Prima pagină » Informații utile » Ce beneficii și contraindicații are hrișca? Iată ce este și cum se prepară!

Ce beneficii și contraindicații are hrișca? Iată ce este și cum se prepară!

24 mart. 2025, 11:21,
Redacția BZI în Informații utile

Beneficiile și contraindicațiile pe care le are hrișca trebuie știute înainte ca acest superaliemnt să fie consumat. Aceasta nu conține gluten, ceea ce o face potrivită pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau cu boala celiacă. Consumul de hrișcă poate contribui la îmbunătățirea sănătății digestive și poate ajuta al evitarea simptomelor neplăcute asociate intoleranței la gluten.

Hrișca este o plantă cultivată pentru semințele sale, care sunt folosite în alimentație. Deși seamănă ca și aspect, hrișca nu este o cereală și nu are nicio legătură cu grâul. Este, mai degrabă, rudă cu rubarba și cu măcrișul.

Ce beneficii și contraindicații are hrișca

Dat fiind faptul că are un profil nutrițional bogat în vitamine, proteine, antioxidanți și nutrienți esențiali, consumul regulat de hrișcă poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre cele mai importante:

Datorită conținutului ridicat de rutină și alți antioxidanți, hrișca ajută la îmbunătățirea elasticității vaselor de sânge și la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Cu un indice glicemic scăzut, hrișca ajută la menținerea nivelurilor stabile de zahăr în sânge, fiind benefică pentru persoanele cu diabet sau pre-diabet.

Această sprijină și pierderea în greutate, fiind bogată în fibre și proteine, hrișca oferă o senzație de sațietate prelungită, ajutând la controlul apetitului și la reducerea aportului caloric total. Aceasta îmbunătățește și digestia, fibrele din hrișcă promovează o digestie sănătoasă și pot ajuta la prevenirea constipației.

Carbohidrații complecși din hrișcă oferă o eliberare lentă și constantă de energie, evitând fluctuațiile bruște ale nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, întărește și sistemul osos datorită conținutului bogat în magneziu și fosfor, care contribuie la menținerea oaselor puternice și sănătoase.

Deși hrișca este în general sigură pentru majoritatea oamenilor, există câteva contraindicații și precauții de luat în considerare. Unele persoane pot dezvolta alergii la hrișcă. Simptomele pot varia de la ușoare, mâncărimi și urticarie, la severe adică dificultăți de respirație și anafilaxie.

Datorită conținutul ridicat de vitamina K, hrișca poate interfera cu medicamentele anticoagulante. La unele persoane, consumul excesiv de hrișcă poate cauza balonare sau disconfort abdominal, în special dacă nu sunt obișnuite cu un aport ridicat de fibre. Este important să introduci treptat hrișca în dietă și să observi cum reacționează organismul.

Rețete cu hrișcă pentru toată familia

Pentru prima rețetă vei avea nevoie de 400 gr de pui, 100-150 gr de crupe de hrișcă, 1 ceapă, 2 morcovi, 3 lingurițe smântână, 2 linguri ulei vegetal și condimente. Se spală bine carnea, se taie în bucăți mici. Apoi se curăță ceapa și morcovii, ceapa trebuie tăiată în jumătăți de inele, iar morcovul poate fi frecat cu o răzătoare grosieră.

Toarnă uleiul în tigaie și rumenește legumele pentru câteva minute. Hrișca se spală bine și se adaugă smântâna, sare și piperul în tigaie și se lasă pe aragaz. Apoi se pune și hrișca și se amestecă totul. Din hrișcă se poate face și terci, vei avea nevoie doar de 500 ml de lapte, 500 ml de apă, un pahar de hrișcă, 2 linguri de zahăr, un vârf de sare și 50 gr de unt.

Se clătește hrișca cu apă rece și într-o cratiță cu fund gros se fierbe apă și se toarnă hrișca. De îndată ce apa fierbe, trebuie redusă căldura la minimum și se acoperă oala cu un capac, lăsându-se la fiert pentru încă 5 minute.

Într-o cratiță separată se aduce laptele în punctul de fierbere, se toarnă în hrișca peste el și se adaugă sarea și zahărul, apoi se amestecă totul. Se mai lasă terciul pentru încă 10-12 minute pe foc, apoi se adaugă untul și se amestecă bine.

Se ia vasul de pe foc și se învelește într-un prosop pentru a rămâne caldă pentru 10-15 minute. Trebuie să știi ce beneficii și contraindicații are hrișca înainte de a o utiliza în diverse preparate.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
SURSE: Deficitul ar putea ajunge la 10%, iar creşterea economică va fi sub aşteptări. Guvernul ia în calcul noi taxe, TVA de 21% şi acord cu FMI
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
România și Bulgaria, rupte de UE. Ce pune la cale Ungaria
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025