Pentru mulţi dintre noi, nu este decât o legumă, pe care de multe ori chiar o uităm sau o neglijam când vine vorba de supe, ciorbe sau alte reţete culinare.
Ceea ce noi nu ştim este că aceasta legumă atât de firava şi delicată, care îmbogăţeşte gustul şi textura multor reţete, are câteva proprietăţi esenţiale pentru sănătatea organismului. Este una dintre puţinele legume cu o valoare nutritivă reală, datorită complexului de nutrienţi: vitamine (A, B, C, E) şi minerale (magneziu, potasiu, fosfor). Pe lângă acesta dovlecelul are în structura sa fibre vegetale extrem de apreciate pentru o digestie rapidă şi sănătoasă.
Ce beneficii are dovlecelul pentru tine
1. Lupta împotriva îmbătrânirii – datorită aportului de antioxidanţi (vitaminele A, E, C) consumul constant de dovlecei ne asigura încetinirea procesului de îmbătrânire celulară şi lupta eficient împotriva radicalilor liberi care ne ameninţa zilnic sănătatea.
2. Stimulează digestia – digestia corectă a alimentelor este un pas important pentru o alimentaţie sănătoasă, de aceea alimentele bogate în fibre reprezintă cea mai bună alegere. Dovlecelul, este unul dintre acestea, aportul de fibre fiind însoţit de numeroase vitamine şi minerale care întăresc sistemul imunitar.
3. Reglează tensiunea arterială – prin conţinutul de magneziu şi potasiu, dovlecelul consumat de 2-3 ori pe săptămână ne ajuta să ţinem sub control tensiunea arterială, reducând astfel riscul unui accident cerebral.
4. Ajută la vindecarea gastritei – sucul de dovlecel este un veritabil pansament gastric, în special pentru un stomac afectat de gastrita, ajutând la vindecarea rănilor superficiale şi reducând inflamaţiile.
5. Menţine vederea sănătoasă – prin conţinutul de carotenoizi (luteina) consumul constant de dovlecei îmbunătăţeşte circulaţia sangvină la nivelul ochilor.
Luteina – este un antioxidant puternic, ce ajută la filtrarea luminii albastre (acea lumină nocivă) care acţionează negativ asupra retinei.
Dovlecel sau zucchini? Ce să alegem?
Este clar că ambele variante aparţin aceleiaşi specii. Însă cum dovlecelul se regăseşte în culori diverse (verde deschis, gălbui, verde închis) zucchini este tot un dovlecel ce a suferit o uşoară modificare genetică. Pe lângă culoarea verde închis, fratele mai mic al dovlecelului, are un gust ceva mai neutru şi un conţinut mai scăzut de apă, însă beneficiile oferite organismului sunt aceleaşi.
Cum alegem dovlecelul?
Este bine să ne uităm după dovleceii mai mici, verzui şi cu coaja fermă, fără pete maronii. Aceştia sunt cei mai proaspeţi şi care îşi păstrează cea mai mare cantitate de nutrienţi. Cei gălbui, cu coaja uşor palita şi pătată, sunt mai maturi sau culeşi cu mai multe zile înainte.
Cum este bine să consumăm dovlecelul?
Un stil de viaţa sănătos are la baza consumul zilnic de crudităţi, fie că optam pentru suc, salata sau gustările reprezentate de fructe. Dovlecelul îşi găseşte mai greu locul în sucuri de legume sau salate de crudităţi, deşi acesta este cel mai sănătos mod de a-l consuma.
Neprocesate termic, vegetalele ajută la menţinerea tinereţii la nivel celular şi ne oferă o energie pe care cu greu o putem obţine în urma consumului de suplimente alimentare, care mai nou tind să înlocuiască o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată.
Dacă alegem să-l adăugăm în supe, ciorbe sau tocănite, dovlecelul trebuie adăugat spre final, urmând să fie fiert timp de cel mult 7-8 minute. Astfel, nu -si va pierde toţi nutrienţii. De asemenea, gătitul la aburi sau cuptor este de preferat, întrucât este un proces mai lent care nu va distruge beneficiile pe care aceasta legumă minune ni le poate aduce organismului.