Prima pagină » Sanatate » Ce beneficii are vitamina B1 și care sunt simptomele unui deficit de tiamină

Ce beneficii are vitamina B1 și care sunt simptomele unui deficit de tiamină

18 dec. 2024, 10:03,
în Sanatate

La fel ca multe altele, vitamina B1 sau tiamina este un nutrient esențial care este important pentru a ajuta celulele corpului tău să crească, să se dezvolte și să funcționeze. Poți obține aportul necesar din multe alimente sau din suplimentele fără prescripție medicală, dacă este nevoie.

Aceasta este o vitamină solubilă în apă, ceea ce înseamnă că se dizolvă și nu poate fi stocată în organismul tău. Prin urmare, trebuie să te asiguri că iei o doză suficientă în fiecare zi.

Ce beneficii are vitamina B1

Vitamina B1 are mai multe beneficii, printre care faptul că stimulează producția de energie. De asemenea, ajută la descompunerea alimentelor pe care le consumi și le transformă în energie, în special carbohidrații. Dacă ai o cură cu suplimente de vitamina B1 și urmezi un tratament cu antidepresive, acest lucru poate fi benefic pentru gestionarea depresiei. În acest fel, poate ajuta la ameliorarea simptomelor mai repede, în timp ce stabilizează starea de spirit. Un studiu din China a constatat că persoanele în vârstă ce sufereau de depresie aveau, de asemenea, niveluri scăzute de vitamine.

Dacă te confrunți cu diabetul, ar trebui să discuți cu un medic despre obținerea mai multor vitamine B. Unele studii mici arată că nivelurile ridicate de zahăr din sânge și insulină se îmbunătățesc pentru unii pacienți după ce iau tiamină în mod regulat. De asemenea, poate reduce hipertensiunea arterială și complicațiile cardiace în cazul persoanelor cu diabet. De asemenea, contribuie la ameliorarea durerilor nervoase, reducând necesitatea analgezicelor. Vitamina B1 este esențială pentru producția de acetilcolină, elementul care ajută corpul să transmită mesaje între nervi și mușchi. Fără această comunicare, inima ta nu ar funcționa așa cum ar trebui. Lipsa cronică de tiamină este un posibil motiv pentru o funcție cardiacă neregulată. În plus, o cantitate suficientă ar putea ajuta la îmbunătățirea concentrației și a memoriei la unele persoane. Datorită posibilei sale efecte pozitive asupra atitudinii și funcției cerebrale, este cunoscută și sub numele de „vitamina morală”.

Cercetătorii lucrează la studii pe animale pentru a analiza modul în care vitamina B1 ar putea ajuta persoanele ce suferă de boala Alzheimer. Accentul este pus pe demonstrarea faptului că suplimentele pot ajuta la prevenirea pierderii memoriei și a demenței la cei care au modificări în creier. Totuși, cercetările sunt încă în stadiile incipiente. Unul dintre dezavantajele vitaminei B1 este că persoanele în vârstă nu o absorb bine, așa că sunt necesare mai multe verificări. Unele rezultate preliminare ale studiilor arată că tiamina împreună cu alte vitamine ar putea reduce riscul de a dezvolta cataractă.

Simptomele unui deficit de tiamină

Lipsa de vitamina B1 poate duce la consecințe grave asupra sănătății, iar simptomele timpurii includ dureri de cap, oboseală, iritabilitate, depresie și disconfort abdominal. Nivelurile foarte scăzute de tiamină pot duce la Beri-Beri, o afecțiune care cauzează pierderea apetitului, slăbiciune musculară, o senzație de înțepătură în degete și arsuri în picioare, bătăi rapide ale inimii, tensiune arterială scăzută și retenție de lichide. De asemenea, pot cauza o afecțiune numită sindrom Wernicke-Korsakoff, iar în cazul persoanelor care consumă cantități mari de alcool pot produce amnezie, comă, dezorientare și probleme de vedere.

Cel mai bun mod de a obține vitamina B1 este prin dietă. În acest fel, tiamina este combinată și cu alți nutrienți de care ai nevoie pentru a-ți menține corpul sănătos. Este important de reținut totuși că modul în care pregătiți mâncarea poate avea un impact asupra cantității care rămâne. De exemplu, un studiu a arătat fierberea unor legume poate cauza pierderea a până la 22 la sută din vitamină, dacă păstrezi apa de gătit, sau până la 35 la sută, dacă o arunci. Tiamina este solubilă în apă, motiv pentru care atât de mult poate fi eliminat. Prăjirea cotletului de porc poate cauza o pierdere de până la 43 la sută din tiamină, dar folosirea unui bain-marie pentru a găti cerealele integrale nu distruge vitamina B1.

Unele dintre cele mai comune alimente care conțin tiamină includ carne de vită și de porc, cereale integrale, nuci, orez, pește, cum ar fi păstrăvul și tonul, legume, printre care mazărea și dovleacul, iaurt, portocale și suc de portocale. Este întotdeauna cel mai bine să obții vitaminele și nutrienții din surse alimentare. Cu toate acestea, dacă nu poți avea un aport suficient din dietă sau nivelurile din sângele tău sunt scăzute, un medic ți-ar putea sugera să iei un supliment. Dacă ai simptome de deficit de B1, poate dura câteva săptămâni până când acestea dispar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024