Prima pagină » Sanatate » Ce analize sunt recomandate pentru pancreas
Ce analize sunt recomandate pentru pancreas

Ce analize sunt recomandate pentru pancreas

14 nov. 2023, 10:29,
în Sanatate

Sunt mai multe seturi de analize recomandate pentru pancreas. În acest articol vă vom explica ce funcții îndeplinește pancreasul și ce investigații medicale sunt necesare. Pancreasul își îndeplinește două funcții de bază: secreția exocrină și secreția endocrină. Funcția exocrină este crucială pentru desfășurarea procesului digestiv al alimentelor, având un rol esențial în buna funcționare a sistemului digestiv. În același timp, funcția endocrină este asociată cu reglarea sistemului endocrin.

În altă ordine de idei, vă recomandăm să citiți și articolul detoxifierea ficatului în 3 zile. Un articol care vă învaţa cum să aveți un ficat sănătos.

Ce funcții îndeplinește pancreasul

Pancreasul, o structură în formă de con alungit, constituie o glandă vitală în cadrul sistemului digestiv. Aceasta joacă un rol crucial atât în secreția endocrină, eliberând substanțe direct în sânge, cât și în secreția exocrină, eliberând produse în cavitățile naturale ale corpului sau în mediul exterior. Amplasat aproape orizontal în abdomenul superior, pancreasul ocupă o poziție transversală în spatele stomacului, situându-se la nivelul primelor două vertebre lombare.

Glanda pancreasului, având o lungime de aproximativ 15 centimetri și o greutate cuprinsă între 70 și 80 de grame, este formată din patru componente distincte: cap, gât, corp și coadă.

Secreția exocrină, esențială pentru prelucrarea alimentelor consumate, are loc prin intermediul unor structuri mici cunoscute sub denumirea de acini glandulari. Aceștia sunt eliberați în intestin și se evacuează prin canalul Wirsung. Rezultatul final al secreției exocrine constă în sucul pancreatic, un lichid compus dintr-un set de enzime esențiale pentru procesul digestiv, cum ar fi lipaza și amilază.

În ceea ce privește secreția endocrină, aceasta are loc prin intermediul celulelor endocrine grupate în insulele Langerhans. Aceste celule endocrine sunt împărțite în celule alfa, celule beta și celule delta. Celulele alfa sunt responsabile de secreția hormonului glucagon (hiperglicemic), celulele beta participă la secreția insulinei (hipoglicemic), iar celulele delta sunt implicate în eliberarea hormonului somatostatină, care reglează activitatea celulară.

Analize recomandate pentru pancreas

Amilaza serică reprezintă un test ce înregistrează o creștere în primele 6-12 ore de la debutul unei pancreatite acute, revenind la nivelul normal în 3-5 zile în absența complicaţiilor. O creștere de peste 3 ori față de limita normală (cu o sensibilitate pentru diagnostic de până la 83%) este semnificativă, cu mențiunea că există excepții, cum ar fi în cazul pancreatitei alcoolice, unde creșterea este mai mică datorită incapacității pancreasului de a produce amilaza sau în cazul pancreatitei asociate cu hipertrigliceridemie.

Lipaza serică are o sensibilitate de până la 100% în diagnosticul pancreatitei acute. Valorile lipazei cresc în intervalul 4-8 ore și revin la normal în aproximativ 8-14 zile. Deoarece lipaza rămâne crescută mai mult timp, acest test se dovedește util pentru pacienții care se prezintă la mai mult de 24 de ore după debutul evenimentului acut.

Există și alte teste cu utilizare mai redusă în evaluarea unui proces acut, cum ar fi peptidul de activare a tripsinogenului, tripsinogenul 2 seric sau urinar, etc. . Totuși, dacă vrei un set de analize pentru pancreas este indicat să vorbești cu specialiștii în domeniu. Doar ei îți pot recomanda ce analize trebuie să faci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024