O soluție pe bază de săruri de rehidratare pentru adulți reprezintă o opțiune de tratament pentru deshidratare, fiind o băutură din apă, zahăr și electroliți, în special potasiu și sodiu. Deshidratarea apare atunci când corpul pierde mai multă apă decât consumi, iar acest lucru se poate întâmpla din multe motive, inclusiv diaree excesivă sau vărsături.
Când este lăsată netratată, deshidratarea poate fi periculoasă, deoarece organismul se bazează pe apă pentru a îndeplini funcții de bază. Scopul tratamentului de rehidratare este de a reface nivelul de lichide din organism.
Săruri de rehidratare pentru adulți, beneficii
O soluție pe bază de săruri de rehidratare pentru adulți este utilizată de obicei pentru a trata deshidratarea moderată cauzată de diaree, vărsături sau alte afecțiuni.
În general, forma ușoară poate fi ameliorată cu lichide, precum apa și supa limpede. Pentru deshidratarea moderată, sărurile ar putea fi ideale. În plus față de apă, acestea conțin cantități specifice de glucoză și electroliți, în special potasiu și sodiu. Aceste componente maximizează absorbția fluidelor în tractul gastrointestinal ce se bazează pe inhibitorii co-transportului de sodiu și glucoză (SGLT-2), care sunt proteine de transport în celulele intestinale. Specific, SGLT-2 asociază transportul de sodiu și glucoză în intestinul subțire, lucru ce permite glucozei să crească absorbția fluidelor. Din 1975, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF au folosit terapia pentru a trata deshidratarea cauzată de diaree. De asemenea, este utilizată frecvent în țările cu acces limitat la apă potabilă sau alte opțiuni de hidratare.
Terapia de rehidratare este sigură și pentru copii și este utilizată frecvent pentru a trata deshidratarea cauzată de diaree. Comparativ cu adulții, cei mici sunt mai predispuși, deoarece au un ritm metabolic mai ridicat. Copiii ar putea, de asemenea, să nu recunoască setea sau să se deshidrateze singuri. Arsurile, transpirația excesivă sau aportul scăzut de apă pot crește și mai mult riscul. O soluție pe bază de săruri de rehidratare pentru adulți ar putea fi, de asemenea, utilizată pentru persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale. La fel ca și copiii, acestea au un risc mai mare de a se confrunta cu deshidratarea. În general, adulții sănătoși cu diaree ușoară pot bea și sărurile, dar ar fi inutil pentru că se pot reface cu apă, supe sau băuturi sportive care conțin electroliți.
Cu toate acestea, dacă soluția nu este preparată sau utilizată corect, poate provoca intoxicație cu sare. Acest lucru este cunoscut și sub numele de hipernatremie, iar posibilele efecte secundare includ greață, vărsături, slăbiciune, pierdere a apetitului, confuzie, sete severă și afecțiuni ale rinichilor. Ar trebui să folosești soluții de rehidratare orală cu precauție, mai ales dacă ai o afecțiune renală, diabet, cardiomiopatie sau urmezi un tratament medicamentos pentru boli de inimă sau pentru tensiunea arterială. Un specialist poate determina dacă terapia de rehidratare este sigură pentru tine.
Cum să prepari soluția de rehidratare acasă
O soluție pe bază de săruri de rehidratare pentru adulți se prepară ca oricare alta, fiind concepută pentru a fi consumată pe cale orală. Dacă o persoană nu poate bea din cauza vărsăturilor, se poate apela la alimentația prin sonda nazogastrică, ce este introdusă prin nas și în stomac. Nu este recomandat să tratezi deshidratarea cu sărurile de acasă, ci amestecul comercializat fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă este alegerea mai sigură. În mod obișnuit, sărurile de rehidratare sunt disponibile sub formă de pulberi concepute pentru a fi dizolvate în apă. Înainte de toate, spală-te pe mâini cu săpun și apă curată, apoi pregătește un recipient și toarnă un litru de apă. Ulterior, adaugă pulberea, apoi amestecă și consumă.
Cantitatea adecvată de săruri depinde de vârsta ta. Acest lucru se datorează faptului că vârsta determină cât de mult fluid are nevoie corpul pentru a funcționa. Copiii mai mici, de exemplu, au nevoie de mai puțin. În plus față de această terapie, deshidratarea poate fi tratată și prin consumul de apă, ceai de sunătoare, băuturi sportive, supă sau sucuri diluate, excepția fiind deshidratarea sever. Este indicat să consulți un medic pentru a determina dacă ai nevoie de o săruri de rehidratare pentru adulți.