Prima pagină » Sanatate » Ce beneficii are vitamina U și în ce alimente se regăsește

Ce beneficii are vitamina U și în ce alimente se regăsește

18 dec. 2024, 13:33,
în Sanatate

Vitamina U este un termen introdus la începutul anilor 1950 pentru a identifica un compus din sucul de varză. În ciuda numelui său, nu este un nutrient adevărat, ci mai degrabă un derivat al aminoacidului metionină.

Acest nutrient este disponibil nu doar ca supliment, ci se găsește și în mod natural în diverse alimente, în special în legumele crucifere, precum varza, broccoli, varza de Bruxelles și varza kale. În plus, companiile de cosmetice pot adăuga vitamina în anumite creme, seruri, măști faciale și alte produse.

Ce beneficii are vitamina U

Vitamina U este cel mai adesea promovată ca un tratament pentru ulcerul gastric, deși este, de asemenea, cunoscută pentru îmbunătățirea digestiei, întărirea sănătății imunității, protejarea împotriva alergiilor alimentare, scăderea colesterolului și accelerarea vindecării rănilor. Când a fost cercetată inițial, unele studii sugerau că consumul zilnic a 1 litru de suc de varză ajută ulcerul intestinal să se vindece de 4-5 ori mai repede decât terapia standard disponibilă la acea vreme. Cu toate acestea, cercetătorii nu au putut confirma dacă aceste efecte se datorează vitaminei U sau mai multor nutrienți.

Vitamina U poate proteja plămânii, ficatul și rinichii de daune. Într-un studiu pe animale, a ajutat la inversarea unor daune hepatice cauzate de medicamentul comun împotriva crizelor, acidul valproic. Într-un alt studiu, șoarecii cărora li s-a administrat vitamina au suferit leziuni renale mai puțin severe după administrarea acidului valproic decât cei care nu au primit vitamina U. Această substanță părea, de asemenea, să reducă markerii inflamației. Cercetările pe animale sugerează, de asemenea, că ar putea contribui la reducerea leziunilor pulmonare cauzate de crizele epileptice. Cu toate acestea, studiile pe oameni sunt necesare.

Deși unele dovezi susțin ideea că suplimentele de vitamina U ajută la reducerea nivelurilor de colesterol și trigliceride, dovezile rămân slabe. De exemplu, un studiu efectuat în eprubetă sugerează că nutrientul poate preveni formarea celulelor de grăsime și reduce nivelul trigliceridelor, dar există puține cercetări relevante pe oameni. Într-un studiu de 8 săptămâni, persoanele care au primit 1,5 grame de vitamina U pe zi nu au experimentat nicio schimbare a nivelului de trigliceride, un colesterol HDL (bun) mai ridicat și o reducere de aproape 10 la sută a colesterolului total. Cu toate acestea, acest studiu este foarte vechi și a inclus puțini participanți.

Vitamina U poate oferi o anumită protecție împotriva razelor ultraviolete (UV) ale soarelui, precum și accelera vindecarea rănilor. Studiile efectuate în eprubetă și pe animale raportează că aplicarea vitaminei direct pe răni poate spori închiderea acestora. În plus, nutrientul pare să protejeze împotriva arsurilor și a altor daune cauzate de razele UV. Vitamina U este sigură atunci când este consumată direct din alimente integrale, dar se știe puțin despre siguranța sa sau despre posibilele efecte secundare în formă de supliment. Prin urmare, este probabil cel mai sigur să te bazezi pe alimente bogate în vitamina U pentru a-ți crește aportul de acest compus.

În ce alimente se regăsește nutrientul

Utilizările și avantajele vitaminei provin, în principal, din aminoacizii metionină, care se găsesc în legume, în special în legumele crucifere. Vitamina U a fost testată inițial pentru ulcerele peptice, folosind suc de varză crudă, care s-a dovedit a fi eficient în stimularea procesului de vindecare a formelor necomplicate. Printre valorile terapeutice se numără ameliorarea rapidă a simptomelor și a durerii fără un plan de tratament și o perioadă de recuperare mai scurtă decât în cazul altor terapii standard. Varza de Bruxelles conține vitamine mai ridicate, fibre și alți nutrienți cu hrăniri de vitamina U. Poate ajuta la frecvența și sănătatea intestinelor, reducând probabilitatea de a dezvolta boli cardiovasculare, precum trombocitopenia, și diabet.

Broccoli este o altă legumă care aparține familiei legumelor verzi și este mai bogat în vitamina U. Are un gust minunat, având nutrienți esențiali sănătoși care stimulează dezvoltarea generală a corpului. Pe lângă menținerea sănătății sistemului digestiv, spanacul este, de asemenea, bun pentru ochi și pentru controlul nivelului de zahăr din sânge. Varza kale este bogată în fibre, calciu și fier, precum și în vitamina U. Această legumă verde furnizează vitamina U care poate ajuta la vindecarea ulcerelor, reduce răspunsurile inflamatorii, alergiile alimentare și indigestia. În plus, pierderea în greutate, îmbunătățirea procesului digestiv, o sarcină sănătoasă și scăderea tensiunii arteriale sunt posibile beneficii ale sparanghelului. De asemenea, poți obține un aport de nutrienți din țelină, conopidă, napi, roșii, mere de lapte, sfeclă roșie sau morcovi. Cel mai bine este să consumi legumele crude pentru a obține cea mai mare cantitate de vitamina U.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`