Prima pagină » Sanatate » Ce analize se fac pentru rinichi? Iată tot ce se recomandă pentru a evalua funcția renală

Ce analize se fac pentru rinichi? Iată tot ce se recomandă pentru a evalua funcția renală

09 apr. 2025, 09:14,
în Sanatate

Funcționarea normală a funcției renale este esențială pentru un organism sănătos, așadar, este necesar să știm ce analize se fac pentru rinichi.

Analizele de urină și de sânge sunt foarte utile pentru a depista din timp posibilele boli de rinichi. Dacă aceștia funcționează deficitar, pot cauza daune severe organismului.

Iată ce analize se fac pentru rinichi

Pentru a depista posibilele boli ale funcției renale, se pot face următoarele analize de sânge: ureea și creatina, care sunt două substanțe ce sunt produse de metabolismul normal al proteinelor și sunt eliminate prin rinichi. Dacă acestea sunt crescute, pot indica o funcție renală afectată. Azotul ureic reprezintă o verificare a cantității de azot din uree și poate fi utilizată pentru a evalua funcția rinichilor.

În același timp, la sânge se pot verifica și electroliții (potasiul, calciul și sodiul), care pot fi afectați de către funcția renală și pot necesita monitorizare.

În ceea ce privește analizele din urină, trebuie făcută proteinuria, unde putem vedea dacă rinichii nu funcționează corespunzător. Dacă nu funcționează conform, proteinele pot fi eliminate în urină, iar aceste teste pot detecta prezența lor și să indice o afecțiune.

De asemenea, hematuria, unde putem vedea dacă există sânge în urină. Prezența acestuia poate fi un semn al unei afecțiuni sau a altor probleme de sănătate. Clearance-ul creatinei reprezintă o măsură a ratei de filtrare a acesteia din sânge de către rinichi și poate să ofere o estimare a ratei de filtrare glomerulată, care este un indicator al funcției renale.

Pe lângă acestea, există și alți markeri care pot măsura o posibilă funcționare deficitară a funcției renale, ecografii, tomografii computerizate și imagistică.

Ce alte investigații mai poți face

Ecografia reprezintă o opțiune frecventă în evaluarea bolilor renale, întrucât este sigură, accesibilă și invazivă. Prin aceasta se pot obține imagini detaliate ale rinichilor și a vezicii urinare, care îi permit medicului să observe forma, dimensiunea și structura acestor organe. Aceasta poate fi foarte utilă și pentru detectarea pietrelor la rinichi sau a altor anomalii structurale.

Tomografia computerizată (CT-ul) poate să ofere imagini mult mai detaliate și mai precise, care pot fi utilizate pentru a evalua mai bine structura, densitatea, forma și dimensiunea țesuturilor renale. Acesta este o variantă foarte utilă pentru detectarea anomaliilor și pentru evaluarea complicațiilor.

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM-ul) oferă imagini detaliate ale fluxului sanguin și ale structurii sale către rinichi, fără să utilizeze raze X. Acesta poate fi utilizat pentru a evalua posibilele afecțiuni renale.

De asemenea, se poate face și o urografie excretorie, care este un test imagistic în care un agent de contrast este injectat în venă, apoi sunt realizate raze X, pentru a urmări cum este eliminat acest contrast de către rinichi și excretat în vezica urinară și uretere. Această variantă poate fi foarte utilă pentru a evalua orice fel de anomalie structurală, obstrucții sau alte afecțiuni ale tractului urinar.

Dacă ești o persoană cu factori de risc pentru bolile renale sau prezinți simptome, este necesar să cunoști ce analize se fac pentru rinichi.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Alexia Eram, răvășitoare în costum de baie la plajă. Influencerul a atras atenția fanilor
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Ucraineanca găsită mutilată după petrecerea din Dubai și-a revenit și rupe tăcerea: "Erau parcă înnebuniți"
Playsport.ro
Ce au văzut procurorii DNA în curtea lui Piedone. A atras imediat...
Evz.ro
Un alt sondaj care ne pune pe gânduri. Vizate sunt filmele românești
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Romina Gingașu a luat o decizie care i-a frânt inima și a schimbat relația cu Ferrari
Playtech.ro
Piedone a cedat, în fața DNA! Ce s-a întâmplat după audieri, șeful ANPC, de nerecunoscut
Dailybusiness.ro
Cum poți cumpăra vechime pentru pensie în 2025 și cât costă un an de cotizare
RomaniaTV
Cui rămâne averea de 1 miliard de euro a lui Felix Baumgartner. Ce scrie în testament: Mihaela Rădulescu nu a primit nimic
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025