Prima pagină » Sanatate » Ce boli se tratează la Căciulata. Stațiunea în care s-a tratat Napoleon al III-lea al Franței
Ce boli se tratează la Căciulata. Stațiunea în care s-a tratat Napoleon al III-lea al Franței

Ce boli se tratează la Căciulata. Stațiunea în care s-a tratat Napoleon al III-lea al Franței

03 ian. 2024, 14:32,
BZI.ro, în Sanatate

Călimănești-Căciulata, renumita stațiune balneară situată pe Valea Oltului, se distinge prin varietatea tratamentelor oferite pentru diferite afecțiuni pe tot parcursul anului. Citește în continuare pentru a afla ce boli se tratează la Căciulata.

Ce boli se tratează la Căciulata

Stațiunea Căciulata, localizată în județul Vâlcea și înconjurată de Munții Coziei și râul Olt, dispune de terapii naturale bazate pe un climat blând, lipsit de schimbări bruște de temperatură, și izvoare minerale sulfuroase, clorurate, bromurate, sodice, calcice și magneziene. Aceste izvoare, descoperite încă din 1827, sunt hipotone, variind în concentrație, compoziție chimică și temperatură.

Zona orașului Călimănești are rădăcini adânci în istorie, dovadă fiind tezaurul de monede dacice și existența castrelor de la Jibea și Arutela din perioada antichității. Acest teritoriu a fost utilizat și pentru scopuri terapeutice prin băile folosite încă din vremea romanilor, după războaiele daco-romane, mai precis în zona Arutela, în a doua jumătate a secolului al II-lea.

Orașul își are începuturile conturate între secolele V și VIII, când comunitatea sătească a fost desființată și câțiva oameni notabili din acea așezare, printre care se număra și Căliman, au decis să se stabilească pe teritoriul localității Călimănești, de unde și numele acesteia. Prima mențiune documentară datează din 1388, în data de 20 Mai. Stațiunea Călimănești-Căciulata a fost oficial recunoscută abia în anul 1890, iar în 1927, Călimănești a devenit oraș.

Înainte de această perioadă semnificativă, mai mulți cercetători și oameni de știință au investigat efectele izvoarelor miraculoase din stațiune. Printre aceștia se numără doctorul Mayer în anul 1829, un medic francez numit Joseph Caillat în 1854, iar un an mai târziu, Carol Davila a recomandat utilizarea acestor ape pentru o cură de tratament lui Napoleon al III-lea. Astfel, zona și izvoarele sale au atras atenția și aprecierea unor personalități marcante, contribuind la dezvoltarea și recunoașterea ulterioară a stațiunii.

Afecțiunile care ar putea beneficia de pe urma acestui tip de terapie

Izvoarele termale și terapeutice sunt folosite pentru tratamente interne, cum ar fi băile minerale, spray-urile, inhalațiile și irigațiile, eficiente pentru afecțiuni gastro-intestinale, renale, metabolice, nutriționale și pentru cure externe, cum ar fi băile calde sau reci, utile în afecțiunile terapeutice. Iată tratamentele interne pe care le oferă stațiunea Căciulata.

  • Afecțiuni digestive precum gastrită cronică, constipație cronică, colită cronică, ulcer gastric și duodenal fără complicațîi, și alte probleme ale stomacului și intestinelor.
  • Afecțiuni ale vezicii biliare, cum ar fi dischinezie biliară, colecistită cronică, hepatită cronică și pancreatită cronică.
  • Sindromul dismetabolic cu afecțiuni precum hiperuricemiile, dislipidemiile și diabetul zaharat compensat.
  • Afecțiuni ale rinichilor și căilor urinare, inclusiv litiază urinară și pielonefrite cronice.
  • Există și anumite tratamente externe ce pot fi efectuate aici, precum afecțiuni ale aparatului locomotor, cum ar fi spondiloza, artroza, reumatismul, afecțiunile neurologice periferice și sechelele posttraumatice si afecțiuni ginecologice cronice, afecțiuni ale căilor respiratorii și cardiovasculare.

Această stațiune renumită a fost vizitată de-a lungul timpului de numeroase personalități ilustre, printre care împăratul Napoleon al III-lea, care a fost tratat pentru boala sa de ficat cu apă de la Izvorul nr. 1, apă care a fost trimisă la Paris prin poștă la recomandarea doctorului Carol Davila. De asemenea, au fost oaspeți ai stațiunii și împăratul austro-ungar Franz Joseph, președintele Franței, Emil Loubet, arhiducele austro-ungar Leopold Salvator, precum și scriitorii Mihai Eminescu și Octavian Goga, care și-au lăsat amprenta vizitelor în acest loc minunat după ce au aflat ce boli se tratează la Căciulata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024