Laptele de soia oferă numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului său bogat de proteine, vitamine și minerale esențiale. Această alternativă vegetală la laptele de vacă este ideală pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, alergii la proteinele din laptele de vacă sau pentru cei care urmează o dietă vegană.
Laptele de soia este dulce şi asemănător la gust cu laptele de vacă. Marele avantaj al unei alimentaţii bogate în lapte de soia constă în absenţa din compoziţia lui a lactozei care poate cauza unele alergii. Conţine proteine, vitamine din grupa B şi numeroase alte minerale în cantităţi variabile.
Ce beneficii are laptele de soia
Laptele de soia este o alternativă sănătoasă la laptele de origine animală şi oferă numeroase beneficii consumatorilor, păstrând toate proprietăţile plantei. Laptele de soia nu conţine colesterol, ci din contră, fitosteroli, care produc scăderea colesterolului.
Acizii graşi omega 3 şi 6, precum şi fitoantioxidanţii din soia protejează vasele de sânge de hemoragii şi distrugerea ţesuturilor, aceşti compuşi prinzându-se de vasele de sânge şi împiedicâmd formarea depozitelor de colesterol şi atacul radicalilor liberi.
Datorită conţinutului ridicat de fitoestrogeni, laptele de soia reduce secreţia de testosteron în cazul bărbaţilor, hormon care, în doze anormale, devine un factor de risc pentru cancerul de prostată. Studiile au arătat că bărbaţii care consumă o dietă bogată în soia au un risc mai scăzut de hipertrofiere a prostatei sau de cancer de prostată.
Tot datorită fitoestrogenilor conţinuţi, care cresc absorbţia calciului din organism şi previn pierderea masei osoase, laptele de soia este eficient în combaterea osteoporozei. Pentru a obţine rezultate maxime, se recomandă îmbogăţirea acestui lichid cu vitamina D şi calciu.
Cea mai importantă proprietate a laptelui de soia este capacitatea de a îmbunătăţi profilul lipidic din sânge. Spre deosebire de laptele de origine animală, bogat în colesterol şi grăsimi saturate, grăsimile din laptele de soia sunt în cea mai mare parte nesaturate şi fără colesterol. Acizii graşi polinesaturaţi şi mononesaturaţi din soia inhibă transportarea colesterolului în fluxul sangvin.
Potențialele contraindicații și efecte adverse
Unul dintre potențialele efecte adverse ale consumului de lapte de soia este intoleranța la soia. Aceasta este o reacție adversă la proteinele din soia care poate provoca simptome precum balonare, diaree, greață sau erupții cutanate. Deși este mai puțin frecventă decât intoleranța la lactoză, persoanele cu intoleranță la soia ar trebui să evite consumul de lapte de soia.
Un alt aspect important de reținut este interacțiunea laptelui de soia cu anumite medicamente. Aceasta poate interacționa cu medicamentele petnru tiroidă sau cu cele care reduc colesterolul.
Consumul de lapte de soia poate afecta modul în care aceste medicamente funcționează, de aceea, este esențial ca persoanele care se află sub tratament să discute cu medicul înainte de a începe să consume lapte de soia.
Soia conține fitoestrogeni, substanțe chimice naturale cu efecte similare cu estrogenul, un hormon feminin. La unele persoane, consumul de fitoestrogeni poate cauza dezechilibre hormonale. Acesta este un aspect deosebit de important pentru femeile care au avut cancer de sân sau care au un risc crescut de cancer de sân.
În plus, soia este unul dintre cei opt alergeni alimentari majori, iar laptele de soia poate provoca reacții alergice la unele persoane. Simptomele alergiei la soia pot varia de la urticarie și mâncărimi la probleme respiratorii și, în cazuri severe, șoc anafilactic. Persoanele cu alergii la soia ar trebui să evite laptele de soia.