Prima pagină » Sanatate » Ce beneficii are apa alcalină? Există contraindicații în consumul ei?
Ce beneficii are apa alcalină? Există contraindicații în consumul ei?

Ce beneficii are apa alcalină? Există contraindicații în consumul ei?

05 oct. 2023, 14:56,
în Sanatate

Sunt numeroase benefii pe care apa alcalină le are. Caracteristicile apei sunt legate de nivelul pH-ului său; apa alcalină are un pH mai mare de 7, ceea ce o diferențiază de apa plată. În plus, apa alcalină poate conține elemente benefice, cum ar fi calciu, magneziu și siliciu.

Apa alcalină prezintă adesea un gust ușor amărui sau diferit în comparație cu apa de la robinet, ceea ce poate influența gustul băuturilor precum cafeaua sau ceaiul pregătite cu acest tip de apă.

Ce beneficii are apa alcalină?

Apa alcalină are un pH mai mare de 7 și poate fi obținută fie din surse comerciale, fie cu ajutorul unui filtru de mineralizare, remineralizare sau alcalinizare. pH-ul apei filtrate poate varia în funcție de mai mulți factori, precum sursa apei, debitul, și durata de viață a filtrului, care este, de obicei, de aproximativ 1 an.

Apa alcalină ionizată este produsă cu un ionizator de apă și conține hidrogen molecular adăugat. Multe surse afirmă că această apă are proprietăți detoxifiante și terapeutice.

Popularitatea apei alcaline a crescut în ultimii ani, întrucât se crede că poate fi benefică pentru funcționarea optimă a organismului. Se spune că:

  1. Asigură hidratarea corespunzătoare a organismului;
  2. Ajută la detoxifiere, eliminând toxinele și reziduurile;
  3. Sprijină regenerarea celulelor;
  4. Favorizează procesele respiratorii și circulatorii;
  5. Contribuie la reducerea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol și a trigliceridelor;
  6. Reglează apetitul.

De asemenea, utilizarea apei alcaline este considerată benefică pentru:

  1. Menținerea sănătății oaselor și prevenirea osteoporozei;
  2. Ameliorarea refluxului gastroesofagian;
  3. Controlul tensiunii arteriale;
  4. Controlul diabetului;
  5. Hidratarea eficientă, în special după eforturi fizice intense;
  6. Îmbunătățirea metabolismului;
  7. Creșterea nivelului de energie;
  8. Încetinirea procesului de îmbătrânire;
  9. Reducerea pierderii de masă osoasă;
  10. Ameliorarea digestiei.

Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi științifice care să confirme în mod clar beneficiile apei alcaline asupra sănătății sau o cantitate specifică de apă recomandată pentru a trata anumite afecțiuni

Există contraindicații ale consumului de apă alcalină?

Așa cum se întâmplă în cazul oricărui tratament sau supliment alimentar, consumul de apă alcalină poate avea anumite efecte nedorite, mai ales în cazul unor afecțiuni preexistente sau atunci când pH-ul apei nu este corect ajustat. Prin urmare, în anumite situații, pot apărea următoarele reacții adverse ale consumului de apă alcalină:

  • Reducerea acidității gastrice sub nivelul optim, ceea ce poate conduce la tulburări gastrointestinale și eliminarea inadecvată a toxinelor din corp. Acest lucru poate duce la acumularea de toxine, care, la rândul lor, poate provoca anemie, infecții sau probleme de piele, cum ar fi acnee.
  • Încetinirea procesului de digestie și a tranzitului intestinal.
  • Uscarea pielii și apariția mâncărimilor, în cazul unor persoane, în special atunci când pH-ul apei este excesiv de mare.
  • Parestezii, care se manifestă sub forma furnicăturilor la nivelul membrelor sau feței.

În cazuri rare, un pH prea ridicat al apei alcaline poate provoca alcaloză metabolică, o afecțiune manifestată prin greață, vărsături, tetanie (cauzată de scăderea nivelului de calciu în sânge), tulburări de ritm cardiac sau tensiune arterială scăzută. În încheiere trebuie să precizăm că apa alcalină are atât beneficii cât și anumite contraindicații. Trebuie să consumați cu atenție acest produs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *