Prima pagină » Informații utile » Ce analize sunt necesare pentru a obține fișa medicală pentru permisul auto?

Ce analize sunt necesare pentru a obține fișa medicală pentru permisul auto?

01 nov. 2024, 09:49,
Redacția BZI în Informații utile

Te-ai înscris recent la școala de șofer? În această situație, probabil știi deja faptul că sunt necesare câteva analize pentru a deține un permis auto și pentru a putea circula pe drumurile publice. De asemenea, reglementările legislative solicită refacerea acestora și pentru conducătorii auto care au carnetul expirat.

Permisul de conducere reprezintă un act extrem de important, în lipsa căruia nu ai dreptul să te afli la volan pe drumurile publice. Legislația prevede cu claritate modul în care acesta este obținut sau preschimbat, unul dintre cele mai importante documente de care ai nevoie fiind fișa medicală pentru care trebuie să faci câteva analize.

Ce analize sunt necesare pentru a obține fișa medicală pentru permisul auto

Demararea procesului pentru a obține fișa medicală pentru permis are loc cu scopul de a se stabili dacă există afecțiuni care pot influența negativ capacitățile de orientare în trafic.

Primul test prin care trebuie să treci este testul de vedere, legea solicitând tuturor candidaților să efectueze analizele oftalmologice. Acuitatea vizuală este importantă în trafic, deoarece în lipsa acesteia se pot provoca accidente foarte ușor.

Cei care prezintă probleme privind sensibilitatea la contraste sau suferă de diplopie nu pot susține examenul auto pentru permis.

Testul auditiv pentru fișa medicală pentru permis necesită atingerea unor anumite praguri legate de audiograma tonală. În câmp liber de 500,1.000, 2.000 sau 4.000 Hz, media acestora este de 40 dB HL pentru fiecare ureche.

Testarea psihologică este o examinare ușoară și poate fi trecută cu succes de către orice persoană care este sănătoasă și are însușirile fizice și intelectuale la un nivel mediu.

Acesta verifică viteza ta de reacție la situațiile neprevăzute, împreună cu aptitudinile cognitive. În urma acestuia, se stabilește gradul tău de percepție, atenția concentrată și distributivă, gândirea și abilitățile de sincronizare.

Ce afecțiuni te pot împiedica să obții fișa medicală?

Fișa medicală nu se eliberează pentru candidații care suferă de afecțiuni neurologice grave și care nu dețin o solicitare bazată pe un aviz specific. Spre exemplu, persoanele cu epilepsie trebuie să dovedească faptul că nu au avut nicio criză în ultimii 5 ani.

În unele cazuri, permisul de conducere nu poate fi obținut nici de către cei cu tulburări grave ale ritmului cardiac sau care suferă de diabet. Aceștia au nevoie, în schimb, de o scrisoare de la medicul specialist, prin care să demonstreze faptul că urmează un anumit tratament și boala este ținută sub control.

De ce aceste analize sunt necesare și pentru cei care doresc preschimbare permisului? Ei bine, obligativitatea testelor medicale este argumentată de numărul mare de accidente rutiere. În trecut, prelungirea dreptului de a conduce se putea face fără fișa medicală pentru permis.

Pe lângă cele menționate se mai fac analize pentru medicina internă, ortopedie – traumatologie, neurologie și psihiatrie. Este de menționat că te poți înscrie la școala de șoferi de la vârsta de 17 ani și 9 luni.

Pentru a face aceste analize pentru fișa medicală ai nevoie și de o adeverință de la medicul de familie în care să fie precizate prezența sau absența bolilor cronice, prezența sau absența bolilor neuro-psihice.

Fără prezentarea adeverinței, nu vi se pot efectua cele șase analize pentru permisul auto, implicit nu vi se va elibera fișa medicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 decembrie 2024
31 decembrie 2024