Prima pagină » Coronavirus » Ce caracteristici prezintă cele mai cunoscute vaccinuri anti-COVID-19?

Ce caracteristici prezintă cele mai cunoscute vaccinuri anti-COVID-19?

24 dec. 2020, 20:45,
în Coronavirus

Companiile farmaceutice lucrează la sute de vaccinuri anticoronavirus, dintre care două au primit deja, în regim de urgenţă, aprobare de utilizare completă, notează cotidianul Financial Times, prezentând specificităţile principalelor vaccinuri.

De când au fost depistate primele cazuri de coronavirus, la începutul anului, companiile farmaceutice s-au mobilizat la o viteză fără precedent pentru dezvoltarea unui vaccin sigur şi eficient în scopul opririi răspândirii Covid-19.

În total, sunt acum peste 300 de proiecte pentru dezvoltarea de vaccinuri, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), utilizând o serie de tehnici pentru activarea anticorpilor şi a celulelor de contracarare a virusului.

În prezent, sunt testate privind siguranţa şi dozajul 44 de vaccinuri, 19 se află în teste de siguranţă, 18 în testare pe grupuri mari, cinci sunt aprobate pentru utilizarea în etapa iniţială şi în mod limitat, iar două vaccinuri au primit aprobare în regim de urgenţă pentru utilizarea completă.

BioNTech/Pfizer

Vaccinul produs de compania germană BioNTech şi de grupul farmaceutic american Pfizer are o eficienţă de 95% şi utilizează tehnologie de tip mARN. A fost primul vaccin care a primit aprobare în Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia, Uniunea Europeană şi în numeroase ţări.

Vaccinul este utilizat prin administrarea a două doze.

În 2021, ar urma să fie produse 1,3 miliarde de doze ale acestui vaccin. Producţia se realizează în oraşele germane Mainz, Idar-Oberstein şi Marburg, în oraşul belgian Puurs şi în Kalamazoo, statul american Michigan.

Vaccinul va fi distribuit în Uniunea Europeană, Marea Britanie, SUA şi Japonia. BioNTech va furniza 100 de milioane de doze Chinei, în cadrul parteneriatului cu grupul Fosun Pharma.

Condiţii de stocare: Vaccinul poate fi transportat la temperaturi de minus 75 de grade Celsius. Are o valabilitate de cinci zile în condiţii de stocare la temperaturi între 2 şi 8 grade Celsius.

Moderna

Şi compania americană Moderna utilizează tehnologia de tip mARN, iar acesta este a doilea vaccin anti-Covid-19 aprobat în Statele Unite. Vaccinul are o eficienţă de 94,1%, iar compania Moderna, cu sediul în Boston, a anunţat că va furniza 200 de milioane de doze în SUA, de două ori mai multe decât Pfizer/BioNTech.

Vaccinul ar urma să fie aprobat şi în Uniunea Europeană în ianuarie.

Ar urma să fie produse între 500 de milioane şi un miliard de doze în 2021, unităţile de producţie fiind în SUA, Elveţia şi Spania. Vaccinul va fi distribuit în majoritatea ţărilor dezvoltate.

Condiţii de stocare: Vaccinul Moderna trebuie transportat la minus 20 de grade Celsius. Are o valabilitate de 30 de zile dacă este stocat la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius.

AstraZeneca / Universitatea Oxford

Vaccinul produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca şi de cercetătorii Universităţii Oxford a generat controverse după anunţul că eficienţa variază între 62% şi 90% în funcţie de dozaj. Eficienţa medie este de 70%.

Vaccinul funcţionează prin tehnologie anti-adenovirus, fiind administrat în două doze. Rezultatele preliminare ale testelor sunt analizate în Marea Britanie, dar rezultatele etapei a treia nu au fost furnizate. Vaccinul nu este aprobat deocamdată.

Dacă va fi aprobat, ar urma să fie produse trei miliarde de doze în 2021, iar unităţile de producţie vor fi în Marea Britanie, India şi Brazilia.

Condiţii de stocare: Vaccinul trebuie menţinut la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius, iar valabilitatea este nelimitată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`