremea 7 iulie - 4 august 2025. Caniculă, urmată de ploi și vijelii. De când se răcește
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Evz.ro
Cea mai bună metodă pentru a păcăli canicula. Te răcorești imediat
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Ce să faci pentru a plăti mai puţin la întreţinere? Administratorii de bloc nu dezvăluie informaţia
Dailybusiness.ro
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
RomaniaTV
Avem Ordonanţa austerităţii. Se taie tot, iar UE cere mai mult. Lista măsurilor care se aplciă de urgenţă
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Nicuşor Dan a semnat marţi seară târziu decretul care schimbă din temelii viaţa românilor
redactia.ro
Ilie Bolojan nu s-a lăsat până nu a tăiat sporurile bugetarilor. Ce sume vor primi cei care lucrează la stat
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`