Te întrebi ce boli vindecă ceapa? Ei bine, considerată alimentul-medicament, datorită conținutuli bogat în vitamine și fibre, această legumă face minuni în organism. Datoriă valorile nutritive tratează răcelile, bronșitele și calmează tusea, este un relaxant pentru sistemul nervos, un bun antianemic și un excelent „soldat” care ține celulele canceroase la distanță.
Ceapa este o legumă excelentă atât în scopul prevenirii unor afecțiuni, cât și în procesul de tratare a acestora. Această legumă conține diverse vitamine, minerale și compuși puternici ai plantelor, care s-a dovedit că au multiple beneficii asupra sănătății.
Iată ce boli vindecă ceapa
Ceapa vindecă numeroase boli pentru că ea conține diverse vitamine, minerale și compuși puternici. Proprietățile medicinale ale cepei au fost recunoscute încă din cele mai vechi timpuri, când erau folosite pentru a trata afecțiuni precum durerile de cap, bolile de inimă și rănile la nivelul gurii.
Această legumă este bogată în vitamina C, un nutrient implicat în reglarea sănătății imune, producția de colagen, repararea țesuturilor și absorbția fierului. Ceapa este bogată în vitamine B, inclusiv folat B9 și piridoxina B6, care joacă roluri cheie în metabolism, producția de celule roșii din sânge și funcția nervoasă.
Persoanele care consumă ceapă au mai puține șanse de a fi diagnosticarea cu cancer de stomac. Ceapa furnizează onionina A, un compus care conține sulf, care s-a dovedit ca reduce dezvoltarea tumorii și încetinește răspândirea cancerului ovarian și pulmonar.
Consumul de ceapă poate ajuta la controlul zahărului din sânge, ceea ce este deosebit de semnificativ pentru persoanele cu diabet sau prediabet. De asemenea, consumul de ceapă poate ajuta la controlul glicemiei. Compușii specifici din ceapă, cum ar fi compușii cu quecetină și sulf, au efecte antidiabetice.
Ceapa conține, printre altele, și sulf, mineral esențial pentru sănătatea sistemului cardiovascular, protejând vasele de sânge, de asemenea, aceasta poate ajuta la susținerea sistemului osos. Această legumă are beneficii și pentru sistemul digestiv, datorită unui carbohidrat din compoziția sa.
Cum se poate consuma această legumă
Pentru a vă bucura de proprietățile acestei legume, o puteți consuma crudă, adăugând-o în salate împreună cu diferite ale legume, carne sau lactate. Toacă o ceapă mărunt, alături de 100 grame de salată verde, 2 roșii, 30 de grame de piept de pui fiert sau la grătar. Peste acest mix adaugă un sos cu 3 lingurițe de muștar, 2 – 3 picături de lămâie și puțin ulei de măsline.
O puteți consuma și la grătar sau coaptă, astfel că trebuie să tai ceapa în jumătate, să presari puțină sare și încinge cuptorul sau o tigaie tip grill. Ceapa la grătar sau la cuptor se va înmuia la exterior și va rămâne mai tare la interior, gustul fiind un mixt, extrem de savuros. Alături de ceapă poți adăuga, prin același procedeu de preparare, și felii de dovlecei sau de vinete.
Ceaiul de ceapă se recomandă în special, în caz de răceală, putând calma durerile în gât. Taie o ceapă mare în sferturi, adaugă peste un litru de apă clocotită și strecoară ceaiul după 15 minute. În cană poți adăuga și câteva picături de suc de lămâie.
Puteți încerca și o ceapă călită, aceasta este dulce, aromată și se prepară rapid. Încinge o tigaie, adaugă o lingură de unt, 3 – 4 cepe tocate mărunt, puțină sare și puțin piper. Amestecă totul timp de 10 minute, la foc mic, până când ceapa prinde o culoare aurie. Acum că știi ce boli vindecă ceapa trebuie să ai grijă și la modul în care o consumi.