Prima pagină » National » Ce anunţ a făcut Consiliul Concurenţei, în urma verificărilor băncilor din România în ancheta ROBOR

Ce anunţ a făcut Consiliul Concurenţei, în urma verificărilor băncilor din România în ancheta ROBOR

03 nov. 2022, 13:20,
în National

Consiliul Concurenței a anunţat joi, 3 noiembrie 2022, că verificările la cele 10 bănci care participă la stabilirea ratelor ROBOR s-au terminat. Ancheta a vizat o serie de controale la principalele bănci din țară. Astăzi au fost ridicate actele necesare, însă, potrivit președintelui Comisiei Concurenței, investigația poate dura mai mult timp.

Indicele ROBOR, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, este mereu în creștere. Cu câţiva ani în urmă, indicele ROBOR era sub 1%, pe când la începutul anului 2022, indicele la 3 luni era 3,02% pe an. Astfel, creșterea indicelui este o lovitură puternică pentru ratele bancare ale românilor.

Ce anunţ a făcut Consiliul Concurenţei, în urma inspecției

Băncile din România au înregistrat un profit record în primul semestru al anului 2022. În acest sens, reprezentaţii Consiliului Concurenței au decis să înceapă o anchetă.

„Astfel, investigația vizează activitatea băncilor pe piața monetară interbancară desfășurată în cadrul procedurii de fixing, precum și cea desfășurată în intervalul de 15 minute după efectuarea , respectiv atragerea și plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referință ROBOR/ROBID la nivel național”, se arată în comunicat.

Aceştia consideră că ar exista o potenţială practica anticoncurentiala care afectează întreg teritoriul României, indicele ROBOR stabilie de cele 10 bănci fiind o componentă a ratei pentru creditele în lei cu dobânda variabilă acordare persoanelor fizice înaintea datei de 2 mai 2019 şi a creditelor în lei cu dobânda variabilă acordate persoanelor juridice.

„Legea concurenței interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare”, arată Consiliul Concurenței.

Cele mai puternice bănci din România au fost investigate

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a subliniat că nu verifică preturile, întrucât „e normal că preţurile să crească”, ci posibilele înţelegeri între bănci legate de creşterea dobânzilor.

„Ce faci când cresc preţurile? Ai două pârghii să opreşti creşterea preţurilor. Pe de o parte, Guvernul, prin Ministerul de Finanţe, reduce cheltuielile publice, reduce deficitul bugetar: pe cealaltă parte, Banca Naţională creşte dobânzile. O creştere a dobânzilor în piaţă e normală, e mecanismul prin care luptăm cu creşterea preţurilor. Deci, noi nu investigăm creşterea dobânzilor în sine, ci vrem să vedem dacă nu cumva, pe acest climat unde era normal să aibă loc o creştere a dobânzilor, nu există şi înţelegeri între unii actori de pe piaţă care să facă această creştere mai mare decât ar fi ea justificată”, a transmis Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenței a mai afirmat că dacă vor exista dovezi de încălcare a legii, atunci se vor aplică sancţiuni companiilor vizate. Totodată, investigaţia „complicată” poate dura mai mult „decât o investigaţie normală”.

„Evident, pe parcursul investigaţiei ne vom consulta cu Autoritatea de Reglementare, că ei au cea mai bună expertiză în statul român privind sectorul bancar. Dar investigaţia e pornită pe analiza noastră, nu e legată de vreo sesizare primită din partea altei instituţii. (…) Nu se rezumă numai la ROBOR, ne uităm şi la alte lucruri”, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

În urma verificărilor, Consiliul Concurenței a ridicat actele necesare de la cele mai importante bănci din România. Documentele ridicare în cadrul inspecţiilor se află în analiza autorităţilor române de concurenţă, autorizate de Curtea de Apel Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`