Ce boli ascunde mâncărimea de piele? Consultă de urgență un cabinet de specialitate, este posibil să suferi de boli grave.
Mânărimea de piele sau pruritul este un simptom ce ascunde boli precum cancer, afecțiuni ale rinichilor, ficatului sau boli ale tiroidei.
Pruritul: Cauze și apariție
Termenul medical pentru mâncărimea cutanată este prurit. Cel mai des, mâncărimea de piele apare ca o afecțiune cutanată, care poate fi provocată de pielea uscată, de afecțiuni ale pielii, precum dermatita atopică, erupții provocate de un medicament sau urticaria cauzată de un aliment sau ca o alergie. Pruritul mai poate fi frecvent asociat cu o afecțiune cutanată, de unele evoluții endocrine în timpul sarcinii și menopauzei.
Femeile însărcinate se confruntă frecvent cu mâncărimi ale pielii, mai ales în zona sânilor, a brațelor, a abdomenului și a coapselor, uneori ca urmare a unei afecțiuni dermatologice preexistente, ale cărei simptome sunt agravate de modificările hormonale.
Și femeile aflate în perioada premenopauzei se pot confrunta cu mâcărimi ale pielii, deranjante, predominant în zona gâtului, unde se aplică mai des parfum sau alte cosmetice. Folosirea produselor de igienă obișnuite pot genera astfel de simptome.
Urticaria poate fi de origine alimentară sau alergică, provocată de stres, căldură sau expunerea la soare. Psoriazisul, bolile hematologice sau de îmbatranire a pielii accelerează și intensifică mâncărimea.
Ce boli ascunde mâncărimea de piele: Sfatul medicilor
Cancerele de piele nu cauzează întotdeauna simptome semnificative. Cu toate acestea, unii oameni pot observa mâncărimi ale pielii pe o leziune a pielii anterioară sau nouă ca un simptom timpuriu. Alte simptome pot include dezvoltarea unei leziuni noi sau în schimbări ale aspectului pielii. Diagnosticul se pune pe baza biopsiei pielii. Cea mai bună opțiune de tratament pentru cancerul de piele depinde de tipul, locația și stadiul acestuia.
Pruritul renal apare la pacienții cu insuficiență renală cronică și la cei dializati. Este un simptom deseori greu de suportat al afectiunilor renale. Pruritul diabeticului este localizat în zona genitală, pe scalp sau în zona perianală, este, de regulă, produs de o candidoză, apărute ca urmare a unor valori decompensate ale glicemiei sau în urma uscăciunii pielii și a administrării unor medicamente.
Mastocitoza cutanată reprezintă migrarea anormala a unor celule cu rol imunitar în țesuturile cutanate, una dintre cele mai comune reacții fiind pruritul intens și urticaria. Prurit neurogen este manifestarea provocată de accidente vasculare cerebrale, scleroza multiplă, tumori și abcese cerebrale, care pot genera prurit sever, generalizat sau localizat.
Această afecțiune cutanată necesită un tratament de durată, al unui medic specialist, diferențiat, dar, de regulă, se intervine cu medicamente cu efect antihistaminic care ameliorează mâncărimea pielii. Exista cauze care produc prurit și pentru care tratamentul cu antihistamice nu are rezultate, caz in care se poate folosi cortizonul sau derivati. În cazul persoanelor care fac chimioterapie, pentru a evita iritațiilor, se recomandă băi cu apă caldă și hidratarea pielii cu creme fără parfum.
Este indicat să nu se scarpine locul iritat pentru a nu produce erupții cutanate ce se pot infecta, compresă cu apă rece este o soluție rapidă pentru a calma usturimea provocată de prurit și de ce boli ascunde mâncărimea de piele.