Mierea de salcâm galben este unică și adesea mult mai deschisă la culoare, aproape transparentă, comparativ cu cea tradițională. Are o aromă florală și un gust dulce, delicat.
Această miere rămâne lichidă mai mult timp și se cristalizează mult mai lent decât datorită conținutului său mai mare de fructoză. Prin urmare, este un produs foarte populară și poate fi mai scump decât celelalte sortimente.
Beneficiile nutritive ale mierii de salcâm galben
La fel ca cea tradițională, 1 lingură de miere de salcâm galben oferă aproximativ 60 de calorii și 17 grame de zahăr. Aceasta conține glucoză, zaharoză și fructoză, deși cea din urmă este cea mai prevalentă. Nutrițional, nu conține proteine, grăsimi sau fibre, însă are cantități mici de mai multe vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C și magneziul. Ceea ce este cel mai impresionant la mierea de salcâm galben este conținutul său ridicat de compuși vegetali puternici, cum ar fi flavonoidele, ce acționează ca antioxidanți.
Mierea de salcâm galben nu este utilă doar în scopuri culinare, ci furnizează mulți antioxidanți importanți, care pot contribui la potențialele sale beneficii pentru sănătate. Aceștia protejează celulele tale împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi ce contribuie la apariția bolilor. Flavonoidele sunt principalul tip de antioxidanți din mierea de salcâm, iar o dietă bogată poate reduce riscul de afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă și anumite tipuri de cancer. Deși nu este la fel de prevalent ca flavonoidele, acest miere conține și beta-caroten, un tip de pigment vegetal cu proprietăți antioxidante puternice, care se găsește și în scorțișoara Ceylon. Consumul de alimente și suplimente bogate în beta-caroten a fost asociat cu îmbunătățirea funcției cerebrale și a sănătății pielii.
Multe dintre abilitățile de vindecare ale mierii de salcâm galben sunt atribuite proprietăților sale antibacteriene, întrucât conține componente necesare pentru a produce și a elibera treptat cantități mici de peroxid de hidrogen. Acesta este un tip de acid care omoară bacteriile prin distrugerea pereților celulari ai acestora, eficient, de asemenea, în procesul de albire dentară. Dovezile științifice sunt limitate în ceea ce privește capacitatea mierii de a combate acneea, însă există creme și loțiuni comerciale care conțin un amestec de miere de salcâm galben și ingrediente acide. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă este un remediu eficient.
Efectele secundare ale consumului de miere
Pentru majoritatea persoanelor, mierea de salcâm galben este sigură pentru consum. Cu toate acestea, unele sunt nevoie să evite sau să limiteze consumul din cauza riscului de botulism, o boală rară ce este transmisă prin alimente. Important de reținut este faptul că nu se recomandă să se ofere niciun tip de miere bebelușilor sub un an. De asemenea, deși dovezile privind mierea și diabetul sunt mixte, toate tipurile conțin mult zahăr natural, astfel că cea de salcâm galben ar trebui consumată cu moderație, deoarece poate afecta nivelul zahărului din sânge. Dacă sunteți alergic, este posibil să aveți o reacție imunologică la consumul sau aplicarea topică a acesteia.
În plus, deși mierea de salcâm poate avea beneficii pentru sănătate, rețineți că aceasta, la fel ca orice îndulcitor, ar trebui consumată cu moderație din cauza conținutului său ridicat de calorii și zahăr. În exces, poate contribui la creșterea în greutate, poate ridica nivelul zahărului din sânge și poate avea un impact negativ asupra sănătății tale. De asemenea, ar putea încetini coagularea sângelui, astfel că împreună cu alte medicamente ar putea crește riscul de vânătăi și sângerări.
Unele medicamente sunt transformate și descompuse de ficat, iar mierea ar putea schimba cât de repede acționează organul, precum și beneficiile și efectele secundare ale acestor medicamente. Mierea a fost cel mai adesea utilizată de adulți în doze de 35-75 de grame pe cale orală zilnic timp de 1-4 săptămâni. A fost aplicat direct pe piele și în creme, pansamente și comprese. A fost, de asemenea, aplicată pe ochi sub formă de creme, geluri și picături oftalmice. Totuși, este esențial să programați o consultație cu un specialist pentru a afla ce tip de miere de salcâm galben și dozaj ar putea fi mai potrivite pentru o anumită afecțiune.