Prima pagină » Informații utile » Ce beneficii are leurda uscată? Află cum o poți consuma!

Ce beneficii are leurda uscată? Află cum o poți consuma!

07 apr. 2025, 09:49,
Redacția BZI în Informații utile

Leurda uscată păstrează multe dintre proprietățile aromatice și medicinale și este adesea folosită în bucătărie pentru a adăuga o notă distinctivă de usturoi și verdețuri în diverse preparate. Se utilizează în supe, salate, sosuri sau la condimentarea cărnii.

Leurda, cunoscută ș sub denumirea de usturoi sălbatic, este o plantă delicioasă și hrănitoare care poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate. În primul rând, este bogată în antioxidanți, care pot ajuta la protejarea organismului împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Ce beneficii are leurda uscată

Leurda uscată este un ingredient natural tot mai apreciat în bucătăriile moderne, datorită aromei sale asemănătoare cu usturoiul și a beneficiilor importante pentru sănătate. Obținută prin deshidratarea frunzelor de leurdă, această plantă sălbatică adaugă savoare și nutrienți valoroși în numeroase rețete.

Leurda este o plantă sălbatică de primăvară, cunoscută și sub denumirea de usturoi sălbatic. Prin uscarea frunzelor proaspete, se obține leurdă uscată, care păstrează o parte din uleiurile volatile, vitaminele și compușii activi ai plantei. Aceasta poate fi folosită pe tot parcursul anului ca alternativă naturală la usturoi sau ca plantă medicinală. Iată și cum să prepari o salată de leurdă.

Consumul de leurdă uscată aduce numeroase beneficii pentru sănătate, printre care faptul că susține sistemul imunitar datorită conținutului ridicat de vitamina C și antioxidanți; detoxifică organismul, fiind recunoscută pentru proprietățile depurative și purificatoare; reglează tensiunea arterială și susține sănătatea cardiovasculară și are efect antibacterian și antiinflamator datorită compușilor sulfurați.

Leurda uscată poate fi utilizată în numeroase rețete, sub formă de frunze fărâmițate sau pudră: ca condiment pentru supe, ciorbe și tocănițe; în marinade pentru carne, pește sau legume la grătar; adăugată peste salate, paste, pizza sau bruschete și pentru a prepara ceai de leurdă uscată, cu efect detoxifiant și calmant digestiv.

Ce contraindicații poate avea

În general, leurda poate fi consumată în siguranță, fiind bogată în multipli compuși chimici cu efecte benefice asupra organismului, în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară și inhibarea celulelor canceroase. Există, însă, o serie de contraindicaţii în ceea ce priveşte consumul de leurdă:

Consumul excesiv de leurdă poate cauza disconfort gastrointestinal la unele persoane, inclusiv probleme precum arsuri la stomac sau diaree; este important să o consumaţi în cantități moderate.

De asemenea, leurda poate interacționa cu anumite medicamente, în special cele cu efect anticoagulant; consumul excesiv poate crește riscul de sângerare în cazul administrării simultane cu astfel de medicamente.

Persoanele cu boli autoimune, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă, ar trebui să discute cu medicul înainte de a adăuga leurda în dietă, deoarece poate afecta sistemul imunitar.

Și persoanele cu probleme renale sau predispoziție la formarea de calculi renali ar trebui să limiteze consumul de leurdă deoarece aceasta poate conține substanțe care pot influența formarea de pietre la rinichi. Leurda poate influența nivelul de zahăr din sânge, deci persoanele cu diabet zaharat ar trebui să monitorizeze atent glicemia și să consulte un profesionist medical înainte de a o consuma în mod regulat.

Leurda este o plantă cu o gamă variată de beneficii, de la susținerea sistemului imunitar la ajutorul în probleme digestive, însă are şi o serie de contraindicaţii, în sensul că trebuie utilizată cu precauție și cu respectarea dozelor recomandate. Consultarea cu un specialist medical este întotdeauna recomandată înainte de a utiliza leurda uscată în scopuri terapeutice.

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Horoscopul săptămânal 14 - 20 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Playtech.ro
Vouchere noi pentru români. Se pregătește un program ce îi scutește pe oameni de cheltuieli importante. Când vor fi lansate
observatornews.ro
Momentul în care un șofer de 75 de ani trage brusc de volan şi lovește în plin o dubă, în Constanţa. Ar fi fost vorba de o reglare de conturi
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Becali despre Simion: I-am dat bani, să nu se facă de râs
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
De Florii, a izbucnit la Patriarhia Română și a făcut un circ la TV. Ce i-a transmis lui George Simion în vederea alegerilor de pe 4 mai
Playtech.ro
Cum recuperezi permisul suspendat de poliție în 2025. Ce faci dacă ai rămas fără carnet de șoferi pentru viteză, din cauza radarelor fixe
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 aprilie 2025
12 aprilie 2025