Ieșenii mai pot cere bani de la AFIR, până pe 12 decembrie 2022, pentru primele de asigurare a culturilor sau pentru înființarea livezilor. Sumele sunt cuprinse între 2.000 și 1,5 milioane de euro
Singurii bani europeni care mai pot fi accesați de ieșeni de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) sunt cei din submăsurile 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor – și 4.1a – Investiții în exploatații pomicole. Ieșenii pot cere banii pentru primele de asigurare agricolă.
Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsura 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta. Până în prezent au fost depuse 180 de cereri, în valoare de 620.000 de euro.
De asemenea, alte fenomene climatice nefavorabile și eligibile la finanțare sunt arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu – de toamnă și de iarnă – sau târziu – de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul ori tornada.
Banii de la AFIR sunt acordați pentru înființarea livezilor
Ieșenii interesați să investească în livezi pot accesa între 100.000 și 1,5 milioane de euro, fonduri europene acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare în submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole – se desfășoară în perioada 9 septembrie – 12 decembrie 2022. Instituția pune la dispoziția potențialilor beneficiari din sectorul pomicol finanțări în valoare de 48 de milioane de euro. Fondurile europene alocate sunt împărțite în trei componente, după cum urmează: 30,5 milioane de euro sunt disponibile pentru înființare, extindere, modernizare plantație, inclusiv condiționare și marketing (componente secundare).
Pentru înființarea, extinderea și modernizarea pepinierelor, inclusiv condiționare și marketing (componente secundare), sunt alocate 7,5 milioane de euro în această sesiune. De asemenea, alte 10 milioane de euro sunt puse la dispoziția solicitanților pentru achiziția utilajelor de recoltare (modernizarea exploatației).
Ieșenii vor să înființeze grupuri de producători
Înscrierile în submăsura 9.1 – Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol – s-au încheiat înainte de termen. Din Iași au fost depuse două cereri de finanțare. Inițial, sesiunea era deschisă până pe 12 decembrie 2022, dar fondurile alocate s-au epuizat înainte de termen. Prin această linie de finanțare, grupurile de producători pot primi finanțare de până la 100.000 de euro/an. Sprijinul este plătit în tranșe anuale, fiind acordat în baza unui plan de afaceri necesar pentru atingerea obiectivelor propuse, pentru o perioadă care nu poate depăși 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut. Ieșenii au mai cerut fonduri europene pentru înființarea grupurilor de producători.
Banii sunt acordați de AFIR după ce specialiștii evaluează proiectele, iar beneficiarii semnează contractele de finanțare.