Prima pagină » Actualitate » Ce ani de muncă nu se socotesc la recalcularea pensiei. Cei aflați în această situație vor pierde sute de lei
Ce ani de muncă nu se socotesc la recalcularea pensiei. Cei aflați în această situație vor pierde sute de lei

Ce ani de muncă nu se socotesc la recalcularea pensiei. Cei aflați în această situație vor pierde sute de lei

18 iul. 2024, 10:54,
BZI.ro, în Actualitate

Anumiți ani de muncă nu se socotesc la recalcularea pensiei, astfel că unele persoane nu vor beneficia de o creștere consistentă a veniturilor. Ceea ce e bine de știut este că formula reclaculării oferă mai mulți bani la pensie celor care au muncit peste 25 de ani. În plus, armata,șomajul și studiile sunt considerate perioade necontributive, fiind recompensate cu doar 0,25 puncte bonus pentru fiecare an.

O nouă lege a pensiilor intră în vigoare de la 1 septembrie iar pensionarii își fac tot felul de calcul. Și aceasta deoarece Ministerul Muncii și Casa de Pensii au întârziat enorm de mult trimiterea adeverințelor cu pensia recalculată. În final s-a anunțat că dovada care va conține informații despre pensia recalculată va fi transmisă pensionarilor în perioada 15-31 august, cu o întârziere de 3 luni.

Ce ani de muncă nu se socotesc la recalcularea pensiei

Formula recalculării oferă mai mulți bani la pensie celor care au muncit peste 25 de ani. Există însă o mai multe situații în care unii ani munciți nu vor fi luați în calcul la pensie. Cel mai elocvent caz este cel al muncii la negru.

Astfel, o serie de pensionari care azi iau venitul minim, în valoare de 1.281 de lei, au pățit acest lucru deoarece au lucrat mulți ani la negru. Unii știau acest lucru, alții s-au trezit în această postură după ce au aflat că patronii nu le-au virat contribuțiile la pensii.

Din păcate, pentru ei nu mai e nimic de făcut. Totuși, ar putea achiziționa ani de vechime, dar prețul este 11.000 de lei pentru un an, ceea ce înseamnă destul de mult.

De asemenea, una din cele mai spinoase probleme o constituie faptul că pensionarii trebuie să facă dovada că au avut venituri nepermanente. Altfel, sporurile, câștigurile din orele suplimentare, premieri etc., nu li se vor lua în calcul la recalculare. Ei pot aduce aceste adeverințe între 1 septembrie și 1 martie 2025.

Totodată, armata, șomajul și studiile sunt considerate perioade necontributive. Pentru fiecare astfel de an, pensionarii primesc câte 0,25 puncte bonus. În cazul în care te angajezi în timp ce ești la pensie, aceasta nu este considerată perioadă contributivă și nu vei primi puncte bonus.

Ce pensii nu vor crește la recalculare și cum se poate depune contestație

Pensionarii așteaptă cu nerăbdare reclacularea pensiilor. Oficialii au promis că 3,5 milioane de pensii vor crește, în medie, cu 40%. Cu toate acestea, aproximativ 1,5 milioane de pensii nu vor crește la recalculare. Așadar, nu toată lumea este mulțumită deoarece creșterea pensiilor va fi între 1 leu și chiar peste 2.000 de lei. Desigur, unii pensionari care vor primi o pensie mică la recalculare se vor gândi să conteste sumele.

În timp, Newsweek a identificat care sunt aceste categorii de pensionari care nu primesc niciun leu în plus la pensie la recalculare. În primul rând este vorba de pensionarii care au muncit mai puțin de 25 de ani, chiar dacă au avut grupe de muncă sau au muncit în condiții deosebite.

Dacă au muncit sub 25 de ani, nu primesc puncte bonus sau de stabilitate și este aproape imposibil să primească bani în plus la pensie la recalculare. În aceste condiții, este dreptul oricărui pensionar să conteste sumele de bani pe care urmează să le primească la recalculare. Ei trebuie să știe că pot contesta decizia de recalculare în termen de 45 de zile de la emiterea ei.

Dacă nu fac acest lucru în 45 de zile, atunci nu o mai pot face altcândva. Vestea cu adevărfat proastă estea aceea că pensiile se pot contesta doar în instanță. Procesele durează, în România, minim 2 ani, dar pot ajunge și la 5 ani.

Iară un lucru important este faptul că, după 1 septembrie, pensionarii care au ieșit la pensie înainte de 2001 pot depune acte care să dovedească faptul că au avut venituri nepermanente. Pe baza acestor adeverințe, care pot fi depuse până pe data de 1 martie 2025, se face o nouă recalculare la Casa de pensii de care aparțin, iar veniturile lor ar putea crește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *