Prima pagină » Sanatate » Ce boli poți avea când amețești. De ce este important să iei măsuri din timp
Ce boli poți avea când amețești. De ce este important să iei măsuri din timp

Ce boli poți avea când amețești. De ce este important să iei măsuri din timp

17 apr. 2024, 13:15,
în Sanatate

Amețeala este o senzație comună care poate fi un simptom al mai multor boli, fie ele fizice sau psihologice. Deși în multe cazuri amețeala este temporară și inofensivă, uneori poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale subiacente. Citește în continuare pentru a afla ce boli poți avea când amețești.

Ce boli poți avea când amețești

Vertijul poate fi definit ca fiind o formă specifică de senzație de amețeală, caracterizată de o percepție incorectă a mișcării proprii sau a obiectelor din jur, sau o perturbare neplăcută a simțului gravitațional static. Această senzație rezultă dintr-o discrepanță între sistemul vestibular, vizual și somatosenzorial. Acesta poate fi însoțit de amețeală, greață și pierderea echilibrului. Vertijul poate fi cauzat de o varietate de afecțiuni, inclusiv labirintită, o infecție a urechii interne care afectează echilibrul.

Migrena este o afecțiune caracterizată prin dureri de cap severe, deseori însoțite de sensibilitate la lumină și sunet, greață și, uneori, amețeală. Amețeala poate apărea ca parte a unui atac de migrenă sau înaintea acestuia, fiind cunoscută sub numele de „migrena cu aură” sau „migrena clasică”. Mecanismele exacte ale migrenei nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că sunt implicate schimbările în funcționarea creierului și ale sistemului nervos.

Hipotensiunea arterială, sau tensiunea arterială scăzută, poate cauza amețelilor sau leșinului. Aceasta apare atunci când presiunea sângelui în artere este mai scăzută decât normalul. Factorii care pot contribui la hipotensiunea arterială includ deshidratarea, pierderea de sânge, anumite medicamente și afecțiuni medicale subiacente, precum insuficiența cardiacă sau disfuncțiile endocrine.

Hipoglicemia, sau nivelul scăzut de zahăr din sânge, poate provoca amețeală, slăbiciune și alte simptome neplăcute. Acest lucru apare de obicei la persoanele cu diabet care iau prea multă insulină sau alte medicamente care reduc nivelul glicemiei. De asemenea, hipoglicemia poate apărea la persoanele sănătoase, dacă acestea nu mănâncă suficient sau consumă prea mult alcool.

Doar un control medical îți poate dezvălui cauza acestei probeleme

Anxietatea și atacurile de panică pot declanșa amețeală, senzația de leșin sau senzația că te sufoci. Aceste simptome sunt adesea rezultatul unei reacții exagerate a corpului la stres și pot fi însoțite de palpitații, transpirații și respirație rapidă și superficială.

Boala Meniere este o afecțiune a urechii interne care poate provoca amețeli severe, vertij și pierderea auzului. Este adesea asociată cu senzația de presiune în ureche și tinitus (sunete în ureche). Boala Meniere este cauzată de o acumulare excesivă de lichid în interiorul urechii interne și poate fi gestionată cu medicamente și modificări ale regimului alimentar.

Anumite probleme cardiace, cum ar fi aritmia sau ateroscleroza, pot provoca amețeli și senzație de leșin. Amețeala poate fi un semn că inima nu pompează suficient sânge către creier, ceea ce poate avea consecințe grave.

În unele cazuri rare, amețeala poate fi cauzată de tumori cerebrale sau alte afecțiuni neurologice care afectează echilibrul și funcționarea normală a creierului. În concluzie, amețeala poate fi un simptom al multor afecțiuni diferite, unele mai puțin grave decât altele.

Este important să nu ignori cest simptom dacă persistă sau devine sever, și să consulți un medic pentru evaluare, și pentru a afla ce boli poți avea când amețești. Un diagnostic precoce și tratamentul corespunzător pot fi esențiale pentru gestionarea și îmbunătățirea calității vieții. Un medic poate efectua o evaluare completă a simptomelor tale, poate solicita analize medicale și poate recomanda investigații suplimentare pentru a afla cauza amețelilor.

Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
redactia.ro
Detaliul care schimbă totul în cazul morții lui Felix Baumgartner. Ce s-a descoperit pe camera video a austriacului
Bugetul.ro
Evacuarea neștiută a lui Dragoș Anastasiu dintr-un complex rezidențial de lux din Dorobanți. Controversatul om de afaceri a fost spaima vecinilor
a1.ro
Îți amintești de ispita Mădălina Maricuț din sezonul trecut Insula Iubirii? E de nerecunoscut. Cum arată în prezent
Playtech.ro
Primele imagini cu Mihaela Rădulescu de la priveghiul lui Felix Baumgartner. Ce le-a cerut vedeta să facă tuturor celor care vin să își ia rămas-bun
observatornews.ro
Furtuni puternice lovesc la noapte jumătate de ţară, inclusiv Capitala. Coduri galben şi portocaliu până marţi
Playsport.ro
Satul din România cumpărat de un afacerist cu doar 80.000 euro. Pe o sumă de nimic, și-a luat un adevărat...
Evz.ro
Exclusiv. Demisia lui Anastasiu nu pune Guvernul în pericol. Explicația unui expert
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Micul oraș din România pe care frații Dedeman și Ion Țiriac se războiesc de luni întregi! Au cheltuit deja câte un miliard de euro, iar miza este uriașă
Playtech.ro
Soțul, soția sau părinții coasigurați nu mai sunt scutiți de plată. Ce se schimbă de la 1 septembrie
Dailybusiness.ro
A apărut o nouă plajă în România. Are nisip fin și atrage mii de oameni în weekenduri. Unde se află
RomaniaTV
Statul ia banii românilor de pe card de pe 1 august 2025. Suma disponibilizată, 500 de lei sau 100 de euro!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
redactia.ro
Cât costă rochia purtată de Prima Doamnă, Mirabela Grădinaru, la Salzburg?
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 iulie 2025
28 iulie 2025