Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ce boli se ascund in spatele scaunelor decolorate
Ce boli se ascund in spatele scaunelor decolorate

Ce boli se ascund in spatele scaunelor decolorate

29 aug. 2015, 07:55,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:59884;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

De regula, fiecare persoana stie ce culoare a scaunului este normala pentru el si observa imediat daca apar schimbari neobisnuite. Culoarea normala a scaunului poate varia de la galben-maro deschis pana la maro inchis si chiar aproape negru. Culoarea maro a scaunului este determinata de prezenta in fecale a bilei prelucrate in intestin si a particulelor alimentare nedigerate. Fecalele decolorate – nuante de gri, alb, galben pal pot fi semnul unor boli grave ale pancreasului, ale ficatului si ale tractului biliar. Iata ce trebuie sa faci daca ai scaune decolorate: 

  1. Fiti atenti la ceea ce mancati. In unele cazuri, consumul unor cantitati mari de alimente grase (cum ar fi, smantana, slanina, untul), poate conduce la aparitia scaunului de culoare galben-deschisa (si, deseori) a scaunului lichid, cu un miros extrem de neplacut. Daca observati ca aveti frecvent scaune de culoare galbena, chiar si dupa ce consumati putine alimente grase, adresati-va medicului dumneavoastra, deoarece acest lucru poate fi un semn al dereglarii functiei pancreasului.
  2. Fiti atenti la medicamente. In multe cazuri, scaunele de culoare deschisa pot fi un semn de tulburare a functiei ficatului sub influenta anumitor medicamente. Iata cateva care afecteaza functia ficatului: antibiotice si medicamente antifungice (in special Tetraciclina); medicamente impotriva gutei (de exemplu, Alopurinol); antiinflamatoare (in special, Ibuprofen); medicamente pentru tratamentul tuberculozei; medicamente pentru tratamentul epilepsiei (in special, derivatele acidului valproic); aspirina si alte derivate ale aspirinei; Acetaminofen (Paracetamol), in caz de supradozaj; Metotrexat (in special, la persoanele care sufera de diabet zaharat); contraceptive orale. Daca observati ca aspectul scaunului de culoare deschisa este legat, in timp, cu inceputul administrarii unui medicament – contactati imediat medicul dumneavoastra.
  3. Monitorizati scaunele timp de cateva zile. Culoarea deschisa a scaunelor care nu este legata de nicio boala grava, de regula, se schimba in maro, in 1-2 zile. Dimpotriva, culoarea deschisa a fecalelor (alba, gri), asociata cu boli grave, poate persista timp de mai multe zile sau poate sa se repete periodic, fara niciun motiv aparent. Adresati-va neaparat medicului, daca observati ca scaunele decolorate persista timp de cateva zile sau se repeta ocazional.
  4. Monitorizati starea de sanatate. In cazul in care aspectul scaunelor decolorate este asociat cu alimentele consumate, de regula, omul se simte perfect sanatos. In schimb, in ​​cazul in care aparitia scaunelor decolorate este asociata cu boli grave, de regula, exista si alte simptome. Fiti atenti la: febra, dureri abdominale (in special in partea dreapta sau in regiunea subcostala dreapta), colorarea pielii si a albului ochilor in galben, urina de culoare inchisa, pierderea in greutate inexplicabila si progresiva, pierderea poftei de mancare, episoadele de greata si de voma, balonarea severa, cresterea inexplicabila in volum a abdomenului. Adresati-va imediat medicului daca observati oricare dintre aceste simptome.

Cauzele scaunelor decolorate
Ele pot aparea din cauza diverselor boli ale ficatului, ale pancreasului sau ale cailor biliare.

  1. Scaun decolorat asociat cu durere in partea dreapta a abdomenului si eventual febra si urina inchisa la culoare. Combinatia acestor simptome poate sugera o hepatita, colecistita acuta sau o obstructie a cailor biliare. Oricare dintre aceste afectiuni este periculoasa, asa ca adresati-va medicului.
  2. Scaun galben deschis, lichid, urat mirositor. Acesta poate fi un semn al indigestiei grasimilor in intestin. Aceasta tulburare poate fi cauzata de boli precum boala celiaca, pancreatita cronica, cancer pancreatic, cancer de vezica biliara, litiaza biliara, etc.
  3. Mucus alb in scaun sau un strat subtire alb pe fecale. Aparitia unor cheaguri ale mucusului de culoare alba (alb-galbena, alb-murdara sau verzuie) in scaun, sau depunerea unui strat subtire alb pe fecale, pot fi un semn al unor boli, cum ar fi fistulele interne rectale si proctita. Prezenta acestor boli este mai probabila in cazul in care, simultan cu aparitia in scaun a unor cheaguri de mucus alb, exista dureri in zona anusului si febra. Daca observati aceste simptome – adresati-va neaparat medicului dumneavoastra.
  4. Incluziuni albe in scaun. De cele mai multe ori, incluziunile albe (sub forma de granule, fibre, pete, seminte, firicele, etc.) in scaun sunt particulele alimentelor nedigerate. Adesea, incluziunile albe din materiile fecale sunt fragmente ale alimentelor vegetale (de exemplu, seminte de plante, graunte, fragmente de coaja).

Fa o proba de coprocultura (scaun). Rezultatele iti spun daca esti sanatos. Iata amanunte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025