Prima pagină » Sanatate » Ce analize se fac pentru ganglioni limfatici? Cum poți afla adevăratele cauze apariției bolii

Ce analize se fac pentru ganglioni limfatici? Cum poți afla adevăratele cauze apariției bolii

29 dec. 2022, 11:00,
BZI.ro, în Sanatate

Atunci când o persoană suferă de un disconfort începe să se întrebe ce analize se fac pentru ganglioni limfatici. Testele pentru ganglionii limfatici măriți dezvăluie adevăratele cauze apariției bolii. Testele sunt prescrise de medici cu diferite specializări. Printre aceștia se numără pediatri, otorinolaringologi, specialiști în boli infecțioase și oncologi. Testele de laborator sunt recomandate pentru orice persoană care a înregistrat o modificare semnificativă și persistentă a dimensiunii ganglionilor limfatici.

Ganglionii limfatici sunt grupuri mici și rotunjite de țesut limfatic și sunt localizați în diferite locuri pe tot corpul. Aceștia se găsesc în zona inghinală, la subsuori, în apropierea claviculelor și în zona gâtului. Acestea acționează ca un filtru și previn răspândirea germenilor și ajută la combaterea bacteriilor și a virușilor. Ganglionii limfatici măriți pot indica apariția mai multor boli. Printre cele mai frecvente se numără infecțiile respiratorii acute, faringită acută, toxoplasmoză, hipertiroidismul și alte tulburări endocrine. De asemenea, multe persoane suferă de mărirea ganglionilor din cauza infecțiilor acute bacteriene, fungice și parazitare, HIV sau din cauza diferitelor tipuri de cancer.

Ce analize se fac pentru ganglioni limfatici? Cum poate fi identificată afecțiunea

Cu cât ganglionii limfatici sunt mai mari și mai dureroși, cu atât procesul bolii este mai intens. În cazul în care ganglionii limfatici sunt măriți, se recomandă întotdeauna un test de sânge. De cele mai multe ori, aceștia ajung la o dimensiune considerabilă, fiind mai mare decât un ou de prepeliță.

Analizele trebuie efectuate chiar dacă ganglionii sunt doar pe o singură parte și dacă disconfortul este prezent pentru o perioadă lungă de timp. În toate aceste cazuri, trebuie consultat și examinat un medic pentru a exclude sau a diagnostica la timp o boală gravă.

Pentru identificarea bolii va fi nevoie ca pacientul să efectueze o analiză clinică generală a sângelui cu descifrarea formulei leucocitare. Biochimie, adică teste pentru C-reactiv și proteine totale, fracțiuni proteice. Foarte important este și analiza pentru anticorpi împotriva CD, virusului Epstein-Barr, HIV, hepatitei B și C, sifilis.

Când este indicat să efectuezi un examen RMN? Unde sunt localizați ganglionii limfatici

Ganglionii limfatici măriți necesită o atenție specială dacă pacientul are un istoric de boli limfoproliferative în familie. Pentru a detecta influența factorilor genetici, se recomandă efectuarea unei examinări complete și comandarea unui pașaport de sănătate, masculin sau feminin, în funcție de sex.

Pentru a confirma inflamația ganglionilor limfatici, medicul vă poate prescrie un test de sânge general, un test de urină și un test biochimic de sânge. Ganglionii limfatici sunt localizați de-a lungul traseului vaselor limfatice, adică în tot corpul, atât destul de aproape de suprafața corpului, cât și în adâncul cavităților, găsindu-se în piept sau abdomen. La om există peste 400 de ganglioni limfatici.

În diagnosticul bolii, ultrasunetele sunt cele mai populare. Dacă aveți nevoie să clarificați diagnosticul și să evaluați ganglionii limfatici profunzi, medicul vă poate recomanda o scanare CT, INR sau RMN.

Atunci când te întrebi ce analize se fac pentru ganglioni limfatici trebuie să știi și despre ecografie. Cu ajutorul unei ecografii medicul poate evalua numărul, dimensiunea și structura ganglionilor limfatici și poate detecta modificări inflamatorii și tumorale la nivelul acestora. De exemplu, o scanare cu ultrasunete a ganglionilor limfatici este prescrisă atunci când au loc procese inflamatorii ale organelor ORL, boli precum angină, laringită sau otită medie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *