Prima pagină » Economic Local » Ce bani intră în conturile fermierilor din Iași în aceste zile. APIA a făcut deja primele decizii de plată
Ce bani intră în conturile fermierilor din Iași în aceste zile. APIA a făcut deja primele decizii de plată

Ce bani intră în conturile fermierilor din Iași în aceste zile. APIA a făcut deja primele decizii de plată

13 iun. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Conturile fermierilor din Iași sunt alimentate de APIA, în această perioadă, cu subvențiile pentru motorina utilizată în agricultură. Aceștia ar trebui să primească peste 2 milioane de lei, banii pentru motorina folosită în perioada ianuarie-martie 2023. Pentru acest an, ajutorul de stat este de 1,529 lei pe litru

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) virează, în conturile fermierilor din Iași, banii pentru motorina utilizată în agricultură în primul trimestru din acest an, respectiv ianuarie-martie 2023. Cantitățile totale aprobate sunt de 58.540.501,001 litri, iar valoarea totală a ajutorului de stat aferent este de 89.515.233 de lei la nivel național.

Pentru acest an, subvenția pentru motorina utilizată în agricultură este de 1,529 lei pe litru. Ajutorul de stat se acordă trimestrial, sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse (stabilită la 21 de euro/1.000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Suma acordată anul acesta este mai mică față de cea virată în conturile beneficiarilor din Iași.

Conturile fermierilor din Iași sunt alimentate cu două milioane de lei

Numărul beneficiarilor din Iași care primesc subvenții pentru motorina utilizată în agricultură a crescut în ultimii ani, aceștia fiind cu preponderență fermieri care exploatează terenurile agricole. Fermierii din Iași au primit trimestrial pentru motorină utilizată în agricultură, în medie, 3 milioane de lei. Depunerea cererilor pentru trimestrul II va începe luna viitoare. Documentele se depun la APIA sau pot fi transmise prin mijloace electronice.

De asemenea, acestea se trimit de către administratorul/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul sau reprezentantul legal şi este însoțită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite.

Fermierii din Iași primesc noi subvenții în luna iunie 2023

Până în prezent, fermierii ieșeni au primit subvenții în valoare de 63 de milioane de euro, bani pentru anul de cerere 2022. Cele mai mari sume au fost încasate de agricultorii ieșeni care au primit 100 de euro la hectar. De asemenea, crescătorii de animale au primit subvenții cuprinse între 60 și 500 de euro pe cap de animal. În această perioadă, cele mai multe plăți vor fi făcute către crescătorii de animale și legumicultorii din județ. APIA a demarat autorizarea subvențiilor pentru sprijinul cuplat vegetal (SCV) la 29 mai 2023, fiind efectuate deja plăți către fermierii ieșeni.

Toate aceste sume sunt acordate pentru anul de cerere 2022. Subvențiile vor intra în conturile fermierilor din Iași până la finalul lunii iunie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *