Multe persoane se întreabă ce boli ascunde lipsa de fier. Deficitul de fier în organism, sau anemia prin deficit de fier, este o afecțiune patologică caracterizată printr-o scădere a nivelului de fier din organism, ducând la scăderea concentrației de globule roșii și hemoglobinei din sânge. Potrivit specialiștilor, peste 2 miliarde de oameni din lume suferă de deficit de fier.
Deficiența de fier este o afecțiune în care corpul uman nu este aprovizionat suficient cu fier pentru a menține funcția fiziologică normală a sângelui și a țesuturilor, inclusiv a mușchilor și a creierului. Cazurile severe de deficit de fier duc la dezvoltarea bolii, anemie feriprivă. Cea mai frecventă cauză a deficitului de fier este consumul de alimente sărace în fier biodisponibil.
Ce boli ascunde lipsa de fier. Ce persoane se află în categoria de risc
Cea mai frecventă cauză a deficitului de fier cu dezvoltarea ulterioară a anemiei este o dietă necorespunzătoare sau dezechilibrată. Principalul grup de risc este format din vegetarieni, persoane care urmează diete stricte cu un set limitat de alimente în dietă, precum și vârstnici, din cauza scăderii capacității intestinelor de a absorbi fierul.
În plus, se poate observa o absorbție afectată a fierului în tractul gastrointestinal după rezecția stomacului sau a intestinului subțire, ca urmare a atrofiei mucoasei gastrice. De asemenea, simptomul apare ca urmare a bolii celiace. De asemenea, colonizarea stomacului de către Helicobacter pylori duce la creșterea pierderii de fier și la reducerea absorbției fierului.
Deficitul de fier este adesea diagnosticată la copii, adolescenți și femeile gravide, deoarece necesarul zilnic de fier este mai mare decât la populația generală. Pe a doua poziție printre cauzele anemiei prin deficit de fier se află pierderile de sânge, atât acute, cât și cronice. După leziuni severe, sângerări nazale și uterine abundente, deficitul de fier se dezvoltă din cauza pierderii unui număr mare de globule roșii care conțin fier.
La copiii din primul an de viață, o posibilă cauză a pierderii cronice de sânge poate fi utilizarea hrănirii artificiale cu lapte integral de vacă sau capră și amestecuri de lapte neadaptate sub formă de lapte diluat și chefir. S-a dovedit că, odată cu utilizarea prelungită a unei astfel de nutriții, la sugari se dezvoltă sângerare intestinală cu pierdere de fier.
Cum să crești nivelul de fier din organism. Alimentele recomandate
Pentru prevenirea stărilor de deficit de fier, este bine să utilizezi complexe de vitamine și minerale specializate care conțin fier. Corectarea dietei, adică nutriția poate ajuta și la prevenirea deficitului de fier. Ar trebui să consumi alimente care conțin o cantitate suficientă de fier, precum carne de vită, miel, carne slabă de porc, carne de curcan, pui și ouă.
Iar cu cât carnea este mai închisă la culoare, cu atât mai mult fier se găsește în ea. Peștele și fructele de mare, crustaceele, stridii , midii, sardine, creveții, tonul, caviar roșu și negru, cereale și pâinea, precum și hrișca, fulgii de ovăz, orz, secară, tărâțe de grâu te vor ajuta să crești cantitatea de fier din organism. De asemenea, și smochinele conțin o cantitate mare de fier.
Este bine să știi ce boli ascunde lipsa de fier și că în timpul zilei, aproximativ 10-12 mg de fier hem și non-hem intră în corpul uman cu alimente, dar din această cantitate se absoarbe doar 1-1,2 mg de oligoelement. În același timp, biodisponibilitatea fierului hem în produsele alimentare este mai mare decât cea a compușilor non-hem și este de 25–30%. Majoritatea fierului hem se găsește în produsele de origine animală.