Prima pagină » Sanatate » Ce analize trebuie să faci pentru colon iritabil
Ce analize trebuie să faci pentru colon iritabil

Ce analize trebuie să faci pentru colon iritabil

25 aug. 2023, 09:35,
BZI.ro, în Sanatate

Ești curios de analize pentru colon iritabil? Ești curios să afli ce analize trebuie să faci pentru a vedea dacă suferi de această afecțiune care te poate afecta într-un mod foarte neplăcut? Îţi vom explica în rândurile care urmează la ce trebuie să fii atent.

Dacă totuși ai fost diagnosticat cu această afecțiune, atunci poți urma schema tratament colon iritabil, dar nu înainte de a te duce la un medic specialist pentru a vedea ce mod de tratament ţi se poate aplica.

Analize colon iritabil

Ce analize colon iritabil poți face? Sindromul de intestin iritabil se diagnostichează de către medici specialiști în gastroenterologie sau medicină internă. Diagnosticul se bazează în principal pe evaluarea clinică, iar analizele de sânge, investigațiile imagistice și endoscopice sunt recomandate atunci când apar semne de alarmă.

În prima vizită la specialist, se colectează informații legate de simptomele pacientului, cum ar fi modul de apariție, legătura cu defecația și schimbările de tranzit. De asemenea, se ia în considerare istoricul familial de boli gastrointestinale, inclusiv cazurile de cancere digestive în familie.

Se obține și istoricul medical personal al pacientului, inclusiv alte afecțiuni, medicație în curs, intoleranțe alimentare, tratamente anterioare cu antiinflamatoare sau antibiotice, precum și eventuale infecții digestive. Factorii de stil de viață, alimentație și nivelul de stres sunt importanți și trebuie comunicate.

În cazul în care detaliile despre simptome sunt insuficiente, se poate efectua un examen clinic general al abdomenului și, eventual, un tușeu rectal, mai ales în situațiile legate de constipație sau simptome ano-rectale.  Trebuie să mai precizăm faptul că tratamentul se aplică pe mai multe paliere. Vorbim despre tratament medicamentos, dar chiar și tratament psihologic (psihoterapie, terapie cognitiv-comportamentală, hipnoză).

Ce analize de laborator pentru colon iritabil poți face

Următorul pas implică analizele de laborator care contribuie la diagnosticarea diferențială a sindromului de intestin iritabil față de alte afecțiuni. Aceste analize includ:

Funcția pancreasului: Amilaza și lipaza pancreatică, precum și elastaza fecală, în special în cazurile de sindrom de intestin iritabil cu diaree.

Testul pentru hemoragii oculte în fecale: Identifică eventualele pierderi de sânge în tractul gastrointestinal.

Calprotectina fecală: Un marker inflamator ce ajută la diferențierea dintre sindromul de intestin iritabil și bolile inflamatorii cronice intestinale, cum ar fi Boala Crohn sau Rectocolita ulcerohemoragică.

Markeri pentru boala celiacă / intoleranța la gluten: Incluzând anticorpii anti-transglutaminază tisulară și anti-gliadină, mai ales în cazurile de diaree.

Testul genetic pentru intoleranța la lactoză: Aceasta poate fi asociată cu simptome precum diaree, balonare și flatulență.

Radiografie abdominală simplă („pe gol”): Se poate recomanda în cazurile de suspiciune de ocluzie intestinală în cazul constipației severe.

Aceste analize și teste contribuie la obținerea unei imagini mai clare asupra afecțiunii și la excluderea altor posibile cauze pentru simptomele pacientului. Reține, cu toate că în acest articol se vorbește despre analize colon iritabil, este absolut necesar să te prezinți la medic, să ceri părerea specialistului. Articolul este pur informativ și nu ține loc de părerea medicului specialist!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024