Mici, parfumate, acrișoare și pline de vitamine, astfel s-ar putea rezuma descrierea acestor coacăze roșii. Excelente depurative, vitaminizante, imunostimulatoare, acest fructe au fost considerate drept un elixir al tinereții, medicament natural, cu proprietăți multiple pentru organism.
Fie că le preferi pe cele roșii sau pe cele negre, trebuie să știi că din punct de vedere al beneficiilor, ele sunt similare. Coacăzele sunt bogate în primul rând în antioxidanți și vitamina C, dar lista de nutrienți include și calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, flavonoizi, pectine, acizi organici, vitaminele B1, B2 și B6.
Motive pentru care trebuie să consumi zilnic coacăze roșii
Coacăzele au fost studiate timp de sute de ani pentru capacitatea lor de a preveni infecția tractului urinar. Astfelm s-a descoperit că coacăzele conțin un agent antibacterian, numit acid hippuric dar și alți compuși care ajută la reducerea capacității bacteriei E.coli de a se lipi de pereții tractului urinar.
Efectele vedetă al coacăzelor roșii este cel de reglare a stării de spirit, de diminuare a stresului și oboselii cronice și de tratare a insomniei. Substanțele active din coacăze produc la nivel cerebral anumite procese chimice care tratează dezechilibrele cauzatoare de anxietate, surmenaj sau deficit de somn.
Dacă ai nevoie de un supliment pentru sistemul imunitar și te-ai plictisit de lămâie, alege coacăzele. De altfel, gustul lor acru le dă de gol în privința conținutului mare de vitamina C. Nici antioxidanții nu se lasă mai prejos, iar împreună te vor ajuta să faci față oricărei amenințări virale sau bacteriene.
Coacăzele roșii, fie ele și negre mai sunt apreciate și pentru beneficiile pe care le au asupra sistemului nervos. Cercetările realizate asupra consumului de coacăze pe parcursul a 2 – 3 săptămâni au demonstrat că acestea îmbunătățesc funcțiile cognitive, chiar și la o oră după consum.
Coacăzele facilitează oxigenarea creierului și previne afecțiunile neurologice, inclusiv bolile Alzheimer, Huntington și Parkinson. Dacă suferi de anemie sau ai deseori dezechilibre nutriționale, coacăzele te pot ajuta să substitui substanțele nutritive. Au suficiente vitamine și minerale, inclusiv fier, a cărui lipsă este una dintre principalele cauze ale anemiei.
Mențin sănătatea rinichilor
Efectele antioxidante și antiinflamatorii ale coacăzelor negre previn tulburările cronice ale rinichilor. Mai exact, aceste fructe mici și acrișoare protejează sistemul excretor de inflamații și infecții. Extractele inhibă, de asemenea, formarea pietrelor la rinichi.
În ceea ce privește efectele secundare, trebuie să știți că numeroase alte alimente, dar și coacăzele pot interfera cu medicamentul care subțiază sângele cu prescripție medicală, precum warfarină. Discută cu medicul despre acest risc dacă iei acest medicament.
În plus, dacă sunt consumate în cantități mai mari, coacăzele roșii pot încetini coagularea sângelui. De asemenea, dacă urmează să treci printr-o operație, ar trebui să eviți coacăzele negre pentru a evita riscul de sângerare și interacțiunile acesteia cu anestezia.
De-a lungul timpului au fost raportate câteva cazuri de alergie la coacăze roșii la persoane care au fost, de asemenea, alergice la piersici și zmeură și la polenul crud de iarbă. Dacă ai simptome de alergie alimentară, cum ar fi urticarie sau respirație șuierătoare ori știi că ai o alergie la fructe sau la polen, nu amâna consultul medical de specialitate.
Numeroase studii au arătat că frunzele de coacăze roșii sălbatice au proprietăți antivirale puternice, fiind utile în combaterea simptomelor provocate de virusurile gripale A.