Consumul regulat de arahide poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, contribuind la o dietă echilibrată și nutritivă. Acestea sunt cunoscute pentru efectele lor pozitiv asupra sănătății umane.
Arahidele sau alunele de pământ au multiple proprietăți nutriționale de care pot beneficia și persoanelor cu diabet de tip 2. Aceste semințe bogate în nutrienți au o istorie îndelungată și joacă un rol important în alimentația oamenilor din întreaga lume.
Ce beneficii au arahidele asupra sănătății
Arahidele sunt bogate în grăsimi, proteine și fibre. Grăsimea în sine este digerată mai lent de corpul uman și, odată cu ea, încetinește și digestia altor alimente. Acest lucru menține alimentele în stomac, mai mult timp, ajutând la întârzierea apariției senzației de foame.
Arahidele nu te ajută să combați foamea, ci îți induce o senzație mai mare de sațietate. În ceea ce privește grăsimile sănătoase, arahidele, asemănătoare nucilor, sunt benefice pentru sănătatea inimii. Acestea conțin acizi grași mononesaturați și polinesaturați, care au un impact pozitiv asupra colesterolului.
De asemenea, arahidele pot fi un ajutor excelent pentru persoanele cu diabet, deoarece aparțin alimentelor cu indice glicemic scăzut. Pot ajuta la un control mai bun al nivelului de zahăr din sânge, deoarece au un conținut relativ scăzut de carbohidrați și un conținut ridicat de grăsimi, proteine și fibre. Acestea pot reduce potențialul risc de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
Mai mult de atât, arahidele sunt o sursă bună de proteine și fibre care ajută la conversia carbohidraților în energie. Conținutul de proteine din arahide este de aproximativ 24% din totalul caloriilor sale. Combinația de fibre și proteine din arahide încetinește procesul digestiv pentru a facilita o eliberare constantă de energie în organism.
Eliberarea insuficientă de serotonină de către celulele nervoase din creier este responsabilă pentru declanșarea tulburărilor depresive. Arahidele conțin un aminoacid cunoscut sub numele de triptofan, care ajută la eliberarea serotoninei, combatând astfel simptomele depresiei. Poate spori efectele antidepresive ale serotoninei atunci când exsită o creștere a serotoninei în sânge.
Ce riscuri au arahidele pentru persoanele cu diabet de tip 2
Chiar dacă arahidele au multe beneficii în ceea ce privește gestionarea diabetului de tip 2, specialiștii recomandă atenție la consumul acestora, deoarece există și câteva motive de îngrijorare.
Printre riscurile arahidelor pentru sănătate se numără și faptul că aceste oleaginoase conțin mai mulți acizi grași Omega-6 comparativ cu alte tipuri de nuci. Există dovezi care arată că prea mult omega-6 ar putea fi legat de inflamație care poate spori riscul de obezitate.
Produsele din sau cu arahide conțin adeseori cantități prea mari de sare sau zahăr, iar dacă ai diabet, este de dorit să reduci consumul acestora. Dacă îți place untul de arahide, caută un sortimetn care să nu conțină sare, zahăr și aditivi cu potențial nociv sau prepară-l tu acasă.
O altă problemă legată de riscurile consumului de arahide este faptul că pot provoca o reacție alergică gravă la unele persoane. În ciuda numeroaselor avantaje ale consumului de arahide pentru pacienții cu diabet de tip 2, acestea au un conținut relativ mare de calorii și ar trebui consumate cu moderație.
O jumătate de cană de arahide crude conține peste 400 de calorii, de aceea e bine să fie consumate în cantități rezonabile, nu mai mult de un căuș de palmă o dată pe zi, de preferință ca gustare sau într-o salată de crudități. Cu toate că arahidele au beneficii, persoanele cu diabet trebuie să fie atente la ele.