Prima pagină » Actualitate » Ce au ajuns să facă tinerii din Generația Z la locul de muncă! Riscă să fie dați afară
Ce au ajuns să facă tinerii din Generația Z la locul de muncă! Riscă să fie dați afară

Ce au ajuns să facă tinerii din Generația Z la locul de muncă! Riscă să fie dați afară

02 apr. 2025, 10:20, 3 ,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

Ce au ajuns să facă tinerii din Generația Z la locul de muncă! O statistică recentă pe piața muncii a arătat noua tactică la care apelează cei din Generația Z atunci când sunt la job. Mulți tineri care fac asta riscă să fie dați afară.

Ce au ajuns să facă tinerii din Generația Z la locul de muncă!

Tinerii din Generația Z folosesc o nouă tactică pentru a da impresia că sunt ocupați la muncă, fără a munci cu adevărat. Task-masking-ul înseamnă folosirea de trucuri precum tastatul zgomotos, purtarea căștilor sau deschiderea repetată a unui document pentru a da impresia unei activităţi intense. Unii tineri chiar se plimbă prin birou cu laptopul în brațe, ca și cum ar fi în mijlocul unei şedinţe. Scopul acestor activităţi este de a evita criticile sau sancțiunile într-un mediu în care prezența fizică la birou contează foarte mult.

Specialiștii de pe piața muncii sunt de părere că acest fenomen îngrijorător va căpăta amploare și va afecta multe companii și firme din țară. Noua tactică folosită la job numită task-masking este nouă și aparține doar tinerilor din Generația Z.

,,Termenul de taskmasking este nou și se referă la generația Z. Vine în contextul în care managerii, colegii seniori, stau cu ochii pe colegii lor juniori și îi fac să se simtă că o pauză sau o discuție cu un coleg nu sunt încurajate. Deși taskmasking-ul e văzut ca o metodă de a părea ocupat, are şi avantaje: le oferă angajaților mici pauze fără să atragă atenția şi îi ajută să evite epuizarea și să gestioneze mai bine stresul.”, a declarat un specialist HR.

Fenomen îngrijorător pe piața muncii

Pe rețelele de socializare, mai mulți tineri din Generația Z dau sfaturi celor care lucrează despre cum să mimeze că lucrează la job.

„Am să-ţi arăt cum să ai o zi uşoară la muncă. E simplu. Tot ce trebuie să faci este să parii ocupat, fără a fi defapt ocupat. Chiar faţa aceasta! În primul rând nici nu ştiai că nu sunt ocupat, nu? Ai crezut că eu chiar caut ceva, că sunt ocupat, nu că încerc să par ocupat? Acesta este primul pas. Dacă vrei să treci la următorul nivel, tot ce trebuie să faci este să mergi repede. Iar dacă cineva încearcă să te oprească din mers, tot ce trebuie să faci este să ridici o mână, pentru că nu am timp să ascult, pentru că sunt ocupat.”, a transmis un internaut pe TikTok.

Generația Z se confruntă cu multe probleme la locul de muncă, iar angajatorii sunt nevoiți uneori să îi concedieze. Un raport recent a arătat că întreprinderile sunt nemulțumite de noii angajați din Generația Z și ar dori să evite angajarea proaspeților absolvenți în viitor. Angajatorii constată că tinerii din Generația Z nu respectă regulile de pe piața muncii, au dificultăți de comunicare și nu sunt dispuși să lucreze în echipă, nu gestionează bine și politicos feedback-ul negativ și nu respectă programul de muncă. În ultima vreme, angajatorii au apelat la tot felul de metode atractive pentru tinerii din Generația Z, însă nu mulți au rămas la locul de muncă.

Tinerii din Generația Z se confruntă cu probleme la angajare și au standarde tot mai ridicate. Tinerii recurg la tot felul de metode și tactici la locul de muncă pentru a obține mai multe pauze. De exemplu, recentă este tehnica task-masking, prin care tinerii dau impresia că sunt ocupați la muncă, fără a munci cu adevărat.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Dragoş Anastasiu, despre directorii din companii de stat "blindaţi" cu contracte. "Problema nu e salariul"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Mica Deltă din Ardeal, sursa unei legende terifiante. Lacul fără fund, poartă spre alt tărâm?
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Lidl scade preţurile cu 40%. Produsele pentru care românii vor sta la coadă sâmbătă, 12 iulie
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii
  • ce viitor au tinereii Z care putini sunt interesati sa munceasca constienti si cu asumare si responsabilitate

  • in fabrici se foloseste o metoda asemanatoare de a parea ca esti ocupat si grabt; tot ce trebuia sa facie ra sa ai vesnic un dosar cu hartii sau niste fi, planse in mana, sa mergi grabit prin sectie(sectii) faceai ocolul ei de cateva ori, te mai opreai ici-colo chipurile sa observi ceva la o masina unealta sau la un produs, la cum lucreaza unu-altul, luai o atitudine grava , pufneai si plecai mai departe procedand la fel, si te duceai intr-un birou cand de la o sectie cand la alta unde deasemeni se adunau cei care floseau aceeasi metoda de a pierde timpul, erau inclusiv sefuti care faceau asa 😀 timpul trecea, leafa mergea…metoda des folosita in institutiile publice pana in ziua de azi.

  • Mirabela Șoptirean

    majoritatea is indiferenti si nu gestioneaza problemele comune,sunt curioasa cum isi justifica salariu ?????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 iulie 2025
11 iulie 2025