Beneficiile și contraindicațiile pe care le are hrișca trebuie știute înainte ca acest superaliemnt să fie consumat. Aceasta nu conține gluten, ceea ce o face potrivită pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau cu boala celiacă. Consumul de hrișcă poate contribui la îmbunătățirea sănătății digestive și poate ajuta al evitarea simptomelor neplăcute asociate intoleranței la gluten.
Hrișca este o plantă cultivată pentru semințele sale, care sunt folosite în alimentație. Deși seamănă ca și aspect, hrișca nu este o cereală și nu are nicio legătură cu grâul. Este, mai degrabă, rudă cu rubarba și cu măcrișul.
Ce beneficii și contraindicații are hrișca
Dat fiind faptul că are un profil nutrițional bogat în vitamine, proteine, antioxidanți și nutrienți esențiali, consumul regulat de hrișcă poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre cele mai importante:
Datorită conținutului ridicat de rutină și alți antioxidanți, hrișca ajută la îmbunătățirea elasticității vaselor de sânge și la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Cu un indice glicemic scăzut, hrișca ajută la menținerea nivelurilor stabile de zahăr în sânge, fiind benefică pentru persoanele cu diabet sau pre-diabet.
Această sprijină și pierderea în greutate, fiind bogată în fibre și proteine, hrișca oferă o senzație de sațietate prelungită, ajutând la controlul apetitului și la reducerea aportului caloric total. Aceasta îmbunătățește și digestia, fibrele din hrișcă promovează o digestie sănătoasă și pot ajuta la prevenirea constipației.
Carbohidrații complecși din hrișcă oferă o eliberare lentă și constantă de energie, evitând fluctuațiile bruște ale nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, întărește și sistemul osos datorită conținutului bogat în magneziu și fosfor, care contribuie la menținerea oaselor puternice și sănătoase.
Deși hrișca este în general sigură pentru majoritatea oamenilor, există câteva contraindicații și precauții de luat în considerare. Unele persoane pot dezvolta alergii la hrișcă. Simptomele pot varia de la ușoare, mâncărimi și urticarie, la severe adică dificultăți de respirație și anafilaxie.
Datorită conținutul ridicat de vitamina K, hrișca poate interfera cu medicamentele anticoagulante. La unele persoane, consumul excesiv de hrișcă poate cauza balonare sau disconfort abdominal, în special dacă nu sunt obișnuite cu un aport ridicat de fibre. Este important să introduci treptat hrișca în dietă și să observi cum reacționează organismul.
Rețete cu hrișcă pentru toată familia
Pentru prima rețetă vei avea nevoie de 400 gr de pui, 100-150 gr de crupe de hrișcă, 1 ceapă, 2 morcovi, 3 lingurițe smântână, 2 linguri ulei vegetal și condimente. Se spală bine carnea, se taie în bucăți mici. Apoi se curăță ceapa și morcovii, ceapa trebuie tăiată în jumătăți de inele, iar morcovul poate fi frecat cu o răzătoare grosieră.
Toarnă uleiul în tigaie și rumenește legumele pentru câteva minute. Hrișca se spală bine și se adaugă smântâna, sare și piperul în tigaie și se lasă pe aragaz. Apoi se pune și hrișca și se amestecă totul. Din hrișcă se poate face și terci, vei avea nevoie doar de 500 ml de lapte, 500 ml de apă, un pahar de hrișcă, 2 linguri de zahăr, un vârf de sare și 50 gr de unt.
Se clătește hrișca cu apă rece și într-o cratiță cu fund gros se fierbe apă și se toarnă hrișca. De îndată ce apa fierbe, trebuie redusă căldura la minimum și se acoperă oala cu un capac, lăsându-se la fiert pentru încă 5 minute.
Într-o cratiță separată se aduce laptele în punctul de fierbere, se toarnă în hrișca peste el și se adaugă sarea și zahărul, apoi se amestecă totul. Se mai lasă terciul pentru încă 10-12 minute pe foc, apoi se adaugă untul și se amestecă bine.
Se ia vasul de pe foc și se învelește într-un prosop pentru a rămâne caldă pentru 10-15 minute. Trebuie să știi ce beneficii și contraindicații are hrișca înainte de a o utiliza în diverse preparate.